Novi pravilnik izjednačuje cijene zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta

Na fotografiji Tomislav Tolušić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Pravilnik o načinu revalorizacije zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske stupa na snagu u subotu, 13. srpnja, a od njega se očekuje izjednačavanje cijena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Osijek, 03.07.2012 – Arhivska fotografija od dana 28.06.2002. godine prikazuje žetvu pšenice u Slavoniji. Na poljima Osjeèko-baranjske županije žetva pšenice, koja je poèela uglavnom 25. lipnja, bit æe završena do kraja ovoga tjedna, a oèekuje se prosjeèan prinos od oko pet tona po hektaru.
foto FaH/ tš

“Idemo u izjednačavanje cijena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, jer nije pošteno da poljoprivrednici s istog područja, u istom selu, plaćaju različite cijene zakupa. Jednako vrijedno zemljište mora imati i jednaku cijenu – i za velike i za male poljoprivrednike”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a prenosi u petak u priopćenju Ministarstvo poljoprivrede.

Tolušić najavljuje da će se novim pravilnikom po prvi puta uskladiti visine zakupnine, što nije napravljeno u zadnjih 25 godina, iako je bilo propisano svim dosadašnjim zakonima o poljoprivrednom zemljištu.

“Poljoprivrednici revalorizaciju traže već godinama, ali očito nije bilo volje ni hrabrosti to provesti”, rekao je Tolušić.

Svi ugovori po svim oblicima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države sadržavaju odredbu o provođenju revalorizacije. Kroz povijest revalorizacija nije provođena, a uvedena je kako bi se sačuvala vrijednost zakupnine s obzirom da se ugovori zaključuju na period i do 50 godina. Primjenom novog pravilnika naknade za koncesiju će se povećati, a za one dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Revalorizacija će se provesti za sve ugovore koji su sklopljeni do stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2018. godine, ako je ugovorena zakupnina odnosno naknada niža ili viša u odnosu na jediničnu revaloriziranu zakupninu odnosno naknadu.

Jedinice lokalne samouprave, odnosno Grad Zagreb dužne su Ministarstvu poljoprivrede dostaviti zahtjev za sklapanje aneksa ugovora u svrhu revalorizacije, u roku od četiri mjeseca od dana stupanja na snagu pravilnika. Ministarstvo poljoprivrede dužno je sklopiti anekse ugovora u svrhu revalorizacije u roku od četiri mjeseca od dostave potpune dokumentacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina