Međimurska i Krapinsko-zagorska županija sufinanciraju nabavu udžbenika

Međimurska županija osigurala je besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, dok je Krapinsko-zagorska županija osigurala 250 tisuća kuna za sufinanciranje nabave udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola.

“Deset tisuća međimurskih osnovnoškolaca ove će jeseni na školskim klupama dočekati besplatni udžbenici”, rekao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare međimurski župan Matija Posavec.

Trošak projekta za Međimursku županiju iznosit će oko 6 milijuna kuna, od čega će 4 milijuna osigurati Županija, a ostatak međimurski gradovi i općine, sukladno posebnim sporazumima koji će se sklopiti sa Županijom, objasnio je Posavec.

Budući da je vlada danas na sjednici donijela odluku o sufinanciranju nabave udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola po kojoj će s pedeset posto sufinancirati udžbenike učenicima iz kućanstava koja su korisnici zajamčene minimalne naknade, župan je rekao da će vladi predložiti da se ta sredstva prebace na Županiju koja će zatim preuzeti organizaciju.

“Roditeljima će sufinanciranje udžbenika predstavljati znatnu pomoć u teškim gospodarskim vremenima kada se za jednog školarca mora izdvojiti i nekoliko tisuća kuna”, kazao je Posavec i dodao kako želi biti odgovoran, socijalno osjetljiv te je uvjeren kako odluka neće opteretiti proračun u onom dijelu da će netko drugi biti zakinut.

Učenici će udžbenike koje dobiju na početku godine na kraju godine morati vratiti u školsku knjižnicu jer će se njima koristiti i sljedeće godine.

Roditelji koji su već naručili udžbenike ili dali akontaciju narudžbu će stornirati te za tu akontaciju nabaviti radne bilježnice ili drugi pribor koji ne ulazi u županijski model, a općine i gradovi koji su već donijeli odluke o sufinanciranju nabave udžbenika, prilagodit će se modelu donesenom u Županiji.

Krapinsko-zagorska županija za nabavu udžbenika osigurala je 250 tisuća kuna, a pravo na jednokratnu pomoć moći će ostvariti jednoroditeljska obitelj s jednim ili dvoje djece, obitelji s troje djece te obitelji s četvero ili više djece kojima ukupan prihod kućanstva ne prelazi 1.200 kuna za jednočlano kućanstvo, 1.800 za dvočlano kućanstvo, 2.400 za tročlano kućanstvo, 3.200 za četveročlano kućanstvo te 4.000 za peteročlano kućanstvo, a za svakog daljnjeg člana iznos prihoda kućanstva povećava se za 700 kuna.

Jednoroditeljska obitelj s jednim ili dvoje djece dobit će pomoć u iznosu od 500, obitelji s troje djece 750 kuna, a obitelji s četvero ili više djece 1.000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr