Matica i Sindikat umirovljenika protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Foto: fah

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražili su u srijedu da Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe hitno razmotri prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim se nameće ponovno uvođenje obaveznog liječničkog pregleda za produljenje vozačke dozvole starijim vozačima.

Bez ikakvog povoda i utemeljenog razloga, isključivo pod pritiskom zainteresiranih lobija, Vlada, a posebno Ministarstvo zdravstva, predlažu izmjene zakona kojima diskriminiraju starije osobe jer bi samo vozači stariji od 70 godina morali na obavezan liječnički pregled za produženje vozačkih dozvola. Naravno, pregled bi morali plaćati, što je cilj lobija koji očito imaju utjecaj na vlast, jer Vlada uvažavaju njihove, a ne stavove i argumente predstavnika 1,23 milijuna umirovljenika i starijih osoba, poručuju dvije udruge u priopćenju.

Matica i Sindikat umirovljenika ističu da umirovljenici ne traže nikakve privilegije već se zalažu za rješenja kojima treba spriječiti probleme u prometu zbog bolesti vozača, bez obzira radi li se o starijoj ili mlađoj osobi. Ali diskriminacije po dobi ne bi smjelo biti jer se u demokraciji moraju jednako uvažavati ljudska prava svih dobnih skupina. Zašto pregledi za produljenje vozačke dozvole ne mogu ostati u domeni liječnika opće prakse, sukladno zapadnoeuropskim praksama, pitaju predstavnici umirovljenika.

Stoga traže da se zakon ne mijenja u korist pojedinih liječničkih i sličnih lobija, i to bez ikakve utemeljenosti u stvarnim statistikama o prometnim nezgodama. Starije osobe u pravilu su oprezniji i savjesniji vozači i ne spadaju u rizičnu skupinu jer su sudjelovali u samo 8,5 posto od ukupnog broja prometnih nezgoda, iako ih je više od deset posto u odnosu na ukupan broj vozača, kaže se u priopćenju.

Matica i Sindikat umirovljenika podsjećaju da je Zakon o sigurnosti prometa na cestama već izmijenjen u lipnju 2015. godine, kada je usklađen s europskim propisima, te je sukladan sa zakonima u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i još nekim zemljama Europske unije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina