Marić: 95% prekoračenja su prešutna, treba odgonetnuti što je dovelo do toga

Foto: fah

Ministar financija Zdravko Marić održao je nakon sjednice Vlade konferenciju za novinare na kojoj je govorio o prešutnim prekoračenjima na računima. Između ostalog, rekao je kako je 95% prekoračenja na tekućim računima građana prešutna prekoračenja te kako treba odgonetnuti što je dovelo do toga.

– Dobili smo podatke na makrorazini i oni odgovaraju onima koji su u medijima i s kojima smo mi u Vladi jedino i raspolagali. Od ukupno od 2,6 milijuna tekućih računa građana oko 1,8 milijuna računa ima odobrena prekoračenja, a negdje je oko 65% od njih je stvarno u oblicima prekoračenja. Ima građana koji imaju odobreno prekoračenje, ali ga ne koriste. Ono što je predmet našeg interesa, i zato smo zatražili dodatne podatke od HNB-a, da vidimo trendove zadnjih godina i da probamo odgonetnuti što je dovelo do toga da se od broja prekoračenja čak 95% odnosi na prešutna prekoračenja, a samo 5% na dopuštena ili dogovorena prekoračenja ugovorom, rekao je Marić, prenosi HRT.

– Kolokvijalno rečeno “minusi” ta dva proizvoda ili te dvije usluge imaju svoje razlike, a to je da su dopuštena prekoračenja regulirana ugovorom. Ona su na neki način i kreditni posao jer su zakonom precizirane odredbe, primjerice o otplati i visini efektivne kamatne stope, dodao je.

– Temeljem podataka koje nam je HNB prezentirao i koje smo još zatražili, napravit ćemo dodatnu analizu. Ako će biti potreba, a i upravo idemo u tom smjeru, zakonski ćemo regulirati određene stvari, odnosno doći će do izmjena i dopuna zakona s jasnim fokusom zaštite potrošača, naglasio je ministar financija.

Naveo je da te izmjene neće dovesti do iznenadnog smanjivanja ili potpunog ukidanja tih prekoračenja.

Istaknuo je kako bi osnovni koncept prekoračenja trebao biti dominantni, a dodatni bi trebao biti povrh njega. No upravo su dominantna ta dodatna, prešutna prekoračenja i čak ih je 95%.

Iznio je podatak kako je od ukupnog iznosa, negdje oko 31.000 građana je u dopuštenom prekoračenju, a 840.000 građana je u prešutnom. Kad se gleda kamatna stopa prosječna kamatna stopa na dopuštena je 7,6%, a na prešutna između 10 i 11%, dodao je Marić.

Na pitanje je li HNB mogao brže reagirati Marić je rekao da može govoriti iz prizme tijeka godina.

– Oba instituta su u našem zakonodavnom sustavu od 2010. godine. Kada i na koji način je došlo do značajnijeg porasta udjela i nominalnog iznosa ovih prešutnih prekoračenja, tek trebamo vidjeti. Za pretpostaviti je da to kreće od 2018. godine kada je odlukom, koja je u djelokrugu HNB-a, u izračun efektivne kamatne stope uključena i naknada za tzv. vođenje tekućeg računa što poglavito kod građana koji imaju niža primanja nažalost u toj matematici znači relativno veći udio. Je li to bio glavni razlog to tek treba utvrditi, ali za pretpostaviti je da je to jedan od razloga zašto su banke krenule prema prešutnom prekoračenju i da su ti trendovi i do danas vidljivi, objasnio je Marić.

Premijer Andrej Plenković na sjednic je Vlade najavio mogućnost zakonskih izmjena kojima bi se reguliralo prešutno prekoračenje na tekućim računima građana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT