Dijaspora u Hrvatsku lani poslala rekordne 2,1 milijarde eura

Foto: Zoran Paškov

Prema podacima Hrvatske narodne banke, hrvatski iseljenici su u 2017. u Hrvatsku poslali 15,89 milijardi kuna ili čak 2,104 milijarde eura. Za ovaj rekord su zaslužni i mnogobrojni Hrvati koji se posljednjih godina također u rekordnom broju iseljavaju iz Hrvatske te dio svog zarađenog kapitala šalju obiteljima u Hrvatsku.

Iznose koje hrvatski iseljenici šalju u domovinu premašuju čak i izravna strana ulaganja u Republiku Hrvatsku 2017. godine, a tek su nešto manji od ukupnih izravnih ulaganja od neovisnosti.

Prema neslužbenim podacima Svjetske banke, od 1993. do kraja 2017. iseljenici su u Hrvatsku službenim kanalima poslali 31,7 milijardi američkih dolara.

Prema najnovijim podacima, podijeli li se broj radničkih doznaka s procijenjenim brojem naših ljudi koji žive i rade u inozemstvu, ispada da prosječan gastarbajter u godini dana u Hrvatsku pošalje više od 6000 eura, javlja Slobodna Dalmacija.

Hrvati izvan Hrvatske: Na tri milijuna iseljenika samo tri saborska zastupnika

Prije nekoliko mjeseci već smo pisali kako iseljenici ulažu u Hrvatsku oko 2 milijarde Eura, 5% BDP-a. Prema podacima Svjetske banke u financijski sustav Hrvatske Hrvatsko iseljeništvo još uvijek svake godine uplaćuje više od 1,5 milijardi dolara. Gotovinski ulazi još polovica tog iznosa, što znači da iz džepova hrvatskih građana koji žive izvan Hrvatske neposredno u našu zemlju svake godine uđe oko 2 milijardi dolara. Ipak, uz sav novac koji šalju u domovinu i uz to što ih ima preko 3 000 000, Hrvate u dijaspori predstavljaju tek 3 od 151 zastupnika u Hrvatskom saboru.

‘Dijasporo’ – šalji novac i sportaše i šuti!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr