NHR o kršćanskim vrijednostima: Zahtijevamo zaštitu života od začeća do smrti

Foto: NHR, Facebook

O potrebi da Katolička crkva sudjeluje u hrvatskome društvenom životu davanjem jasnih i određenih etičkih putokaza, u utorak je u Zadarskome listu govorio predsjednik Neovisnih za Hrvatsku NHR-Zadar Mate Lukić.

> Nadbiskup Puljić o EU izborima: Slijediti mudri savjet iz Biblije – ‘birati ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane’

Prvi čovjek zadarskih Neovisnih za Hrvatsku Mate Lukić naglašava kako se nadbiskupova poruka podudara s njihovim težnjama.

“Poslanje Crkve nisu samo pojedinci, nego i narodi, pa Crkva ima ne samo pravo, nego i obvezu savjetovati vjernicima da se i pri glasovanju o političkim strankama i njihovim programima ravnaju evanđeoskim načelima. Preporuku nadbiskupa Puljića pozdravljamo već i zato što je ona odmaknula korak dalje od one uobičajene, posve neutralne, da se glasuje „po vlastitoj savjesti“. Po svojoj savjesti mogu, naime, glasovati i razbojnici i izdajice, a to nije ono što je vjerničkom puku potrebno i poželjno. Nadbiskup preporučuje glasovati za „ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane“, a tu je već jasno sadržan etički i religiozni kriterij. Naravno da je u njemu sadržana i kritika struktura koje su dosad vladale Hrvatskom, jer teško stanje naše domovine bjelodano svjedoči da joj na čelu najčešće nisu bili „ljudi sposobni, bogobojazni i pouzdani“, ističe Lukić dodajući kako se u tom smislu ta poruka podudara s njihovim težnjama, jer i oni tvrde da je došlo novo vrijeme za nove ljude.

U istom je smislu na Hrvatskome katoličkom radiju govorio u utorak član predsjedništva stranke Tomislav Jonjić.

Kao što je poznato, NHR se u svom programu jasno određuje za brak kao zajednicu života muškarca i žene te zahtijeva zaštitu života od začeća do smrti.

“Za razliku od nekih drugih, tobože demokršćanskih i tobože konzervativnih stranaka, za NHR u tom pogledu nikad nije bilo nikakva oklijevanja niti kolebanja. To smo jasno pokazali i prigodom rasprava o rodnoj ideologiji u Hrvatskome saboru i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini”, ističu Neovisni za Hrvatsku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zadarskilist.hr