Milanović odlikovao kanadskog Hrvata Antona Kikaša koji je ’91. Hrvatskoj donirao oružje

Zagreb, 25.11.2021.- Predsjednik Republike Zoran Milanoviæ odlikovao je u èetvrtak Antona Kikaša Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedoèenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu. foto HINA/ Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katiæ/ ua

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Antona Kikaša Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

Anton Kikaš, kanadski poduzetnik hrvatskog porijekla u kolovozu 1991. pokušao je Republici Hrvatskoj zrakoplovom dopremiti oružje potrebno za obranu od agresije. Radilo se o 19 tona oružja. Zrakoplov s oružjem prisilno je morao sletjeti u Zagreb gdje je Kikaš zarobljen i odveden u vojni zatvor u Beograd u kojemu je proveo tri mjeseca. Nakon tri mjeseca provedena u zatvoru, razmijenjen je za jednog generala tadašnje JNA i pušten na slobodu.

Velika drama oko aviona punog oružja, koji je poslala hrvatska dijaspora, toliko potrebnog Hrvatskoj i njezinim gotovo golorukim braniteljima, palo je u ruke JNA.

Milanović: Ovo je zakašnjela gesta

– Ono što ste učinili za Hrvatsku zna svatko, ono što ne zna je zašto vam se Hrvatska minimalnom gestom nije odužila zadnjih 30 godina. Ne vjerujem da je bilo zle namjere, bilo kakvih niskih motiva, naprosto tako je bilo. Dobivate odlikovanje koje ste trebali dobiti davno. Meni je iznimna čast da se ovakve stvari zabilježe i ne zaborave. Vi ste u najtežim trenucima za Hrvatsku skupili novac, krenuli na jedan odvažan avanturistički put koji u prvi mah nije završio dobro za vas, skoro i fatalno, ali na kraju Hrvatska je pokazala već tada, da se brine za svoje ljude. A ovo je, 30 godina kasnije, jedna mala zakašnjela gesta, rekao je predsjednik Zoran Milanović uoči uručenja odlikovanja, prenosi HRT.

(VIDEO) ‘Hrvatske sportske legende’- Anton Kikaš i Jakov Sedlar u Bujici: ‘Račan od Vlatka Markovića tražio da Vatreni ne drže ruku na srcu’

(VIDEO) 31. kolovoza 1991. Zagreb – tko je izdao Antuna Kikaša koji je donio 19 tona oružja golorukim braniteljima?

Anton Kikaš zahvalio je i rekao da je ovaj dan za njega iznimno značajan i radostan iz više razloga.

– Danas je 30. obljetnica izlaska iz zatočeništva, dan kada sam ugledao svjetlo na kraju tunela, mračnog tunela koji se zvao beogradski vojni zatvor. Posljednjih 30 godina na današnji dan slavim svoj drugi rođendan, rekao je.

Zahvalio je i Matici hrvatskoj koja je predložila da mu se dodijeli odlikovanje.

Uz odlikovanog Antona Kikaša na svečanosti dodjele odlikovanja bio je njegov sin Robert Kikaš, sestra Olga Prusac, nećakinje Antoanela Miloš i Nevena Letica, nećak Ninoslav Kikaš, msgr Juraj Jezerinac, biskup u miru, i prijateljica Jagoda Schon.

Uz predsjednika Milanovića bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr