Ministarstvo uprave: O pitanju promjene imena zagrebačkog Trga maršala Tita odlučuje Gradska skupština

Foto: fah

Ministarstvo uprave u utorak je u povodu najavljenog preimenovanja zagrebačkog Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske te s tim u vezi negativnog mišljenja nadležnog Vijeća Gradske četvrti Donji grad i Vijeća Mjesnog odbora Mimara, istaknulo kako o pitanju imena ulice i trga odlučuje Gradska skupština Grada Zagreba budući da se radi o pitanju koje spada u isključivi samoupravni djelokrug.

Drugim riječima, objašnjava Ministarstvo, “Grad Zagreb je autonoman u odlučivanju o pitanju promjene imena konkretnog Trga, no pri tome je potrebno prethodno pribaviti mišljenje građana kroz oblike mjesne samouprave s područja na kojem se nalazi Trg čije ime se predlaže izmijeniti (nadležne Gradske četvrti i Mjesnog obora). Nužno je međutim naglasiti da pribavljeno mišljenje građana ne obvezuje Gradsku skupštinu, koja imajući i druge činjenice i okolnosti u vidu, može odlučiti drugačije od iskazanog mišljenja građana po predmetnom pitanju”, istaknulo je Ministarstvo uprave.

U odnosu na postavljena pitanja o tome može li se navedeni Trg preimenovati ukoliko je mišljenje vijeća Gradske četvrti i mjesnog odbora negativno, odnosno ukoliko se od njih mišljenje nije ni zatražilo ili se oni povodom zatraženog mišljenja o navedenom, nisu ni očitovali, u Ministarstvu kažu kako je potrebno ukazati na mjerodavne zakonske odredbe te ističe kako su pitanja određivanja imena ulice i trga uređena Zakonom o naseljima.

“Sukladno predmetnom Zakonu, za donošenje odluke o imenu ulice, odnosno trga nadležno je predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave koje je pri odlučivanju o predmetnom pitanju obvezno prethodno pribaviti mišljenje građana i to kroz oblike mjesne samouprave. Iz navedenog jasno proizlazi da o pitanju imena ulice i trga odlučuje općinsko, odnosno gradsko vijeće, u ovom slučaju Gradska skupština Grada Zagreba budući da se radi o pitanju koje spada u isključivi samoupravni djelokrug”.

Vijeće Gradske četvrti Donji grad na čelu sa SDP-ovim Petrom Paradžikom izjasnilo se većinom glasova protiv preimenovanja Trga maršala Tita. Time su potvrdili i stav nadležnog Vijeća Mjesnog odbora Mimara.

Petar Paradžik Hini je izjavio da su jučer nakon konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine održali sjednicu, na kojoj su se izjasnili u vezi najave preimenovanja Trga maršala Tita. Rekao je da ih je ukupno 15 vijećnika te da je prije glasovanja pet HDZ-ovaca i Bandićevaca napustilo sjednicu. Glasovanju je pristupilo 10 vijećnika, a od toga je njih osam iz SDP-a, GLAS-a i “Zagreb je naš!” glasalo protiv preimenovanja Trga maršala Tita, a dvoje vijećnika Sandre Švaljek izjasnilo se za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Paradžik je rekao da će Vijeće Gradske četvrti Donji grad mišljenje dostaviti Gradskoj skupštini, kada se to od njih zatraži. Njihova mišljenja nisu obvezujuća, već savjetodavna.

Predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Mimara Vera Antolović iz SDP-a Hini je izjavila da su u petak održali sjednicu i pristupili glasovanju u vezi promjene imena Trga maršala Tita. Od pet vijećnika, njih četvero – troje SDP-ovaca i jedna vijećnica s liste Bandić Milan 365 bili su protiv preimenovanja Trga maršala Tita, dok je jedna vijećnica iz HDZ-a bila za preimenovanje tog trga u središtu Zagreba.

I Antolović je rekla da će, kada se to od njih zatraži, mišljenje Vijeća Mjesnog odbora Mimara, dostaviti Gradskoj skupštini.

Kada prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita stigne u Gradsku skupštinu i Predsjedništvo ga uvrsti na dnevni red, konačnu odluku donijet će gradski zastupnici. S obzirom na jučer postignut sporazum stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti, HDZ-a i stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku te prikupljenih 26 potpisa garancije da će do preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske doći, čini se kako je to pitanje riješeno, odnosno preimenovanje toga trga ima podršku većine gradskih zastupnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij