Biskup Uzinić: Oni koji nameću rad nedjeljom i majke s djecom pretvaraju u odnos proizvođača i robe – kradu radost majčinstva

Foto: fah

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za život i obitelj dubrovački biskup mons. Mate Uzinić poručio je ženama u petak na konferenciji za novinare da ne dopuste nikome da im ukrade radost majčinsta.

“Drage žene, ne dopustite da vam ukradu radost majčinstva”, rekao je mons. Uznić na konferenciji za novinare u povodu Dana života, a koja je održana u prostorima HBK neposredno poslije kolokvija o majčinstvu.

Žene su danas postigle ravnopravnost na svim poljima, napomenuo je dodavši kako ne treba dopustiti da se ženama zabranjuje da budu i majke.

Članica Vijeća za život i obitelj Danijela Rupčić ocijenila je kako su majke pod izravnim udarom kulturološke i ideološke kolonizacije, koja se očituje u oduzimanju slobode, brisanju sjećanja i indoktrinaciji.

Za odnos majke i djeteta nameću nam antropološku paradigmu odnosa proizvođač – roba, ustvrdila je Rupčić dodavši kako se samo snaga žene može oprijeti ideološkoj kolonizaciji.

Istaknula je kako se treba vratiti sustavu vrijednosti u kojem između majke i djeteta vlada personalni odnos.

Profesorica splitskoga Katoličkog bogoslovnog fakultetu (KBF) Jadranka Garmus naglasila je da majke moraju imati vremena za odgoj svoje djece te dodala kako bi društvo majkama trebalo omogućiti rad na pola radnoga vremena.

Profesorica Pravnoga fakulteta u Zagrebu Slavica Blažeka Kokorić smatra da je potrebna potpora majčinskoj ulozi.

U današnjem hrvatskom društvu vlada trend preopterećenja roditelja i prezaštićivanja djece, napomenula je dodavši kako u individulističkom društvu članovi obitelji nisu usmjereni na zajedništvo.

Naglasila je kako majke, uza sav teret, njeguju emocionalne odnose u obitelji te ocijenila kako bi njihovu otvorenost prema sebi i drugima trebalo pratiti i veće povjerenje u Božju providnost.

Smatra kako kultura straha, nesigurnosti i narcisoidnosti ima negativne posljedice za život obitelji. Pozvane smo na život i zauzeto zajedništvo, rekla je.

Profesor na rimskom Terasianumu Vinko Mamić istaknuo je kako je za odgoj djece potrebna i duhovna formacija te napomenuo da je molitva snaga koja pomaže majkama u odgoju djece.

Na pitanje tko su kradljivci slobode majkama mons. Uzinić je odgovorio kako u tu skupinu svakako spadaju i oni koji nameću rad nedjeljom i majke s djecom pretvaraju u odnos proizvođača i robe.

Ocijenio je kako su oni kradljivci majčinstva. Smatra kako se zasad zakon neće mijenjati pa je istaknuo kako bi društvo majkama koje rade nedjeljom trebalo osigurati čuvanje njihove djece.

To bi onda značilo da nedjeljom trebaju raditi vrtići i škole, napomenuo je.

Dan života ove se godine proslavlja u nedjelju, 4. veljače.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/ms