Ministar Kujundžić o najavi općeg štrajka u školama: ‘Traje predugo, a djeca trpe štetu’

Foto: Fah

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je u utorak za 14 sati izvanrednu konferenciju za medije na kojoj će govoriti o frontalnom štrajku koji su sinoć najavili obrazovni sindikati. Prosvjetni sindikati su u cirkularnom štrajku bili 26 dana. U tom vremenu svaki učenik dosad je izgubio šest do sedam dana nastave.

Sindikati su se na opći štrajk odlučili nakon 26 dana u cirkularnom štrajku i pregovora s Vladom, koja im je u konačnici ponudila povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini kroz TKU, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, što su oni odbili, prenosi HRT.

Pauk apelira na sindikalne čelnike da prekinu štrajk

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk apelirao je na prekid štrajka u školama. Ističe, da je Vlada dala maksimum učiteljima i nastavnicima u trenutku prijetnje još jedne globalne krize. Poručuje da promjena koeficijenata nije i ne smije biti “ad hoc” odluka, već ozbiljan pomak koji će biti u potpunosti usklađen i s mogućnostima centralne države i s unaprjeđenjem obrazovnog sustava.

Kujundžić: Djeca trpe štetu

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je uoči Uoči užeg kabineta Vlade da bi se učitelji i profesori trebali vratiti na posao i nastaviti razgovarati o plaćama jer, upozorio je, štrajk traje predugo, a djeca trpe štetu. Ustvrdio je kako je Vlada obrazovnim sindikatima u štrajku ponudila najviše koliko je u ovom trenutku mogla dati te da treba trajno razgovarati.

Vladina posljednja ponuda sindikatima

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT