Neslužbeni rezultati: HDZ u Rijeci osvojio 14 mjesnih odbora, SDP 13

Na današnjim izborima za vijeća mjesnih odbora u Rijeci, prema prvim neslužbenim rezultatima, HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima osvojio većinu u 14, a SDP sa svojim partnerima u 13 mjesnih odbora, dok su u dva odbora obje koalicije osvojile po dva mjesta, doznaje se večeras od gradskog izbornog povjerenstva.

U preostalih pet mjesnih odbora vijeća čine predstavnici po tri kandidacijske liste stranaka od kojih nijedna nema većinu. Na području Rijeke djeluju 34 mjesna odbora, a njihova vijeća čini pet ili sedam članova, ovisno o broju stanovnika mjesnog odbora.

U koaliciji koju predvodi HDZ su HSS, HSP AS, BUZ i Hrast, a sa SDP-om su koalirali HSU i SDSS. Na izborima su bile još dvije koalicije – PGS-Akcija mladih-Lista za Rijeku-Hrvatski laburisti, te HNS-Autonomna regionalna stranka (ARS)-RS-Zelena stranka.

Na današnje izbore je izašlo 9,56 posto birača, što je za jedan postotni poen više nego na prošlim izborima za vijeća mjesnih odbora, kad je izlaznost bila 8,48 posto.

Članovi vijeća biraju se na razdoblje od četiri godine, a oni među sobom odabiru predsjednika. Vijeća mjesnih odbora neposredno utječu na uređenja četvrti i kvalitetu života u njima. Ona donose planove malih komunalnih akcija i utvrđuju prioritete u njihovoj realizaciji, odlučuju za koje namjene će se koristiti sredstva osigurana za mjesne odbore u proračunu grada Rijeke.

Vijeća mjesnih odbora se brinu i o kulturnim i sportskim potrebama stranovnika četvrti, o uređenju i zaštiti okoliša. Uz to, ova tijela donose odluke o programima za djecu, starije osobe i javnom zdravlju. Daju i mišljenja na prijedloge prostornih planova u postupku izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja Rijeke, daju mišljenja i na prijedloge za imenovanje ulica ili pak na zahtjeve za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: moarplease