Matko Glunčić dao ostavku na mjesto državnog tajnika: ‘Izgubio sam sve ovlasti’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić potvrdio je Hini da je uputio molbu za razrješenje s dužnosti državnoga tajnika iz moralnih razloga jer je u posljednja dva mjeseca izgubio sve ovlasti koje ta dužnost nosi te ne može primati plaću za ono što ne radi.

> (VIDEO) Što kaže čovjek oko čijeg se imenovanja za voditelja ERS-a ne slažu Plenković i Divjak?

Matko Glunčić je u telefonskom razgovoru za Hinu objasnio kako je tijekom obnašanja dužnosti državnoga tajnika i dovršio glavne projekte pa je tako njegova zadaća u tome smislu završena.

> HNS-ova ministrica smijenila Buljan Culej jer je zbog razgovora s Plenkovićem kasnila na sastanak?

Spomenuo je nekoliko projekata, među kojima je strateški projekt CALT – “Centar za napredne laserske tehnike” financiran u sklopu Operativnoga programa “Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020.” u iznosu od nešto više od 121 milijun kuna.

> Dr. sc. Dijana Vican za Narod.hr: S čelnog mjesta PSP-a povukla sam se jer mi nisu prihvatljive metode ultimatuma i isključivanja

Glunčić je istaknuo i projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), vrijedan 25 milijuna eura kojemu je glavni cilj izgradnja računalnoga i podatkovnog oblaka kao biti temeljne sastavnice nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture, a povećava i sposobnosti sektora za istraživanje, razvoj i inovacije za provođenje istraživanja vrhunske kvalitete i zadovoljavanje potreba gospodarstva. Projekt se uspostavlja mreža u četiri grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

> Dr. Matko Glunčić: ‘Ne slažem se s eksperimentalnim uvođenjem kurikulne reforme, nije do kraja pripremljeno’

Glunčić je rekao da će se vratiti na svoje radno mjesto na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Matko Glunčić bio je i kandidat za voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme i na natječaju je imao najbolje rezultate, ali na tu dužnost nije izabran jer koalicijski partner HNS nije bio suglasan s njegovim imenovanjem.

> Plenkovićev ustupak HNS-u: Novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu, premijer umjesto Vican na čelu Povjerenstva, ministrica suvoditeljica

Divjak: Zahtjev za Glunčićevim razrješenjem upućen u vladu, očekujemo skoru odluku

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u srijedu Hini da je zahtjev za razrješenjem državnoga tajnika Matka Glunčića proslijeđen u Vladu.

“Poslali smo zahtjev za razrješenjem na Vladu te očekujemo vrlo brzo i formalnu odluku o razrješenju gospodina Glunčića”, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak za Hinu u povodu Glunčićeva zahtjeva za razrješenjem.

> Muke po kurikulnoj reformi i prokletstvo Ekspertne radne skupine (2. dio)

“Što se tiče dužnosničke razine u Ministarstvu, moj tim i dalje bez ikakvog zastoja vodi sva četiri velika reformska procesa: kurikulnu reformu, reformu strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i poticanje izvrsnosti u znanosti”, ustvrdila je ministrica.

Izvor: Hina/gs