Natalija Kanački: Evo na što birači trebaju obratiti pozornost prilikom glasovanja!

Zagreb, 24.5.2016 - Konferencija za medije o zabrani komunističkog znakovlja "Tita i crvenu petokraku prognati iz javnog prostora i korištenja!" održali su predstavnici "Projekta Domovina" - U ime obitelji. Na slici Natalija Kanački. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Po drugi put u deset mjeseci birači u Hrvatsloj i inozemstvu izlaze ponovno na birališta kako bi prijevremeno izabralo novi sastav Hrvatskog sabora i odlučilo tko će u njemu imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u iduće četiri godine. Članovi Udruge “U ime obitelji”, njih 347, bit će promatrači na nedjeljnim parlamentarnim izborima na svim razinama od biračkih odbora, izbornih mjesta, Državnog izbornog povjerenstva i Apisa.

O tome na što je važno obratiti pozornost kada idete na glasovanje razgovarali smo s koordinatoricom udruge za promatranje izbora Natalijom Kanački.

“Najvažnije je da građani izađu na glasovanje. Druga stvar koja je važna je da sami izaberu svoj listić, listići moraju biti lepezasto posloženi i važno je da ga sami izvuku, da im ne bude dat. Svakako je važno i da provjere jesu li zaokružili broj, znači da listić ne ostane prazan. Neka pogledaju da li je njima kao glasačima osigurana privatnost, da nema osoba koje bi narušavale privatnost, koje tamo ne pripadaju i da li u radijusu od 50 metara oko biračkog mjesta postoji netko kontrolira tko dolazi ili agitirao za neku stranku i slično i nekako narušavao izbornu šutnju. Birači trebaju pogledati i da li su istaknuta bila koja druga obilježja (stranačka i sl.) osim nacionalnih, županijskih simbola RH (zastava, grb)”, opisala nam je nekoliko važnih stvari Natalija Kanački.

347 promatrača udruge “U ime obitelji” promatrat će izbore, a bit će otvoren i ‘call centar’ za prijavu nepravilnosti

Poručila je da ako birači primjete nešto čudno neka prijave u call centar udruge na broj 01 7999 730 .

“Sve nepravilnosti ili bilo što da ne razumiju građani se mogu obratiti nama i mi ćemo onda znati dalje to rješavati s DIP-om”, istaknula je.

Ovo je četvrti puta da udruga sudjeluje u civilnom nadzoru izbora i referenduma, te na navedeni broj građani mogu prijaviti bilo koju nepravilnost koju su doživjeli ili uočili na izbornom mjestu ili drugdje vezano za izborni proces.

Tijekom današnjeg dana fdje su prisutni promatrači udruge U ime obitelji u inozemstvu većimom protječe uredno promatranje, ali je bio jedan incident u Stuttgartu o kojem očekuju detaljan zapisnik, pa će dodatno izvijestiti.

U ime obitelji: Izađite na izbore!

Udruga U ime obitelji pozvala je sve da u ovu nedjelju, 11.9. izađu na parlamentarne izbore. Ujedno pozivaju da na listi za koju se odlučite zaokružite konkretnu osobu te tako potvrdite zalaganje U ime obitelji za promjenu izbornog sustava i, uz ostale nužne promjene, uvođenje 3 preferencijalna glasa bez cenzusa.

“Osoba koju zaokružite u Vašoj izbornoj jedinici koristeći 1 preferencijalni glas – u sljedeće će 4 godine , ako uđe u Sabor, suodlučivati, između ostalog, o tome tko će upravljati Hrvatskom (Vlada, ministri), kakvi će zakoni regulirati svaki dio Vašeg života, tko će biti Državni odvjetnik, ustavni sudac, pravobraniteljica za djecu ili ravnopravnost spolova, ravnatelj HRT-a, tko će voditi najvažnije državne institucije i tvrtke”, zaključili su.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr