Naziv Trg maršala Tita dokaz da se jugoslavenska sablast i dalje nalazi u hrvatskoj vlasti

Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike organizirala je okupljanje Krug za Trg pred Hrvatski narodnim kazalištem u Zagrebu kojim želi u javnim prostorima ukloniti naziv maršala Tita. Koordinatorica Maja Runje pojasnila je kako ova incijativa djeluje već 7 godina i ovo je već 10. prosvjed.

Mladež Hrvatske zore transparentom Olujom do Hrvatske, lustracijom do slobode dali su potporu prosvjedu i inicijativi. Književnik Hrvoje Hitrec pojasnio je da protiv naziva trga nisu samo oni koji su izgubili svoje najbliže u crvenom teroru, nego svaki normalan čovjek kojemu je jasno da je riječ o civilizacijskoj sramoti.

Istaknuo je da se nazivom Trga maršala Tita odaje počast vođi jugoslavenske vojske, one vojske koja je zavila u crno stotine tisuća obitelji, udarna šaka komunističke revolucija.

„Naziv ovog trga je dokaz da se ta jugoslavenska sablast  i dalje nalazi tu, u Hrvatskoj, u vlasti u institucijama“, ocijenio je Hitrec te dodao kako usprkos samostalnoj državi političkomedijska jugoslavenska mreža i nadalje drži ovu nesretnu državu u raljama prošlosti jer se nada da još nije sve izgubljeno.

Pojasnio je kako protiv naziva trga nisu samo oni koji su izgubili svoje najbliže u crvenom teroru, nego svaki normalan čovjek kojemu je jasno da je riječ o civilizacijskoj sramoti, da je neshvatljivo imati trg u glavnom hrvatskom gradu nazvanom po najvećoj ubojici Hrvata u cjelokupnoj našoj povijesti.

„Nema političke volje da se dovrši dekomunizacija, da se poštuju europske rezolucije, da još živi krvnici budu suđeni, a mrtvi ostanu imenom i prezimenom zapisani u povijestici i udžbenicima kao zločinci“, istaknuo je te dodao kako nema volje da se prekine kultura nekažnjavanja zločina nad Hrvatima valjda po ono staroj navadi da se hrvatske smrti ne računaju.

„Po tom ignoriranju Hrvatska se ukazuje kao posljednja komunsitička država u Europi sve dok ne postavi stvari na svoje mjesto i promijenimo naziv ovog trga te napokon pokažemo da smo sazrijeli kao narod i demokratsko društvo“, zaključio je Hitrec.

Runje: Riječ je o diktaturi koja je progonila ljude tijekom svih godina svoga postojanja

Koordinarica inicijative Maja Runje istaknula je kako u Gradskoj skupštini imaju potporu vijećnika HDZ-a, dok sve liste ljevice, uključujući Milana Bandića, ne žele promijenu imena trga.

„Naš cilj je ukloniti komunističku totalitarnu simboliku iz gradskih javnih prostora u Hrvatskoj te nam je osobito važan ovaj trg u Zagrebu“, ocijenila je Runje te dodala kako je za ulice i trgove zadužena Gradska skupština i redovito im postavljaju formalne zahtjeve.

„Naši su razlozi vrlo ozbiljni i duboki – dotiču se naših obitelji“, istaknula je Runje te dodala kako su Tito i represija komunistička grubo dotakla njihove obitelji te će se truditi koliko god budu mogli da promijene ime trga.

„Naši razlozi su opći, demokratski – okupili smo se 8. svibnja zato što jedan dio Europe je tog dana doživio mir, započeo proces demokratizacije, a mi pripadamo onoj zemlji koja je tada doživjela okupaciju, pad u diktaturu“, ocijenila je te dodala kako je to teško razdoblje završilo s 90ima, ali još uvijek nije okončano.

Objasnila je kako je riječ o diktaturi koja je progonila ljude tijekom svih godina svoga postojanja.

„Tijekom komunističke diktature 40.000 Hrvata trpjelo je u kaznionicama Lepoglava, Stara Gradiška, Goli Otok kao politički zatvorenici“, ocijenila je te dodala kako je vrijeme da se hrvatsko društvo suoči s tim problemom, oda počast žrtvama a da se zločin, komunizam prokaze kao totalitarni sustav čiji predstavnici ne zavrijeđuju imena trgova.

Istaknula je kako je nužna izgradnja muzeja o Titovu razdoblju, te kako treba dokumentacijsko središte u kojem će mladi ljudi učiti o strahotama totalitarnog jugoslavenskog režima.

Predlažu da se Trg maršala Tita nazove Kazališni trg ili da bude Sveučilišni trg.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah