(VIDEO) Migranti u potpunosti uništili planinarski dom u Gorskom kotaru: Izmet, uništeni prozori, rasparane deke…

Foto: snimka zaslona

Dom u blizini Begovog Razdolja je potpuno uništen, posuđe porazbijano, a nepozvani gosti iza sebe su ostavili i fekalije na krevetima,javlja RTL.

Stiglo je proljeće i toplije vrijeme, s njime i sve veći broj migranata koji se preko Hrvatske pokušavaju dokopati Europe. U Gorskom Kotaru su već navikli da im ispred kuća i vikendica prolaze skupine migranata, ali na ono što se dogodilo u planinarskom domu na Jančarici, nisu navikli.

Kuća strave na 1239 metara – to je postao je planinarski dom Jančarica u Gorskom Kotaru nedaleko od Begova Razdolja.

Izmet, razbijeni prozori, rasparane deke, uništeni prekidači za struju, ostaci sardina i paštete. Kaos su iza sebe ostavili nenajavljeni gosti.

Planinari misle – to su bili migranti

“Uvjereni smo zbog toga jer ključ od ove kuće nalazi se kod mene. Koja god grupa planinara se najavi, tako da je uvijek bilo sve u redu, međutim ovo je došlo nenajavljeno”, kazao je Rajko Mamula iz Hrvatskog planinarskog društva “Bijele Stijene” Mrkopalj.

Članovi Planinarskog društva Bijele Stijene-Mrkopalj prije dva tjedna ostali su zatečeni prizorom.

Osobe koje su provodile vrijeme u toj planinarskoj kućici uništile su svaki kutak – od kuhinje sve do jedne i druge spavaće sobe u kojima su jele, ali i vršile nuždu.

Ovako nešto još nisu vidjeli

Da migranti nekad spavaju u planinarskim domovima već su se navikli. Ali ovako nešto, kažu, još nisu vidjeli.

“Mnogi od nas smo emotivno vezani uz tu kuću i to je za nas bilo katastrofa”, rekao je Josip Mataja.

Tragovi su vidljivi i ispred kuće – ostavili su par tenisica, još konzervi, a demolirali su i ulaz u dom.

“Pokušali su razvaliti metalna vrata, ali su pokvarili bravu, pa ne možemo ni otključati ni ući kroz ulazna vrata”, rekao je Mataja.

U kuću ulazili kroz prozor

Zbog toga smo ulazili kroz prozor koji je tijekom dana bio zaštićen daskama da se nakon migranata u dom ne bi uselila divljač.

“Policija je bila na uviđaju prije 10-ak dana, oni su sve to snimili, zapisali, napravili zapisnik”, kazao je Mamula.

Šumskim putevima po Gorskom Kotaru prošli su mnogi migranti. Jer jedna od ruta proteže se od Bihaća u BiH, preko Gorskog Kotara sve do Slovenije. Cilj -naravno Zapadna Europa.

Mještani Mrkoplja kažu, migrante susreću – i u gradu i u šumi

“Ponekad, prolaze, kupe, odu, a kud, nemam pojma”, rekla je Vesna.

“Osobito u šumi kad idem po gljive, jedino što se skrivaju”, kazao pak je Anton.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

No, nije prvi put da su nenajavljeni gosti demolirali prostore. Članovi planinarskog društva su nam otvorili i vrata Lovačke kuće Šumarija Mrkopalj u kojoj lovci često spavaju.

“Razbijeno je sve, vrata demolirana, prozori, kreveti, sve je ispreturano da se ne zna gdje je rep, a gdje je glava”, rekao je Mamula.

Šteta u jednoj i u drugoj kući veća je od 40 tisuća kuna, pa članovi Planinarskog društva na domove planiraju staviti metalne rešetke. A nadaju se da će neočekivani gosti u budućnosti biti malo pristojniji, javlja RTL:

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr