Novi ministri danas preuzimaju ministarstva: Donosimo njihova prva obećanja

Zagreb, 19.07.2019 - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovi? sazvao je 13. izvanrednu sjednicu Hrvatskoga sabora. Sjednica je sazvana na zahtjev Vlade Republike Hrvatske, a na dnevnom redu je devet prijedloga o iskazivanju povjerenja novim ?lanovima Vlade te za iskazivanje povjerenja dosada?njim ministrima za nove ili dodatne du?nosti u Vladi RH.Na slici Andrej Plenkovi?,Josip Aladrovi?, Vesna Bedekovi?, Gordan Grli? Radman, Marija Vu?kovi?,Mario Bano?i?,Marko Pavi? i Ivan Malenica.foto HINA/Tomislav Pavlek

Prvi je radni dan novih ministara i ministrica. Tijekom ponedjeljka obavit će se primopredaja u ministarstvima koja preuzimaju.

Dvojica potpredsjednika, šest novih i jedan novi – stari ministar u Vladi Andreja Plenkovića dobili su u petak povjerenje na saborskim odborima te su potom izglasani u Saboru, prenosi N1.

Novi ministar uprave je Ivan Malenica, nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a ministrica za poljoprivredu Marija Vučković. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodit će Gordan Grlić Radman.

(VIDEO) Sladoljev pitao budućeg ministra Malenicu gdje se nalaze potpisi GI Narod odlučuje – Evo što je odgovorio!

Sabor je potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića. A umjesto Pavića, na mjestu ministra izglasan je u petak Josip Aladrović.

Prva obećanja

Ministar državne imovine Mario Banožić naglasio je kako je ta imovina 25 godina bila zapuštena te da će vidjeti što i kako dalje kad bude dobio analize. Isto tako, na pitanje hoće li dovoditi svoje ljude u Ministarstvo rekao je da mora prvo vidjeti kakvo je stanje u Ministarstvu, a svoj stav nije želio iznijeti ni o tome treba li privatizirati HEP, Croatia Airlines i druge tvrtke u državnom vlasništvu, prenosi tportal.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nada se da će opravdati povjerenje te da će odgovorno obavljati svoj posao, kao i da će se rezultati njegova rada vidjeti u kratkom roku.

‘Socijalne partnere pozvat ćemo na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalnog vijeća, i da socijalnim dijalogom rješavamo probleme koji su nam se pojavili u nekom trenutku’, rekao je novinarima Aladrović.

Nije želio odgovoriti na pitanje o referendumu protiv mirovinske reforme i naglasio je kako je to demokratska volja naroda te da će pokušati predvidjeti što će se ubuduće događati.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da će nastaviti raditi onako kako se radilo dosad, a da vjeruje da će posao uspjeti i nadograditi. Pritom je dosadašnju suradnju s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, kojem je bila državna tajnica, ocijenila odličnom.

‘Radimo novu razvojnu strategiju koja nije godinama napravljena, provest ćemo digitalizaciju, izgradnju izvještajno-upravljačke platforme, raditi s ribarima na korištenju fondova…’, rekla je Vučković.

Vesna Bedeković također je izjavila kako je s problematikom resora koji preuzima itekako upoznata.

Ministar uprave Ivan Malenica, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio je kako će se donijeti novi zakon o sprečavanju sukoba interesa, a na pitanje hoće li se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa smanjiti ovlasti rekao je: ‘Vidjet ćemo.’

‘Svjesna sam kompleksne problematike resora u koji ulazima i odgovornosti koju preuzimam. Sustav obrazovanja u kojem sam provela najveći dio je itekako povezan s problematikom obitelji i mladih, a onda u nekom dijelu i socijalne politike jer se u sustavu obrazovanja rješavaju problemi iz te provinijencije’, kazala je Bedeković.

‘Moje geslo u svim institucijama u kojima sam radila i kojima sam upravljala je red, rad, disciplina i odgovornost’, kazala je i u kratkim je crtama navela čime se misli baviti.

Treba staviti fokus i težište na ljude i povećati broj socijalnih radnika, kojih je 1700 u sustavu. Prema iskazanim potrebama, nedostaje ih barem upola toliko u 81 centru za socijalnu skrb, istaknula je.

Smatra da je jako bitno raditi i na tehničkoj i fizičkoj zaštiti u centrima za socijalnu skrb. Goran Grlić Radman detalje svojih planova na području vanjske politike tek treba otkriti.

Murganić. Radila sam srčano

Među prvima koja je došla predati ministarstvo je Nada Murganić. Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je Vesna Bedeković.

“Sjetila sam se, dolazeći ovdje danas, svog prvog dana u Ministarstvu, kad je bila primopredaja između mene i ministrice Bernardice Juretić. Ta primopredaja je prekinuta jer je u Saboru bila pauza jer je 600 osoba s invaliditetom ostalo bez asistenata i ja samo to morala ići hitno rješavati. Kako je tada počeo moj mandat, tako i je završio. uvijek je bilo hitnih intervencija…”, kazala je Murganić.

“Sigurna sam da će ministrica Bedeković imati mirnije okruženje i bolje uvjete za nastavak ovog mandata. Očekujem da ćemo se danas svi zajedno ovdje oprostiti i da će svatko krenuti na svoje zadatke”, dodala je.

Aktivirat će, kaže, 6+6, a trenutno nema nikakvih planova.

“Danas ćemo još neke stvari dovršiti i nadam se da ćemo onda svi skupa otići na godišnji”, kaže i dodaje: “Kad sve sumiram – ja sam jako zadovoljna”.

Najbolji i najgori potez tijekom mandata?

“Od prvog dana mandata radila sam zdušno, iskreno, srčano. Ne mislim da sam imala loše poteze. Imala sam možda preveliko povjerenje u dobronamjernost svih.

Ne žalim ni za čim.

Biti ministar u Vladi RH za mene je bila čast. Nisam donijela štetne poteze. Jesam li mogla više i drugačije? Sigurno jesam”, kazala je Murganić za N1.

“Još jednom isprika ako sam nekoga nesvjesno uvrijedila, svjesno sigurno nisam, to nije moj stil”, zaključila je bivša ministrica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com/tportal