Milorad Pupovac nezadovoljan u Hrvatskoj: ‘Dokle ćemo živjeti u ovakvoj zemlji, je li bolje da je mijenjamo ili da odemo iz nje?’

Foto: snimka zaslona

Predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, gostovao je na N1 te se ogorčen povodom napada huligana na sezonske radnike od kojih je dvoje bilo srpske nacionalnosti upitao može li se ova zemlja mijenjati ili je vrijeme da iz nje ode.

Ove vlasti ne bi bilo bez vaše podrške. Je li vrijeme za ultimatum vlasti?

Vi mene to pitate, a bilo bi poštenije da me pitate – Gospodine Pupovac, dokle ćete živjeti u ovakvoj Hrvatskoj? Bilo bi pametnije da me pitate kad ćete prestati stvarati iluziju Srbima da je sigurno živjeti u ovakvoj Hrvatskoj. To bi bilo poštenije da se svi zapitamo, i ja kao predstavnik Srba koji radim u Saboru i vi kao novinar, kao i svaki čovjek. Dokle ćemo živjeti u ovakvoj zemlji, je li bolje da je mijenjamo ili da odemo iz nje? Naravno da većina ne ovisi samo o SDSS-u, jer kad bi ovisila samo o SDSS-u, možda bi SDSS mogao nešto odlučnije poduzimati. Zato se potrudio jedan zastupnik SDP-a da jako podeblja tu većinu. Što se mene tiče, nama je lakše da nemamo taj teret na leđima.

Tko je bio Radoje Petković?

On je, koliko ja znam, a sretao sam ga često u ovih mnogo godina, bio građevinski poduzetnik, potpredsjednik manjinskog srpskog vijeća za općinu Kastav i za županiju i bio je član Županijskog odbora SDSS-a. Po svim mjerilima, istaknut pripadnih zajednice i čovjek koji je obavljao svoje poslove na način na koji to pristoji ljudima u toj vrsti zanimanja. Sasvim sigurno izmjeđu njega i onoga koji ga je ubio do tog momenta, dok Radoje nije izašao iz kafića i dok ovaj nije došao do njega i zatukao ga, nije bilo kontakta.

Nasilnik je u pritvoru. Koliko znate o postupanju policije i Državnog odvjetništva?

Zasad znam malo, ali s obzirom na niz koji se nanizao u proteklih mjesec i nešto dana, a nešto sam od toga spomenuo, mislim da je krajnje vrijeme da se u ovoj zemlji zapitamo hoće li u njoj biti vodećim ljudima zemlje orijentir Za dom spremni pjevača Thompsona i Ubij Srbina u navijanju za nogometne klubove ili će orijentir biti Ustav ove zemlje. Ili će sve to biti nevažno, a onda će ključna tema biti tim za brendiranje imidža Hrvatske u svijetu, kao zemlje po mjeri čovjeka.

Što očekujete od premijera?

Ako nakon ovoga ključni ljudi u državi smatraju da je dovoljno da puste i da se ne bi trebali miješati, onda na najozbiljniji način pokazuju da ne razumiju zemlju u kojoj žive i ne razumiju što je ovoj zemlji potrebno da bi bila uređena, civilizirana, ako ne europska, onda hrvatska zemlja kakvu pamtimo da može biti i da je bila. Očekujemo da predstavnici državnog vrha prestanu šutjeti o porukama nasilja, o aktima nasilja i aktima mržnje. Mi ćemo sada promovirati ponovno bilten govora mržnje i historijskog revizionizma SNV-a, da bismo pokazali koja je to pozadina iz koje se generiraju ovakvi akti nasilja kao što je ovaj na Braču. Ako to neće raditi Vlada, predsjednica ili Sabor, u kojem i ja radim, onda ja znam da meni tamo nije mjesto i učinit ću sve da se borim za mir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1