Nevjerodostojni Furio Radin: Je li posao njegove supruge dio političkog paketa?

Furio Radin
Zagreb, 22.09.2016 - Nastavak pregovora između predstavnika manjina i HDZ-a u središnjici HDZ-a. Na slici Furio Radin. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin rekao je u četvrtak da neće podržati Vladu u kojoj bi bio Zlatko Hasanbegović te kako na sastanku predstavnika nacionalnih manjina s HDZ-ovim čelnicima nije bilo riječi o kadrovskim pitanjima.

Hasanbegović se zamjerio Radinu zbog sumnji u netransparentno trošenje novca

Vijećnik u Vijeću talijanske nacionalne manjine Županije Istarske Maurizio Zennaro u javljanju u Bujicu iz Poreča, iznio je cijeli niz optužbi na račun Furija Radina: “Nitko, pa ni Furio Radin nema pravo uzeti sebi monopol nad jednom cijelom manjinom, u ovom slučaju talijanskom. On je naš predstavnik u saboru već 25 godina i u tako dugom vremenu stvorio je jedan svoj osobni režim. To se naročito vidjelo tijekom zadnje predizborne kampanje. Upozoravali smo da je u sukobu interesa, no institucije države do danas se o tome nisu očitovale… Talijanska unija na čijem je čelu, dobiva silni novac iz proračuna, a njegova izvješća su poprilično netransparentna. Talijanska unija je izdavač La Voce del popola i taj bi list trebao pratiti aktivnosti svih Talijana, no u potpunosti je pod kontrolom Radina i u službi stvaranja njegovog kulta ličnosti! Zbog njega sam imao i velikih neugodnosti u kampanji, a ministar Hasanbegović mu se zamjerio kada je zbog sumnji u netransparentno trošenje novca, smanjio sredstva iz Ministarstva kulture namijenjena izdavačkoj kući Edit i La Voce del popolu. Zato je Radin sada protiv njega! A nije nikakva tajna da se tamo nanamjenski trošilo i da je bilo afera s karticama i nepotizma…”, iznio je zabrinjavajuće podatke Zennaro.

Radinova supruga dugogodišnja čelnica Ureda za ravnopravnost spolova

Manje je javnosti poznata činjenica da je Radinova supruga mr. sc. Helena Štimac Radin ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Od 2004. do 2011. predstojnica je Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, a početkom srpnja 2012. na zatvorenom djelu sjednice Vlade Zorana Milanovića razriješena je dužnosti predstojnice Ureda za ravnopravnost spolova te imenovana ravnateljicom Ureda.

Ured za ravnopravnost spolova osnovan je 3. veljače 2004. godine temeljem vladine Uredbe kao stručna služba Vlade RH za obavljanje stručnih i administrativnih poslova u vezi s ostvarivanjem ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj. S radom je započeo u ožujku 2004. godine.

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helena Štimac Radin imenovana je rješenjem Vlade RH 25. veljače 2004. godine.

Štimac Radin bila je od 1990. do 1997. članica i dužnosnica HSLS-a, a od 1998. do 2003. predsjednica je Odbora za ljudska prava Liberalne stranke.

Bračni par Radin pojavljuje se i u suatorstvu knjige kao članovi znanstvenoistraživačke skupine za istraživanje mladih pri Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Vlasta Ilišin, Furio Radin, Helena Štimac Radin, Dejana Bouillet i Dunja Potočnik autori su knjige »Mladi: problem ili resurs« koju su uredili V. Ilišin i F. Radin.

Petra Radin režirala umjetnički program vojnog mimohoda

Petra Radin, osnivačica zagrebačke Tvornice lutaka i kći zastupnika Furija Radina godinama radi s djecom i režira dječje predstave. Zato su mnogi bili iznenađeni kada su joj iz Ministarstva kulture ponudili režiranje kulturno-umjetničkog programa svečanog vojnog mimohoda povodom dvadesete obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja 4. kolovoza 2015. u Zagrebu.

