Ministar Božinović: ‘Ulažemo velike napore da Hrvatska ne postane hot spot za migrante’

Slunj, 4.7.2019 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je granični prijelaz Kordunski Ljeskovac. Na slici Davor Božinović, Kolinda Grabar-Kitarović. foto HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ml

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je kako teku pripreme za hrvatsko predsjedanje i što nam donosi Šengen te se osvrnuo na dolazak Ursule von der Leyen.

“Ovo je bio sjajan sastanak i sjajne poruke vezane i za Šengen. U posljednje dvije godine smo napravili ogroman iskorak kad je u pitanju pristupanje Šengenu. Utoliko da smo naslijedili od komisije oko 270 preporuka i sve ih uspješno rješavamo”, kazao je na početku razgovora Božinović.

“Još je aktualna Junckerova komisija, on je kazao da je u interesu njegove komisije da Hrvatska ispuni sve uvjete”, kaže Božinović.

Ministar se osvrnuo i na ilegalne migracije.

“Nećemo biti hot spot jer naša policija ne dopušta ilegalne migracije. Mi smo otvorena zemlja, nismo dizali žice….Svaki prigovor smo istražili i svi se oni vrte oko iste priče – anonimni policajac i slično. Nitko nije vidio to nasilje”, kazao je Božinović.

Razgovor s Davorom Božinovićem donosimo u cijelosti.

Hoće li nam Slovenija stvarati probleme?

Siguran sam da je ulazak Hrvatske u Schengen u slovenskom nacionalnom interesu. Slovenski građani, siguran sam, prepoznaju ono što radi Hrvatska, pogotovo granična policija koja štiti hrvatsku granicu od ilegalnih migracija i time ne samo da omogućava jedan nesmetani životni tijek u Hrvatskoj, već i Sloveniji.

Kad smo kod politike, koga šaljemo kao povjerenika?

Počele su interne konzultacije i konzultacije s budućom predsjednicom Europske komisije s obzirom na to da je ona u neku ruku mandatar. Države članice daju svoje prijedloge, ali ona je ta koja ima viziju svoje komisije. Ona će inzistirati na jednoj rodnoj uravnoteženosti.

Je li onda riječ o Dubravki Šuici?

Ja ne mogu govoriti o imenima. Imena još nisu definirana.

Ozbiljno je pitanje sigurnost granica. Kako Hrvatska tu stoji? Hoće li moći kontrolirati tu veliku granicu Srbija, BiH?

Kao što vidite mi kontroliramo tu veliku granicu i Hrvatska dobiva pohvale od država članica EU zbog toga što ulažemo stvarno jedan veliki napor, pogotovo s obzirom na činjenicu da mi nismo među većim državama članicama, ali imamo najdužu kopnenu vanjsku granicu Europske unije i mi smo u ovih dvije godine uspjeli, pogotovo kad govorimo o granici s BiH, je tehnički opremiti, ojačati u svakom pogledu.

Jamčite da Hrvatska neće biti hot spot?

Sve radimo na tome da neće biti. Nećemo biti zbog toga što hrvatska granična policija ne dopušta ilegalne migracije. Dakle, to ne znači da smo mi protiv. Mi smo otvorena zemlja, nismo dizali žicu kao neki naši susjedi.

Postoje prigovori na račun hrvatske policije i odnosa prema migrantima

Svaki prigovor smo mi istražili i kad pogledate seriju ovih zadnjih prigovora, bez obzira kojeg predznaka, svi se vrte oko jedne te iste priče, anonimni policajac, snimljena hrvatska granična policija… Nitko nije vidio to nasilje.

Kome je u interesu da širi takve priče, ako nisu istina?

Naš interes je da Hrvatska ostane otvorena zemlja, sigurna zemlja i na tome ćemo ustrajati. Ovo je pitanje za neku dublju analizu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Hrvatska početkom iduće godine predsjeda Europskom unijom. Jesmo li spremni za taj posao? Oporba je vrlo kritična, smatraju da je još sve u povojima i da imamo još pet mjeseci i da je sve na knap.

A što bi oporba mogla raditi nego kritizirati. Naravno da smo spremni i sve više smo spremni iz dana u dan i bit ćemo potpuno spremni kad krene predsjedanje i kad je u pitanju sadržaj i sama organizacija koja je jedan veliki zalogaj, ali sve što je u prošlosti nama povjereno na organizaciju, iako je ovo najveći organizacijski izazov za institucije, sve to je vrhunski prošlo.

Koliko se vaša bivša kolegica uopće uspjela baviti tim poslom? Dosta je lobirala za svoju novu funkciju.

Ona je koordinirala taj posao. Postoje službe u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ali postoje zadaće koje obavljaju sve druge institucije i sva druga ministarstva. Dakle Ministarstvo vanjskih je tu koordinator, ali znam sa aspekta MUP-a da smo mi napravili cijeli hodogram, angažirali ljude i spremni dočekujemo predsjedanje u našem formatu.

Velike su bile kritike na nju da nije odradila taj posao, a s druge strane čujemo gospodina Kovača koji isto kritizira vodstvo stranke. Bojite li se eskalacija sukoba u stranci?

Što se tiče HDZ-a, ova rekonstrukcija je prošla jednoglasno stranačka tijela.

Ja sam kao ministar u Saboru dobio 79 glasova, a sad kao potpredsjednik vlade, i ja i svi koji su bili u ovoj rekonstrukciji 82, toliko o stabilnosti.

Kako ocjenjujete stanje u HDZ-u?

Stanje je stabilno, HDZ je demokratska stranka i priprema se, kad govorimo o izvršnoj vlasti, za sve one izazove koji stoje pred nama. Mislim da to sve uspješno savladavamo.
Što se tiče unutarnjeg stranačkog života, HDZ će se organizirati u pravom trenutku kako bi pobijedio na sljedećim parlamentarnim izborima.

U Čemincima je USKOK, lokalni HDZ traži da se načelnik izbaci iz stranke, imate li kakvih saznanja oko toga?

Nemam, s obzirom na to da se danas nisam ni stigao baviti s ovim stranačkim dijelom.

Ako je nanio štetu stranci, treba li ga izbaciti?

To će odlučiti njegova matična organizacija.

Treba li to vrijediti i za ministre Kuščevića i Marića koje također USKOK češlja?

Ja to ne mogu potvrditi.

Trebaju li vrijediti isti kriteriji za sve?

Kriteriji u demokratskom društvu su poznati.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr