Novac koji iseljenici šalju u Hrvatsku premašio zaradu od stranih turista, a imaju pravo na samo tri zastupnika

rad
Foto: Deposit photos

I ove godine hrvatsko iseljeništvo doznačilo je goleme količine novca koje premašuju iznos kojeg privređuje turizam kao najznačajnija gospodarska grana u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o istom onom iseljeništvu koje ima samo tri zastupnika u Hrvatskom saboru. Ta tri zastupnika trebala bi zastupati čak tri do četiri milijuna iseljenika što je gotovo jednako broju birača unutar zemlje. Iseljeništvu lijevo-liberalni mediji i ljevica često predbacuju da ne plaćaju porez u Hrvatskoj zbog čega, po njima, ne bi smjeli imati zastupnike, a redovno se prešućuje da godišnje dijaspora u Hrvatsku pošalje više od dvije milijarde eura.

1,7 milijardi eura u prvih 6 mjeseci

Različitim kanalima naši radnici iz inozemstva u domovinu su poslali 251 milijun eura, odnosno 17% posto više nego što su na smještaj, hranu ili zabavu u prvoj polovini ove godine potrošili inozemni turisti, donosi Novi list.

Naknade hrvatskim radnicima iz inozemstva, a posebice doznake što ih građani zaposleni diljem svijeta šalju u gotovini i neformalnim kanalima svojim obiteljima i prijateljima već godinama imaju na potrošnju i makroekonomsku stabilnost u Hrvatskoj znatno veći utjecaj nego u većini ostalih članica Europske unije. Iako su mnoga predviđanja govorila da će te doznake, gotov novac koji u Hrvatsku stiže iz inozemstva, oslabiti u pandemiji, one su zapravo još jače pomogle kućanstvima u Hrvatskoj da se nose s krizom. Ostale su stabilne u prošloj godini, a u prvoj polovini ove godine, pokazuju to podaci Hrvatske narodne banke (HNB), i dodatno su rasle, pa su tako doznake u gotovini što su ih naši radnici iz inozemstva poslali svojim obiteljima bile veće od prihoda koje je Hrvatska u isto vrijeme ostvarila od dolazaka inozemnih turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dijaspora u Hrvatsku lani poslala rekordne 21 milijarde eura

> Hrvati izvan Hrvatske: Na tri milijuna iseljenika samo tri saborska zastupnika

U prva dva tromjesečja radničke su doznake bile ukupno milijardu i 745 milijuna eura, dok je u isto vrijeme prihod koji je država ostvarila od dolazaka inozemnih turista bio milijardu i 494 milijuna eura. To znači da su različitim kanalima naši radnici iz inozemstva u domovinu poslali 251 milijun eura, odnosno 17 posto, više nego što su na smještaj, hranu ili zabavu potrošili inozemni turisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više od troška aviona

Iako je postojao strah da će se zbog pandemije vrijednosti doznaka smanjiti to se u hrvatskom slučaju nije dogodilo i one su porasle za čak 206 milijuna eura, odnosno za 13,5 posto veće su nego lani. Samo u prvom tromjesečju ove godine građani su poslali 890,7 milijuna eura doznaka, a razdoblju od početka travnja do kraja lipnja 854,3 milijuna. Znači u svakom su kvartalu svojim obiteljima građani poslali više novca nego što ga je država u prvoj tranši dobila iz europskog mehanizama za oporavak i otpornost.

No, nisu doznake koje radnici iz inozemstva šalju u Hrvatsku jedini priljev novca iz inozemstva što ga ostvaruju naši radnici. Na ime naknada iz inozemstva hrvatski su građani dobili ukupno milijardu i 67 milijuna eura. Iznos je to koji je za 68 milijuna eura veći od troška što će ga država imati za nabavu vojnih zrakoplova.

Kroz naknade zaposlenima ili osobne doznake u Hrvatsku iz inozemstva u prvih pola godine stiglo je dvije milijarde i 12 milijuna eura. Prihod je to koji je Hrvatska od inozemnih turista uspjela u pola godine ostvariti samo u pretpandemijskoj 2019. godini. U cijeloj prošloj godini doznake iz inozemstva bile su tri milijarde i 90 milijuna kuna, dok su naknade zaposlenima bile milijardu i 840 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lošije nego 2019.

Što se tiče ovogodišnjih turističkih rezultata, odnosno prihoda od stranih turista oni su već u prvoj polovini godine bili znatno bolji nego lani, ali još uvijek daleko ispod ostvarenja u 2019. godini. U šest mjeseci ove godine prihodi od turizma iz inozemstva bili su milijardu i 494 milijuna što je za čak 56 posto više nego lani u isto vrijeme, kad je ostvareno 957 milijuna kuna. Dakle, već u prvih pola godine turizam je u 2022. godini, kad su u pitanju gosti iz inozemstva, donio 537 milijuna kuna više nego lani.

> Vratila se u Hrvatsku nakon 43 godine: Za Narod.hr otkriva razloge povratka i probleme iseljeništva

> Potomak iseljenika u Švicarskoj: ‘Volio bih jednog dana živjeti i raditi u Hrvatskoj’

> Hrvatski iseljenik i dobrotvor Franović: Domoljubi su odmah ustali pomoći opustošenoj Banovini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo polugodište bilo je zbog strožih epidemioloških mjera znatno lošije nego lani, ali su zato travanj, svibanj i lipanj donijeli ukupan prihod od milijardu i 247 milijuna eura, što je gotovo 700 milijuna eura više nego u lanjskom drugom tromjesečju.

Usporedba prihoda

Prihod od stranih turista
(prvo polugodište)
2019. – 2,808 milijardi eura
2020. – 957,1 milijun eura
2021.- 1,494 milijarde eura
Doznake iz inozemstva
(prvo polugodište)
2019. – 1,524 milijarde eura
2020. – 1,538 milijardi eura
2021. – 1,745 milijardi eura
Naknade zaposlenima
– 2019. – 907,0 milijuna eura
– 2020. – 877,8 milijuna eura
– 2021. (prvo polugodište) – 1,066 milijardi eura

No, prvo je polugodište i dalje znatno lošije nego isto razdoblje 2019. godine. U toj pretpandemijskoj godini turistički prihod iz inozemstva u prvih je šest mjeseci bio 2,8 milijardi eura, što znači da je u ovoj godini u istom razdoblju dosegnuto tek 53 posto tog prihoda. U Vladi računaju na to da će u cijeloj godini Hrvatska ostvariti 70 posto prihoda iz 2019. godine i ta svoja očekivanja temelje na rezultatima koje je turizam ostvario u udarnim mjesecima, srpnju i kolovozu te na činjenici da je i postsezona znatno bolja od prošlogodišnje.

Bolji turistički rezultati u drugom kvartalu ove godine nisu donijeli samo veće prihode od inozemnih turista, više su kao turisti u inozemstvu trošili i hrvatski građani. Tako su u drugom kvartalu ove godine na inozemna putovanja Hrvati potrošili 186,1 milijun eura što je dvostruko više nego lani u istom razdoblju kad je trošak inozemnih putovanja bio samo 90,7 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.