MVEP prima na znanje američko izvješće: Zaštita svih prava je prioritet

Foto: Fah

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) primilo je na znanje izvješće State Departmenta o vjerskim slobodama u Hrvatskoj za prošlu godinu, u kojem Amerikanci upozoravaju na veličanje NDH i umanjivanje ustaških zločina i istaknulo da vlada zaštitu svih prava stavlja na najvišu razinu.

> SAD u izvješću o vjerskim slobodama spominje Hasanbegovića i Sedlara i proziva za ‘umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje’

Reagirajući na izvješće o vjerskim slobodama za 2016., MVEP naglašava da “aktualna vlada stavlja na najvišu razinu zaštitu svih prava, kako manjinskih, tako i nacionalnih, vjerskih i svih drugih”.

Na Zrinjevcu dodaju kako u dijalogu s predstavnicima svih manjina vlada promovira međusobno uvažavanje, suradnju, solidarnost, konstruktivni dijalog i odgovorno suočavanje sa svim društvenim problemima.

“U tom pogledu ćemo nastaviti i razmjenu mišljenja vezano za pitanja navedena u izvješću za 2016.” s američkom vladom, zaključuje se u priopćenju MVEP-a.

State Department je u utorak objavio redovito godišnje izvješće o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., uključujući i Hrvatsku.

> Reakcije na izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016.

SAD je u njemu upozorio na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u Hrvatskoj u 2016. spomenuvši bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i redatelja Jakova Sedlara kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.

> Hasanbegović: Izvješće State Departmenta je falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene

Hasanbegović je već reagirao na tvrdnje State Departmenta i ocijenio ih nerelevantnim, neutemeljenim besmislicama.

“Riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene, a koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije. Jednako je nerelevantno kao i pseudoljevičarski agitprop i difamacijska kampanja protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega. Siguran sam da istinski hrvatski prijatelji u američkoj administraciji to dobro znaju”, komentirao je za narod.hr Zlatko Hasanbegović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs