Ministarstvo turizma pripojit će se Ministarstvu gospodarstva?

Zagreb, 20.05.2020. - Izjava ministra turizma Garia Cappellia nakon druge videokonferencije Ministara turizma EU-a na kojoj se raspravljalo o aktualnosti i stanju turizma u EU, s naglaskom na koordinacije oko provedbe nedavno usvojenog paketa Europske konferencije za turizam i promet uslijed krize uzrokovane covidom-19. Konferenciju organizira Ministarstvo turizma u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Na fotografiji Gari Cappelli. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Sve glasnije najave o smanjenju broja ministarstava u budućoj novoj Vladi RH dovele su do niza spekulacija o tome koji će resor izgubiti samostalnost i priključiti se nekom drugom, pa se tako unutar turističkog sektora, kako tvrdi Slobodna Dalmacija, pronijela informacija da će sadašnje Ministarstvo turizma biti jedno od takvih.

Trenutačno je vrlo izvjesno kako će Ministarstvo turizma postati uprava ili odjel za turizam na čelu kojeg će biti državni tajnik za turizam u sklopu velikog Ministarstva gospodarstva. Koji će se još resori naći u tom mega-ministarstvu za sada se još nagađa, ali spominju se energetika, poduzetništvo i obrti, pa čak i zaštita okoliša.

>Grdović priznao da je imao ‘zadatak u dogovoru s HDZ-om naštetiti Škori’: Domovinskom pokretu uzeli drugi mandat?

Prema informacijama Slobodne Dalmacije, ministar koji bude na čelu tog velikog ministarstva bit će ujedno i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, pa bi tako turizam, iako formalno gubi ukidanjem samostalnog ministarstva, imao po prvi put ministra koji je drugi čovjek u Vladi, što i turizmu kao sektoru daje na važnosti.

Sve kombinacije su još na stolu i o njima se razgovara, no ako Ministarstvo turizma ne bude više samostalno, neće to biti prvi put u samostalnoj Hrvatskoj. Još 1990. godine, kod osnivanja prve hrvatske Vlade, turizam je bio u samostalnom Ministarstvu, a na čelu mu je bio grof Janko Vranyczany-Dobrinović, potom Anton Marčelo Popović, da bi od 1993. godine turizam bio u zajedničkome Ministarstvu turizma i trgovine na čijem čelu je bio Branko Mikša. Nakon toga Ministarstvo turizma postojalo je samostalno sve do 2003. kada je postalo dio Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, kojemu je na čelu bio Božidar Kalmeta.

Nakon toga od 2009. godine ponovno Ministarstvo turizma postaje samostalno, a na čelo mu dolaze Damir Bajs, potom Veljko Ostojić, Darko Lorencin, Antun Kliman te Gari Cappelli.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija