Manolić o lažnoj vijesti da se opet oženio: ‘To su mi uradili nedobronamjerni ljudi’

Josip Manolić
Foto: Fah

“To su mi uradili nedobronamjerni ljudi koji ne znaju za naše običaje i kulturu da se ne može dok si u žalosti ići u novu avanturu”, komentirao je za Slobodnu Dalmaciju Josip Manolić lažnu vijesti da se ponovno oženio, a koja se u četvrtak pojavila u medijima te ju je on odmah i demantirao.

“Nisam se nimalo uzrujao jer takvih je nedobronamjernih uvijek bilo”, prokomentirao je događaj. Kratko je tek dodao da je dobrog zdravlja i prati situaciju s pandemijom.

Neki su portali čak i neprimjereno navijali da je vijest o njegovu vjenčanju u 101. godini života točna.

Manoliću je u kolovozu od raka pluća preminula druga supruga Mirjana Ribarić, koja je od njega bila mlađa 37 godina, a vjenčali su se prije tri godine nakon dugogodišnje veze. Mirjana, koja je radila kao odgojiteljica u Dječjem vrtiću u SOS Dječjem selu Lekenik, bila mu je druga supruga. Vjenčali su se na Krku 2016. godine. Prva supruga Josipa Manolića, Marija Eker Manolić, preminula je 2003. godine od posljedica požara u 82. godini života.

Tko je Josip Manolić?

Josip Manolić, koji je prije nekoliko mjeseci podsjetio kako je predvidio pobjedu Zorana Milanovića na izborima, nekadašnji je komunistički obavještajac i političar. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je na čelu Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku. Po ustroju OZNA-e počeo je djelovati u njoj, a potom i u UDBA-i. Djelovao je i u Sekretarijatu za unutrašnje poslove te u toj funkciji provodi utamničenje nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Kao visokorangirani dužnosnik UDBA-e, nadzirao je sve zatvore za političke zatvorenike u SFRJ. U međuvremenu, 1960. diplomira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Godine 1960. postaje šef SUP-a (Sekretarijata unutarnjih poslova) u SFRJ.

Bio je zastupnik u Saboru SR Hrvatske te je u njemu obnašao više različitih funkcija.

Nakon demokratskih promjena sudjeluje u osnivanju HDZ-a te 1990., nakon pobjede HDZ-a na izborima, postaje potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske. Od 24. kolovoza 1990. do 17. srpnja 1991. obnašao je dužnost predsjednika Vlade RH.

Godine 1994., Manolić i Mesić ulaze u sukob se s Tuđmanom i Šuškom te izvode pokušaj državnog državni udar koji ne uspijeva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodna dalmacija