Nakon što ih je Hasanbegović imenovao, a Obuljen smijenila: Ministarstvo kulture objavilo javni poziv za predlaganje članova Kulturnih vijeća

Foto: fah

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je u srijedu Javni poziv za predlaganje članova šest Kulturnih vijeća koja djeluju pri Ministarstvu kulture.

Institucije i udruge iz područja kulture i umjetnosti pozivaju se da podnesu pisane i obrazložene prijedloge osoba za izbor članova Kulturnih vijeća pri Ministarstvu kulture s područja kulture i umjetnosti kojima se bave, stoji u pozivu objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva.

Poziv je upućen za predlaganje članova Vijeća za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti, Vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti, Vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, Vijeća za vizualne umjetnosti, Vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse te Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju.

Za članove Vijeća imenuju se kulturni djelatnici i umjetnici te drugi stručnjaci koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih uz utvrđivanje i provedbu kulturne politike mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva radi kojih je Vijeće osnovano.

Uz prijave je obvezno priložiti životopis i dokaze o ispunjavanju uvjeta iz Javnog poziva.

Prijave se šalju na adresu: Ministarstvo kulture, Runjaninova 2, 10 000 Zagreb, s naznakom “Prijava kandidata za člana kulturnog vijeća Ministarstva kulture”, a rok za njihovo podnošenje je 20 dana od objave Javnog poziva, odnosno do 1. svibnja.

Javni poziv upućen je na temelju članka 4. stavka 1. Zakona o kulturnim vijećima (Narodne novine, broj 48/04, 44/09 i 68/13).

Podsjetimo, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek 7. travnja donijela je odluku o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća. Radi se o odluci od 4. srpnja 2016. godine kojom je članove imenovao tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Posao su ti članovi odrađivali samo devet mjeseci, tijekom kojih su bili višestruko napadani.

> Kulturni klanovi, koji koriste Ministarstvo kulture kao bankomat, napadaju vijeća koja je imenovao Hasanbegović

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je da je ta odluka bila donesena za vrijeme tehničkoga mandata kada se u pravilu ne bi trebale donositi takve odluke, objasnila je ministrica pozivajući se na Zakon o primopredaji vlasti.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović odluku ministrice Obuljen Koržinek o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća Ministarstva kulture koje je on imenovao u tehničkom mandatu Vlade, odnosno nakon što je Sabor izglasao nepovjerenje Vladi, smatra protuzakonitom. “S jedne strane ta je odluka protuzakonita, a i suprotna je višekratnim izjavama (ministrice Obuljen Koržinek) kako neće razrješavati vijeća”, komentirao je Hasanbegović za Hinu.

“Dakle, po mojem mišljenju, to se odnosi na imenovanja dužnosnika, ravnatelja ustanova, a tu je riječ o savjetodavnom tijelu. Po toj bi se logici izvan snage trebale staviti stotine različitih odluka, ne samo mene nego i svih ministara koji su djelovali određeno vrijeme u tehničkom mandatu”, rekao je Hasanbegović.

> Hasanbegović: Odluka Obuljen Koržinek protuzakonita je i upitna; Ministrica odgovara da nikoga nisu smijenili

Prema Zakonu o Kulturnim vijećima, ona se osnivaju pri Ministarstvu kulture za pojedina područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva radi predlaganja ciljeva kulturne politike i mjera za njezino provođenje, a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi za koja se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna te radi ostvarivanja utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost.

> Čemu služe Kulturna vijeća koja “kulturni klanovi” toliko napadaju?

Članove vijeća imenuje ministar po objavljenom javnom pozivu, a mogu imati pet do sedam članova. Vijeća na zahtjev ministra raspravljaju o pojedinim pitanjima s područja kulture i umjetnosti i o njima daju ministru pisana mišljenja i prijedloge, a njihov rad je javan.

> Nastavak napada zbog financijskih sredstava: “Ministrice Obuljen, nastavili ste provoditi politiku Zlatka Hasanbegovića”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina