Nikola Kajkić i Zorica Gregurić o uhićenju u Srbiji: ‘Ispitivali su nas o SOA-i i Brkiću’

Foto: snimka zaslona

Gregurić i Kajkić otkrit će što im se dogodilo na graničnom prijelazu Bajakovo, a prijenos konferencije moguće je gledati na Dnevnik.hr-u.

U četvrtak 8. studenog Nikola Kajkić i Zorica Gregurić bili su u Beogradu na poziv Florence Hartmann, bivše glasnogovornice Glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte. Na povratku iz Beograda zaustavljeni su graničnom prijelazu nakon čega su Nikolu Kajkića na pet sati zatvorili i ispitivali.

Nikola Kajkić je spomenuo kako su mu agenti prijetili ženi i kćeri, a Gregurić je dodala kako je te prijetnje čula.

Gregurić je kazala kako su se u Beogradu sastali s Florence Hartmann i njezinim suradnicima te su imali i sastanak u jednom odvjetničkom uredu.

“Na srspkoj granici okružila su nas četiri granična policajca te da odmah izađemo iz auta. Sva četvorica su praktički rastavili auto. Tražili su novac. Imala sam 400 kuna, ali to im nije bilo dovoljno. Htjela sam posegnuti za mobitelom, ali rekli su mi da to nije dopušteno. Nakon toga su Kajkića policajci odveli i nakon nekog vremena došle su dvije policajke koje su odvele i mene. Nisam znala što se događa s Kajkićem niti su nam rekli što rade”, kazala je Gregurić.

Foto: snimka zaslona

Istaknula je kako su joj oduzeli mobitel i sve tehničke stvari te ih odnijeli.

“Pretresli su mi torbu, pregledali svaki papir, oduzeli sve dokumente i detaljno me pregledali. Nakon toga su zaključale prostoriju, a ja sam sprovedena u prostoriju do koje se nalazio Kajkić. Pretres je obavljen bez objašnjenja. Jedan muškarac mi je rekao da sam privedena jer su me prijavili njihove kolege iz Hrvatske. Pitali su me koliko surađujem sa SOA-om i postavljali mi ozbiljna pitanja. Rekli su mi da je Kajkić uhićen i da s njim potpuno drugačije razgovaraju. To sam i sama čula jer se čula buka, prijetnja i vikanje”, kazala je.

Naglašava kako je cijeli postupak bio zastrašujuć.

“Sve do ispitivanja nismo znali što se događa. Ispitivanje je trajalo nekoliko sati bez ikakve pauze. Bilo je zastrašivanja, ispitivanja o određenim osobama. Najviše ih je zanimalo istraživanje zločina na Ovčari. Pitali su nas i o VIlimu Karloviću, postavljali su i pitanja o političarima, između ostalog i Brkića”, rekla je.

Podsjetimo, Zorica Gregurić, medicinska je sestra, dragovoljka Domovinskog rata, braniteljica Vukovara. S 23 godine otišla je iz Zagreba kao dragovoljac u Vukovar i tamo preživjela sve strahote vukovarske tragedije koju su prošli civili i vojnici.

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić kao policajac vukovarsko-srijemske policije istraživao je ratni zločin u predmetu Ovčara.

Otkrio je i da u Negoslavcima i danas živi 20-ak osoba za koje se zna da su bile na Ovčari 18., 19. i 20. studenoga, a nitko ih ne zove na obavijesni razgovor niti traži objašnjenja.

Krajem rujna Kajkić je na konferenciji za novinare u društvu svog odvjetnika Branka Šerića i predsjednice Udruge dragovoljaca branitelja Vukovara Zorice Gregurić rekao da je devet mjeseci radio na predmetu profesionalno i odgovorno i dobro, što je rezultiralo s predajom 14 posebnih izvješća Državnom odvjetništvu, 26 tisuća stranica i oko 60 sati video materijala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr