Na koji je to službeni sastanak bivši zamjenik ravnatelja policije vozio 111 km/h brže od dopuštenog?

Foto: Fah

Sud nije imao razloga ne vjerovati Josipu Ćeliću, tadašnjem zamjeniku ravnatelja policije, da je 166 kilometara na sat – čak 111 km/h više od dopuštene brzine – vozio jer je bio na posebnom zadatku, što je potkrijepljeno i policijskim spisom, ali je zbog osjetljivosti predmeta i mogućnosti odavanja službene tajne s tog dijela rasprave bila isključena javnost.

Kako Jutarnji list doznaje, Ćelić je 12. ožujka prošle godine u Briševu pokraj Zadra, kada ga je snimila kamera presretača, hitao ka Zadru na sastanak u vezi s razrješenjem kaznenog djela trgovine oružjem, a nakon što je prethodno odradio redovni kolegij u Ravnateljstvu policije u Zagrebu. Iako je mogao uzeti i službeno vozilo i vozača, Ćelić, koji ga i inače nije koristio, na put je krenuo sam u privatnom Audiju.

“U postupku je utvrđeno da je okrivljenik u vožnji automobila upravljao u obavljanju službene zadaće u vrijeme radnog vremena u cilju otkrivanja predmeta pribavljenih počinjenjem kaznenog djela, a pri čemu je prekoračio ograničenje brzine. Stoga je sud primijenio odredbu zakona koja u tim slučajevima ne primjenjuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a koja se odnose na ograničenja brzine”, piše u obrazloženju presude koju je donijela sutkinja Magda Troskot i na koju se policija koja je podnijela prijavu nije žalila pa je postala pravomoćna. I kad su ga kolege policajci zaustavili, nije imao primjedbi na njihovo postupanje, potpisao je dokumentaciju i nastavio vožnju. Bivšem zamjeniku glavnog ravnatelja policije spočitavalo se da je zvao načelnika PU zadarske Antu Dražinu i tražio od njega da “bunkerira” njegov prekršaj.

Cijeli je slučaj dospio u javnost kad je RTL 23. listopada prošle godine objavio snimku iz presretača, a sljedeći dan načelnik Postaje prometne policije u Zadru potpisao je i poslao prekršajni nalog na postupanje, više od sedam mjeseci nakon ustanovljenog prekršaja. Zbog svih negativnih konotacija i napisa Ćelić je 28. listopada podnio zahtjev za razrješenje s funkcije. Kao kolateralna žrtva “pao” je i Darko Car, načelnik PU krapinsko-zagorske, kojega je tri dana prije Ćelića presretač također uhvatio u znatnom prekoračenju brzine.

Iako se nakon što je snimka procurila u javnost tvrdilo da je Ćelić svojim položajem utjecao na “bunkeriranje” prekršaja, ustanovljeno je upravo suprotno – da su čelnici zadarske prometne policije iz samo njima znanih razloga i Ćelićev i Carev prekršaj držali u ladici. Upravo zbog nepoduzimanja i neprocesuiranja prekršaja USKOK istražuje dvojicu sada već bivših šefova zadarske prometne policije zbog zloporabe položaja i ovlasti, a policajac koji je snimku dostavio medijima udaljen je s dužnosti i ustanovljeni su propusti ukupno pet policajaca u lancu odgovornosti. Ustanovilo se i Ćelić ni na koji način nije sprečavao kolege da procesuiraju njegov prekršaj.

Hoće li ga ministar unutarnjih poslova vratiti na mjesto zamjenika ravnatelja?

U prekršajnom postupku pred zadarskim Prekršajnim sudom Ćelić je uspio dokazati da tog dana nije “divljao” nego da je bio na službenoj dužnosti. Sve to potkrijepljeno je dokumentacijom u koju je Prekršajni sud imao uvid. U središtu medijskog interesa nakon počinjenog prometnog prekršaja Ćelić je prikazivan kao najbogatiji policajac, vlasnik nekoliko nekretnina i vile na moru. I to je ono što je bivšeg zamjenika glavnog ravnatelja policije, bivšeg načelnika PU karlovačke, mobilne prometne jedinice Kobre, specijalca i jednog od zapovjednika najelitnije jedinice Specijalne policije ATJ Lučko i karijernog policajca, koji je prošao sva ratišta, bio svjedok u slučaju Grubori, pratilo kroz karijeru. Sada kad ga je sud pravomoćno oslobodio, ostaje vidjeti hoće li ga ministar unutarnjih poslova vratiti na mjesto zamjenika ravnatelja.

Tu poziciju neki su vidjeli i kao posljednju stepenicu Ćelićeve ambicije da postane ravnatelj policije, ali na to mjesto, kako nam kažu oni koji ga poznaju, on nije niti atakirao. No, kažu, u krugu onih koji su ga željeli eliminirati upalile su se “lampice” pa im je na kraju uspjelo maknuti ga, iako ne u potpunosti jer je ostao u policijskom sustavu. Oni koji ga poznaju, kažu da bi, s obzirom na imovinsko stanje koje ne skriva, mirno mogao otići u mirovinu, ali on taj posao namjerava raditi dok god bude mogao.

I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj policije Nikola Milina jučer su rekli kako nisu bili upoznati s konkretnim zadatkom na kojem je bio Josip Ćelić u funkciji zamjenika ravnatelja policije i da to nisu niti morali znati.

Na pitanje hoće li Ćelića vratiti na mjesto zamjenika ravnatelja, Božinović je odgovorio da takav zahtjev još nije dobio, ali da je Ćelić sam zatražio premještaj na drugo radno mjesto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list