Molitvena inicijativa 40 dana za život – od 28. rujna u 38 hrvatskih gradova

40 dana za život
Foto: 40 dana za život

Na 40 mjesta u 38 gradova diljem Hrvatske sutra (28. rujna 2022.) započinje nova molitvena inicijativa “40 dana za život”. Glavna tema ovogodišnje inicijative je udomiteljstvo, a naglasak je na obiteljima koje otvaraju vrata svoga srca i doma dječici potrebnima ljubavi, pripadnosti i obitelji.

Ova ekumenska molitvena pro-life inicijativa je za život, a posredno i za zaustavljanje abortusa. Pokrenuta je 2007. godine u studentskom gradu College Station u Texasu, odakle se u kratkom roku proširila na čitav svijet. Na svjetskoj je razini, u više od 1000 gradova u 64 zemlje, dosad službeno sudjelovalo više od milijun ljudi svih kršćanskih denominacija.

U Hrvatskoj je pokrenuta 2014. godine, a dosad je, samo u Hrvatskoj, spašeno više od 77 djece, piše Hrvatska katolička mreža.

Iscjeljenje žena i obraćenje medicinskog osoblja

Inicijativa “40 dana za život” daje rješenje za problem abortusa. Oblikovana je prema Svetom pismu i okuplja kršćane svih denominacija na zajednički angažman za zaštitu života nerođene djece, iscjeljenje žena koje su abortirale, obraćenje medicinskog osoblja koje vrši abortuse te političara i aktivista koji ga zagovaraju i promiču.

> Pogledajte najavu za dokumentarni film ’40 dana…’ – o rezultatima inicijative koja je utjecala na milijune ljudi
> Unatoč hladnoći i snijegu volonteri 40 dana za život pred bolnicama

Inicijativa nudi duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć svakoj majci i ocu koji razmišljaju ili su donijeli odluku abortirati svoje dijete.

Vizija

Naša je vizija, kažu organizatori, zaustavljanje pobačaja u hrvatskom narodu i spas duša. Fokusiranost na dar života, koje kroz molitvu, post i miroljubivo bdijenje vapi Bogu kako bi On, svojom moći, zaustavio pobačaj.

Misija

Misija inicijative je u duhu zajedništva i jedinstva, tijekom 40-dnevne kampanje, ujediniti Tijelo Kristovo. Molitvom i postom, miroljubivim bdijenjem i osvješćivanjem lokalne zajednice odvratiti od grijeha abortusa i duha smrti. Molitvom tražiti od Gospodina da promijeni srca i kulturu smrti pretvori u kulturu života, prema svojoj veličanstvenoj zamisli.

Cilj

Proširiti inicijativu cijelom Hrvatskom i Europom, donoseći radosnu vijest o svetosti svakoga ljudskoga života od začeća.

Spašavati dječje živote i zalagati se za dostojanstven život majki i očeva u potrebi.

Svjedočiti milosrdnu ljubav Očevu majkama i očevima koji su, posredno ili neposredno, dotaknuti zlom pobačaja.

U sklopu Inicijative, u svijetu je od smrti pobačajem dosad spašeno 21.989 nerođene djece, zatvoreno je 117 klinika za pobačaje, a 240 ginekologa prestalo je raditi pobačaje.

Tri ključna elementa

Tri ključna elementa čine inicijativu jednostavnom, a istodobno snažnom i djelotvornom:

Molitva i post
Miroljubivo bdjenje
Osvješćivanje lokalne zajednice

1. Molitva i post

Misao vodilja: “Ako se ponizi moj narod na koji je prizvano Ime moje, pomoli se i potraži lice moje te se okani zlih putova, ja ću ga uslišati s neba, oprostiti mu grijeh i izliječiti mu zemlju” (2 Ljet 7, 14).

Molitva je temelj i ključna snaga svake kampanje, kao i najjače oružje protiv abortusa. U molitvi smo ujedinjeni, a čini nas poniznima. Krist je rekao da se od nekih demona možemo osloboditi isključivo molitvom i postom te da se neke milosti mogu zadobiti samo molitvom i postom. To je Božje obećanje.

Želimo li zaustaviti abortus, prvo što moramo jest početi moliti. Molitva je temelj ove inicijative, a uključen je i post kao oblik molitve.

Kroz cijelu godinu inicijativa potiče ljude da mole i poste, da kleknu pred Gospodina tražeći Ga da čuje njihovu molitvu i iscijeli im zemlju. Moliti se može na svakome mjestu: pred bolnicom, u svom automobilu, na svome radnom mjestu, u svojoj župnoj zajednici, u svojoj obitelji ili u skrovitosti.

Molitva i post idu jedno uz drugo. Molitva ih ukorjenjuje u činjenici da sve što čine treba biti volja Božja. Post je žrtva koja pomaže učiniti i nešto izvan naših mogućnosti, uz Božju pomoć. Post približava Bogu i jača u duhovnom boju. Vjeruju da Bog uslišava molitvu i post onih koji to čine ponizna, raskajana i iskrena srca te da će tako izliječiti nas, naše obitelj, naše crkve, naše zajednice, našu zemlju i cijeli svijet.

2. Miroljubivo bdijenje

Misao vodilja: “Izbavi one koje vode u smrt; i spašavaj one koji posrćući idu na stratište. Ako kažeš, ‘Nismo za to znali’, ne razumije li onaj koji ispituje srca? I ne znade li onaj koji ti čuva dušu?” (Izr 24, 11-12)

Kroz vrijeme korizme i vrijeme jeseni, poseban naglasak stavljaju na 40 dana neprekinutog miroljubivog bdijenja pred bolnicom ili klinikom u kojoj se rade abortusi. U skladu s načelima nove evangelizacije i Kristova poziva ići ususret svakome čovjeku u potrebi, dolaze na mjesto gdje se događa zlo, nepravda prema čovjeku, na mjesto gdje je zavladala tama. Donose Kristovo svjetlo i nadu jer žele biti posljednji znak nade majkama i očevima koji dolaze pobaciti svoje dijete. Kristolikog držanja, nude i duhovnu i moralnu i materijalnu pomoć. Također, pružaju i edukaciju i edukacijske materijale.

Prisutnost molitelja također je poruka medicinskom osoblju koje vrši abortuse te roditeljima koji su ih učinili. Njihova prisutnost je znak i jamac milosrdne Božje ljubavi koja će oprostiti svakome tko se iskreno i ponizno pokaje. Bdijenje pred bolnicom ili klinikom je snažna poruka i lokalnoj zajednici o tragičnoj stvarnosti abortusa, puno snažnija nego protestiranje pred Saborom ili Vladom.

3. Osvješćivanje lokalne zajednice

Misao vodilja: “Otvaraj usta svoja za nijemoga i za pravo sviju nesretnika što propadaju” (Izr 31, 8).

Osvješćivanje lokalne zajednice o problemu abortusa traje kroz cijelu godinu s posebnim naglaskom uoči i za vrijeme korizmenog i jesenskog, molitvenog bdijenja. Upravo kroz ovu aktivnost imaju pristup velikom broju ljudi.

Načini djelovanja:

predstavljanje Inicijative po župama i molitvenim zajednicama
edukativne tribine u župnim i gradskim prostorima
audiovizualne publikacije (pjesme i filmovi)
predavanja u školskim ustanovama
promotivni materijali
istupanje u medijima (nacionalne i lokalne televizije, radio, novine, internet (portali, društvene mreže, oglašavanje)

Cilj je kroz 40 dana kampanje, kao i nakon tih 40 dana, prenijeti poruku za život o svakoga čovjeka na jednostavan, ali na snažan i uvijek nov i svjež način. Zato članovi Inicijative pažljivo istupaju u medijima s novim pričama, svjedočenjima, plodovima i stavovima, njegujući dijalog s neistomišljenicima, sudjelujući u raspravama i debatama. Istupaju isključivo afirmativno i u ljubavi.

Da bi bili što učinkovitiji, usko surađuju i sa stručnjacima: doktorima, psiholozima i pravnicima čije savjete, ideje i dobronamjerne kritike cijene i uvažavaju. Njihova im je pomoć dobrodošla i potrebna i dosad je bila zaista plodonosna, na čemu su od srca zahvalni, kao i svima drugima koji na bilo koji način pomažu ovu inicijativu.

Pomozite i vi u ovoj najvažnijoj borbi današnjice. Pridružite im se kao volonteri, molitelji ili podupiratelji javljanjem na mail 40danazazivot@gmail.com.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HKM

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.