Nastavak napada na komemoraciju na Bleiburgu: Koruški premijer nazvao je ‘desno radikalnim okupljanjem u okrilju crkvene procesije’

Foto: fah

Nepunih tjedan dana prije održavanja komemoracije na Bleiburgu, austrijska politika i javnost ove godine skupu poklanjaju veliku pozornost, te guraju u prvi plan navodna “isticanja fašističkih simbola”.

“U godini u kojoj obilježavamo 80 godina Anschlussa, odnosno nacionalsocijalističko preuzimanje vlasti i propadanje Austrije, novoizabrana koruška vladajuća koalicija jasno se želi usprotiviti svim ekstremima. U njih spadaju i desno radikalna okupljanja u okrilju ‘crkvene procesije’ koja se svake godine održava na Lojbaškom polju (Loibacher Feld)”, rekao je Hini koruški premijer Peter Kaiser (Socijaldemokratska stranka Austrije SPÖ).

Kaiser je naglasio da “koruške vlasti ne mogu spriječiti manifestaciju na Lojbaškom polju jer je za to zadužena savezna vlada u Beču, odnosno savezna policija”. Ali zato ističe kako se ondje “mora osigurati poštovanje zakonske zabrane isticanja simbola nacističkog svjetonazora i brzo reagirati ako se to prekrši”.

Reakcija gradonačelnika

U gradu Bleiburgu, koji se nalazi oko pet kilometara od mjesta komemoracije, službeno ignoriraju skup. Na stranici gradske uprave za sljedeću se subotu najavljuje samo susret vozača vespi.

“S organizacijom skupa na Lojbaškom polju mi nemamo nikakve veze“, kaže u razgovoru za Hinu blajburški gradonačelnik Stefan Visotschnig.

“Lokalno stanovništvo iz Bleiburga nema ništa protiv komemoracije toliko dugo dok se sve odvija u skladu sa zakonom”, dodaje gradonačelnik.

Dr. Stjepandić: ‘Držite stranu zločincima umjesto žrtvama’

Oko 140 tisuća hrvatskih žrtava je likvidirano bez suđenja. Prije toga su se predali britanskim trupama i zapravo su trebali uživati zaštitu kao ratni zarobljenici i civili. Dogodilo se upravo suprotno, sva pravila i običaji grubo su bili pogaženi.

Dr. Stjepandić austrijskim lokalnim vlastima koji na Bleiburgu vide ‘fašističke skupove’: ‘Držite stranu zločincima umjesto žrtvama’

Protiveći se komemoraciji, Vi zapravo držite stranu zločincima umjesto žrtvama, kako bi priličilo demokratskom dužnosniku.” – napisao je hrvatski znanstvenik dr. Josip Stjepandić, sveučilišni profesor u Dortmundu, u pismu upućenom gradonačelniku Bleiburga Visotschnigu i premijeru austrijske savezne države Koruške Peteru Kaiseru.

 Tko i zašto traži zabranu komemoracije na Bleiburgu i Thompsonovih koncerata?

Čičak: ‘Bleiburg nije nikakvo fašističko okupljanje’

“Bleiburg nije nikakvo najveće fašističko okupljanje u Europi”, poručio je ranije predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak te istaknuo kako na tu komemoraciju, kao i onu za žrtve Jasenovca, Vukovara i “svih jama”, treba gledati kroz prizmu izvansudskih egzekucija te se i prema tim žrtvama treba odnositi s pijetetom.

(VIDEO) Karolina Vidović Krišto: ‘Medijske manipulacije u Austriji i hajka na komemoraciju u Bleiburgu orkestrirani su iz Hrvatske’

Vidović Krišto: Manipulacije orkestrirane iz Hrvatske

“Der Kurier komemoraciju u Bleiburgu naziva najvećim okupljanjem fašista u Europi.  A krenulo je lani, kada su austrijske vlasti i mediji objavili da su na skupu od oko 10 tisuća ljudi zabilježena 3 prekršaja”, kaže Vidović Krišto.

Tada je taj isti Kurier uz naslov “Komemorativno okupljanje, vlasti nemoćne” istaknuo fotografiju čovjeka koji salutira Hitlerovim pozdravom, kaže, međutim, ta fotografija nema nikakve veze ni s Bleiburgom, ni s Hrvatskom. Tek puno niže u tekstu navodi se kako je to fotografija s nekog potpuno drugog skupa, okupljanja austrijskih vozača VW-a GTI. Riječ je o klasičnoj medijskoj manipulaciji i hajki, a hrvatske vlasti nisu reagirale ni lani, ne reagiraju ni danas.

Jako osiguranje

Skup na Lojabaškom polju osiguravat će i ‘austrijske kobre’, odnosno pripadnici specijalne policije, ali i predstavnici Saveznog ureda za strance i podnositelje zahtjeva za azil (BFA) kako bi u slučaju kršenja austrijskih zakona na licu mjesta mogli donijeti odluku o hitnom izgonu iz zemlje.

Podsjetimo, u dvorcu pokraj Bleiburga britanski časnik Patrick Scott 15. svibnja 1945. godine hladno je primio hrvatsku delegaciju i dao joj na znanje da Britanci neće prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

Desetak dana ranije, jedinice NDH i mnogi hrvatski civili počeli su povlačenje prema Sloveniji i Austriji u nadi da će se uspjeti predati britanskoj vojsci i izbjeći zarobljavanje od osvetnički raspoloženih partizana.

No, Britanci su obavijestili hrvatske delegate da će ih u 13 sati primiti predstavnik britanskog štaba. Sastanak je održan u starom dvorcu pokraj Bleiburga. Kao hrvatski poslanici došli su generali Ivo Herenčić i Vjekoslav Servatzy, te pukovnik Crljen. Britanski brigadir Patrick Scott hladno ih je primio i dao im na znanje da Britanci ne će prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

Zatim je Scott primio partizanske predstavnike, suočio ih s hrvatskim delegatima i zamolio ih da im izdiktiraju uvjete predaje. Partizanski uvjeti bili su strogi – bezuvjetna predaja čitave vojske u roku od 1 sat i 20 minuta. Kad su hrvatski predstavnici htjeli pregovarati u uvjetima, barem da se produži rok za predaju, brigadir Scott ih je prekinuo i upozorio da će britanski tenkovi biti na raspolaganju partizanima.

Hrvatska delegacija nakon toga se povukla i u kasnim poslijepodnevnim satima hrvatske su se jedinice predale partizanima.

Partizanske akcije nad zarobljenicima koje su uslijedile, u obliku masovnih ubojstava i u obliku Križnih puteva, predstavljaju zločin kojemu se rijetko može naći ravan u novijoj europskoj povijesti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina