Nastavljeno suđenje Lovrić-Merzel: Bivša šefica kabineta posvjedočila da je sastavljala izvješća za nepostojeće sastanke

Zagreb, 27.06.2018 - Započelo je suđenje bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel na zagrebačkom Županijskom sudu zbog Uskokovih optužbi za primanje mita i pranje novca, kao i neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na privatne zabave. Na slici Marina Lovrić Merzel i Čedo Prodanović. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

U srijedu se nastavilo suđenje Marini Lovrić Merzel, bivšoj SDP-ovoj županici Sisačko-moslavačke županije, koju Uskok tereti za primanje mita i pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenje javnog novca na privatne zabave.

Na suđenju bivše SDP-ove županice Lovrić Merzel savjetnici otkrili svoje naknade: Tereti se za štetu veću od šest milijuna kuna

Nakon što je prije tjedan dana Željko Žužić rekao kako je Merzel dao 100.000 eura koje je ona onda sakrila iza nekih slika i rekla mu da se ne brine, na klupi za svjedoke u slučaju Merzel bila je sisačka novinarka Jasmina Jovev, bivša predstojnica kabineta sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel, koja je i razotkrila cijelu aferu.

Marina Lovrić Merzel počela je biti tema javnosti nakon što je o njezinim malverzacijama prva progovorila djelatnica u Županiji, Jasmina Jovev i to u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ i to prije točno četiri godine. Razotkrila je kriminal sisačko-moslavačke županice, konkretno nabrojila lažirane račune, mobing i privatne proslave koje su se plaćale novcem poreznika. Jasmina Jovev obratila se medijima tek nakon što je shvatila da USKOK neće ništa učiniti s njezinim prijavama, prenosi 24sata.

Bivšoj županici stavlja se na teret da je od poduzetnika Željka Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu, bez obzira na druge zainteresirane kupce, osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića, koji je znao da je novac stečen korupcijom.

Lovrić Merzel također je, po Uskokovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Popeca.

Podsjetimo, bivšu županicu i njene suoptuženike USKOK tereti za niz malverzacija, od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć u Sisku i trošenja javnog novca na privatne zabave.

USKOK-ovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014. donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice, za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću, čime je županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

Osim toga, Lovrić Merzel je s vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr