Nove poplave u Karlovcu: Bujice i zaobalne vode stvaraju probleme

Poplave
Foto: HRT

Nakon dugog razdoblja izrazito toplog vremena za ovo doba godine stigla je promjena – kiša, grmljavina i ponegdje jaki udari vjetra. U Karlovcu su poplavljene mnoge ceste, a za Koranu su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Nevrijeme s kišom i jakim vjetrom pogodilo je i dio obale. Najniži tlak ove godine donio je pojavu ciklonalne plime, dizanje razine mora, zbog čega su poplavljene neke rive u Dalmaciji. Kiša je uzrokovala probleme i na ličkom te sisačkom području, prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Karlovcu poplavljene ceste, najviše zbog bujičnih i zaobalnih voda

U Karlovcu je visok vodostaj Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre. Najveći problem rade bujice i zaobalne vode te su poplavljene mnoge ceste. Poplavljena je državna cesta D 36 te mnoge županijske i gradske ceste. Iz Grada Karlovca pozvali na strogo poštivanje znakova regulacije prometa.

Voditelj ispostave Hrvatskih voda za mali sliv Kupe i srednju i donju Savu Zoran Pavlović kazao je da zbog visokog vodostaja Kupe za promet je zatvorena državna cesta D 36 u mjestima Gradac, Koritinja i Šišljavić. Cesta je zatvorena i u Zagrebačkoj županiji, zbog poplavljenih nižih dijelova, kao i ceste na mnogim mjestima u Donjoj Kupčini, Jamnici i Bregani Pisarovinskoj.

Pavlović je naglasio da su vodostaji sada blizu vrhunca – prvo se očekuje minimalni pad, da bi Kupa ponovno malo rasla Na 746 centimetara trebala bi stagnirati. Očekuje se da će uzvodno, u višim dijelovima Gorskog Kotara kiša prelaziti u snijeg. Tako će manje količine vode doticati Kupom na karlovačko područje i dalje prema Sisku, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primarni problem su oborinske i zaobalne vode

Načelnica karlovačkog Stožera Civilne zaštite Ivana Fočić kazala je da je voda u mnogim dvorištima, ali da, prema saznanjima s terena, nikome voda nije ušla u stambeni prostor. Mnoge se kuće brane vrećama s pijeskom i ispumpavanjem vode.

Fočić je naglasila da su sada primarni problem oborinske vode i zaobalne vode. Zbog velike količina kiše koja je pala sve se u kratkom vremenu slijeva s brda na nizinski prostor.

Zamolila je sve građane koji primijete da im dolazi voda da se ne ustručavaju nazvati Centar 112 i vatrogasce na 193, te na dežurni broj u Stožeru Civilne zaštite 099 5284 728, jer da se samo brzom intervencijom može kvalitetno pomoći. Naglasila je da je dio vatrogasaca na terenu, ali da je još jako puno raspoloživih kapaciteta, u opremi i ljudstvu kako bi se svima pomoglo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>U Karlovcu se odvojio pontonski most, popucale su sajle koje su ga držale?

Pročelnik za komunalno gospodarstvo Daniel Greb kazao je da su zatvoreni još i dijelovi županijskih cesta u Cerovcu Vukmaničkom, Kobiliću, Karasima i Sv. Florijanu i da su ophodari Hrvatskih cesta svuda postavili ili rampe ili znakove za opasnost.

Tako je i na prometnicama u Ulici braće Gojak i Gornje Mekušje Kamensko, na cesti Banija -Selce uz sami Kupu. Situacija je ista i u Brođanima uz Kupu, nadalje cesta Brođani-Brežani i cesta u Brežanima uz potok Utinja, koji se izlio. Nizvodno od Karlovca također je pod vodom mnogo pristupnih cesta u Pokupskoj dolini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greb je pozvao sve sudionike u prometu da budu oprezni i strpljivi i da poštuju znakove zabrane prometovanja i privremene regulacije prometa.

Narednih dana vodostaj više ne bi trebao rasti

Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda kazao je da narednih dana vodostaj više ne bi trebao rasti, iako će se najvjerojatnije zbog novih oborina povlačenje vode malo otegnuti.

“Zapravo nam veće probleme sada čine zaobalne vode koje se s brdskih područja slijevaju u dolinu. Posebno na prostorima na kojima su izgrađeni novi sustavi obrane od poplave, gdje inače moramo crpiti vodu”, kazao je Pavlović.

Vatrogasci su intervenirali u dvorištima u Turanjskome Poloju zbog odvodnje oborinske vode s prometnica na kojima traju radovi, a zečji nasip uz šetnicu na Korani podignut je još u prosincu zbog poplave. Zatvarane su neke lokalne prometnice u selima nizvodno rijekom Kupom uz lijevu obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lici na nekoliko mjesta izvanredne mjere obrane od poplave

U slijevu rijeke Like u srijedu su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave zbog izlijevanja Bogdanice, Novčice i Kosinjskog Bakovca. Zbog obilne kiše iz korita se izlio Tisovac te je voda poplavila ceste.

>Hrvatske vode proglasile su izvanredne mjere obrane od poplava na Sunji i Uni

Zbog izlijevanja Bogdanice za promet je zatvorena cesta Smiljan-Novoselo. Zbog izlijevanja Novčice, zatvorena je cesta Donja Kaniža – Lički Novi te od Ličkog Novog do Žabice. Zbog izlijevanja Kosinjskog Bakovca zatvorena je cesta Gornji Kosinj – Bakovac. Do Kosinja je prohodno, a do Kosinjskog Bakovca može se samo šumskim putem. Izvanredne mjere obrane od poplave su i na cesti Donje Pazarište – Podastrana. Rijeka Lika, najveći vodotok, nije se izlila jer joj veliki dio dotoka dolazi s Velebita, na kojem pada snijeg, a ne kiša.

Prema vremenskoj prognozi, na cijelom području Like očekuju se snježne oborine i niže temperature, zbog čega bi se trebala smiriti situacija. Daljnji porast vodostaja idućih dana očekuje se na području Gacke doline.

Dalmacija u jugu, kiši i plimi na moru

More u Splitu podignulo se malo više od 60 centimetara iznad prosječne razine.

Jak vjetar, valovi i nebriga tijekom godina doveli su do ozbiljnijih oštećenja na dijelu šetnice u Splitu. Vidljiv je rascjep između rive i Matejuške. Kapetan Željko Kuštera, zapovjednik Lučke kapetanije Split, izjavio je za HRT-ov Regionalni dnevnik da se inspekcija o tom dijelu obale vodi još od 2013. godine, kad su se vidjela ta napuknuća.

“Inspekcija je izašla na teren i poslali su zapisnik i rješenje o sanaciji ovoga dijela. Jasno, inspekcija će i dalje pratiti i ako dođe do daljnjeg pomaka napuknuća, poduzet će sve upravne mjere koje ima u svojim rukama”, kazao je Kuštera.

Dodao je i da je potrebno podignuti cijeli dio i napraviti nove temelje kako bi rješenje bilo kvalitetno, a ne paušalno.

Južina ispraznila Stradun

Vrijeme u Dubrovniku je tipično zimsko – južina, iako ne tako dramatična kao što inače zna biti. Međutim, proteklih dana bilo je malo intenzivnije, pale su veće količine oborina, puhao je i jugo, a još uvijek je u prekidu trajektna linija prema Elafitima. Šteta na gradskom području nije zabilježena.

Najavljeno je dodatno pogoršanje vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.