Skandalozan Radinov poziv neofašistu Gianfrancu Finiju u Pulu

“Biti će to povijesni susret”, istaknuo je Radin, najavljujući posjet talijanskog ‘reformiranog fašista’ Gianfranca Finija i to na simboličan datum, 21. rujna 2010., ‘slučajno’ na 90. obljetnicu Mussolinijeva posjeta Puli.

Na pulskom posjetu Gianfranca Finija bili su prisutni Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, veleposlanik Italije u Hrvatskoj, Fulvio Rustico, generalni konzul Italije u Hrvatskoj, Furio Radin, saborski zastupnik, predsjednik Talijanske unije i Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog vijeća TU-a gradonačelnik Boris Miletić i predsjednik pulske Zajednice talijana Fabrizio Radin.

Podsjetimo, 21. rujna 1920. Pulu je posjetio najveći fašistički zločinac u svjetskoj povijesti – Benito Mussolini.

“Furio Radin nije slučajno domaćin upravo takvom profilu talijanskog političara, velikom talijanskom šovinistu i mrzitelju svega hrvatskog, ovaj gost je samo jedan u nizu njemu sličnih koji se po Istri, Rijeci pa i Zadru šeću kako ih je volja i to još od prve polovice 90-ih godina! Inače Radin se u hrvatskoj javnosti predstavlja kao gorljivi ‘ljevičar’, borac protiv hrvatskog ‘nacionalizma’, podupiratelj ‘civilnog društva’, društva u kojem su Hrvati samo građani, a manjine uz to i pripadnici svojih nacija, zagovaratelj homoseksualnih prava, ‘pozitivne diskriminacije’ (!?) itd.! Istovremeno aktivno radi na ‘tihoj’ talijanizaciji Istre, ‘prima’ (i materijalno stimulira) u ‘Talijane’ one koji mu se jave da to žele postati, bez ikakvih kriterija”, upozorili su tada iz udruge Dr. Ante Ciliga Pula.

Furio Radin rođen je 1950. u Puli. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je aktivan u Savezu socijalističke omladine Hrvatske u kojemu je bio zadužen za znanstvenu aktivnost mladih. Njegov brat Fabrizio Radin predsjednik je Izvršnog odbora Talijanske unije u Hrvatskoj.

Furio Radin saborski je zastupnik od 1992., a 2000. postaje predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Nakon izbora 2011. postaje član saborskog kluba Istarskog demokratskog sabora (IDS). Za te izbore nije vodio kampanju jer je bio jedini kandidat za zastupnika talijanske manjine. Bio mu je dovoljan samo jedan glas za dobivanje saborskog mandata.

Prateći imovinsku karticu Furia Radina s godinama se uočava značajno poboljšanje imovinskog statusa. Tako se primjerice usporedbom kartica prema podatcima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa RH prije i nakon 2008. godine može zaključiti da je zastupnik Furio Radin bogatiji za 1.512.000,00 kuna.

Početkom 2012. navodi se da Radin dobiva saborsku plaću od 20 tisuća kuna i zbog zakonskih odredbi više ne prima naknadu kao predsjednik Talijanske unije, koja je iznosila 42 tisuće kuna godišnje. Ima u osobnom vlasništvu kuću od 230 kvadrata u Vintijanu blizu Pule, koju procjenjuje na 270 tisuća eura, a za kupnju je iskoristio novac od plaće, od prodaje stana, pozajmice i uzeo je kredit. U svibnju 2011. prijavio je ženinu štednju od 30 tisuća kuna, koju su u međuvremenu potrošili. U Zagrebu živi u stanu od 70 kvadrata koji je u vlasništvu supruge, a čiju je vrijednost procijenio na 130 tisuća eura.

U zadnjem izvješću kuću je procijenio na 2 mil. kuna, a stan u Zagrebu na milijun i još uvijek vozi Renault Megane iz 2002.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.