Nino Raspudić: O znakovlju HOS-a i Zvonimiru Troskotu

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Sve znakovlje koje su hrvatske postrojbe koristile u Domovinskom ratu, koji je jedini temelj naše države, je neupitno pa tako i grb HOS-a”, ističe saborski zastupnik Nino Raspudić (Klub zastupnika Mosta) u osvrtu na izjavu saborskog kolege Zvonimira Troskota, Mostovog kandidata za gradonačelnika Zagreba na idućim lokalnim izborima, kojom je Troskot izazvao niz reakcija ustvrdivši u petak ujutro za N1 da bi ‘eliminirao’ i ‘procesuirao’ hrvatske branitelje iz redova HOS-a.

> Bulj za Narod.hr: ‘I Milanović i Troskot bi se trebali ispričati pripadnicima HOS-a’

> Mostov Markotić o Troskotu: Postaje pravilo da tzv. desni političari ulaskom u ozbiljnu politiku odjednom ‘omekšaju’

> Odvjetnik Hodak za Narod.hr: Sudskim presudama je utvrđeno da je HOS regularan dio HV-a

> Mostov kandidat za gradonačelnika Troskot bi ‘eliminirao’ i ‘procesuirao’ hrvatske branitelje iz redova HOS-a

“Zvonimir Troskot je u inače izvrsnom nastupu u kojem je pretežno govorio o obnovi Zagreba zatečen pitanjem o “incidentu” o kojem u tom trenutku nije znao ništa upotrijebio krive riječi, što je poslije razjasnio i ispričao se”, navodi Raspudić, čiji komentar u nastavku pročitajte u cijelosti:

O ZNAKOVLJU HOS-A I ZVONIMIRU TROSKOTU

Poštovani,
mislim da nakon stotina tekstova koje sam objavio i stotina sati tv nastupa u kojima sam se bavio svim važnim hrvatskim temama moja stajališta ne treba dodatno objašnjavati – sve znakovlje koje su hrvatske postrojbe koristile u Domovinskom ratu, koji je jedini temelj naše države, je neupitno pa tako i grb HOS-a.
Isto tako, valjda sam pedeset puta javno istaknuo kako smo mi antitotalitaristi i da baštinimo iz hrvatske povijesti sve što je vodilo prema demokratskoj, neovisnoj Hrvatskoj, dakle ni Pavelića ni Tita.
Zvonimir Troskot je u inače izvrsnom nastupu u kojem je pretežno govorio o obnovi Zagreba zatečen pitanjem o “incidentu” o kojem u tom trenutku nije znao ništa upotrijebio krive riječi, što je poslije razjasnio i ispričao se.
Pretpostavljam da je na pitanje voditelja mislio da su tamo bili i neki transparenti. Uz izrezanu rečenicu kako ništa tog dana nije veće od Maslenice i kako je Milanović morao ostati, uz krive riječi koje su uslijedile i odgovarajuću medijsku manipulaciju dobili smo pseudoaferu koja se prelomila preko leđa tog neupitno dobronamjernog i domoljubnog čovjeka i bacila u sjenu važna pitanja o kojima je govorio i kojima se predano bavi u gradu Zagrebu.

Raspudićev komentar također je izazvao niz reakcija, a jedna od njih je i novinara N1 Marka Perožića koji kaže da je Troskot znao da će o tome biti riječi.

U nastavku prenosimo reakciju novinara Marka Perožića u cijelosti:

O ULOZI NOVINARA I ZASTUPNIKU RASPUDIĆU

Kolege novinari, pazite kako postavljate pitanja. Čak i ona koja niste postavili.

Vidim da Nino Raspudić
nastavlja s ranije započetom tezom o medijskoj manipulaciji koja je, između ostalog, Troskota dovela u poziciju da pred vlastitom strankom i javnošću brani izrečeno. Raspudić iznosi nekoliko neistina:
* Da je Troskot zatečen pitanjem. (Nije, znao je da će o tome biti riječi što će on sasvim sigurno i sam posvjedočiti i o čemu postoji dokaz.)
* Pitanje o “incidentu” (Zašto je riječ incident stavljena u navodnike ne znam, jer je nisam izgovorio)
* Da su postavljena pitanja bila sugestivna… (Pitanja su niže na ocjenu svima.)
* … iz čega je Troskot mogao zaključiti da su tamo bili neki transparenti (transparenti nisu spomenuti niti u jednom od moja dva pitanja)
Kako ono ide zastupniče? Ako vam se činjenice ne sviđaju, tim gore po činjenice. A očito i po novinare. Šteta.

 

Podsjetimo, gostujući na N1 televiziji Zvonimir Troskot izjavio je da bi ‘eliminirao’ i ‘procesuirao’ hrvatske branitelje iz redova HOS-a. Troskot je komentirao događaj kada su se na obilježavanju obljetnice akcije “Maslenica” pojavile i osobe s u odorama HOS-a, elitne jedinice Hrvatske vojske te legitimnim i legalnim obilježjima, zbog čega je predsjednik Zoran Milanović izazvao incident odbivši sudjelovati u protokolu.

Na Troskotovu izjavu reagirali su mnogi, a između ostalih i njegovi stranački kolege poput saborskog zastupnika Mosta i hrvatskog branitelja Mire Bulja i Mostovog splitskog vijećnika Josipa Markotića.

> Odvjetnik Hodak za Narod.hr: Sudskim presudama je utvrđeno da je HOS regularan dio HV-a

> Dr. sc. Begonja za Narod.hr: Jesu li branitelji branili Hrvatsku pod zvijezdom petokrakom?

> Dr. sc. Nazor: Legalno registriran amblem postrojbe koja je u Domovinskom ratu branila Hrvatsku ne može biti sporan

Pogledajte što je Zvonimir Troskot izjavio za N1:

Troskotove izjave i Milanovićev skandalozni ispad zasjenile su komemoraciju poginulim hrvatskim braniteljima i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93 – sjećanje na dan kada je 22. siječnja 1993. počela velika oslobodilačka operacija Hrvatske vojske pod kodnim imenom Gusar poznatija kao oslobođenje Masleničkog mosta i okolice.

> 22. siječnja 1993. Maslenica – Hrvatska vojska povezala prepolovljenu Hrvatsku!

> HOS-ovci Milanoviću: ‘Ratnu zastavu ni četnici nam nisu uzeli, a nećete ni Vi’

> Branitelj Maras za Narod.hr: Ne vidim razlog zbog kojeg je predsjednik otišao iz Zadra

Bila je to jedna od velikih pobjeda Hrvatske vojske koja je primarno značila dvije stvari: kopnenu deblokadu Dalmacije i njenu kopnenu prometnu povezanost s ostatkom Hrvatske, te težak vojni poraz srpske vojske koji je uvelike utjecao na njen borbeni moral do završetka rata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr