Novoizabrani tajnik HNS-a osuđen za preprodaju gradskog zemljišta

Foto: fah

Prema navodima iz HNS-a glavni nositelj projekta suradnje s HDZ-om uz kompromitiranog Ivana Vrdoljaka je Srećko Ferenčak.

Srečko Ferenčak, je ponovno, jednoglasno izabran za glavnog tajnika stranke u srijedu na sjednici Središnjeg odbora HNS-a. Sa 78 glasova za, 20 protiv i devet suzdržanih članovi Središnjeg odbora izglasali su i novu odluku da stranka ide u pregovore o ulasku u koaliciju s HDZ-om.

Podsjetimo, Srećko Ferenčak je dugogodišnji glavni tajnik HNS-a.

> Kada će glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak državi nadoknaditi štetu?

Ferenčak je diplomirani inženjer graditeljstva, rođen 1959. u Zagrebu. Obnašao je dužnosti predsjednika Povjerenstva za prodaju nekretnina u vlasništvu grada Zagreba, bio je članom Poglavarstva grada Zagreba, član Radne skupine za izradu prijedloga strategije razvitka hrvatskog sporta (osnovana odlukom Predsjednika Republike Hrvatske, 17. svibnja 2000.), predsjednik Hrvatskog nanbudo instituta (pridruženi savez Nacionalnog športskog saveza) i predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza.

> Oštetio centar za invalide: Što osuđeni Srećko Ferenčak radi u stožeru Ive Josipovića?

Početkom 2004. navodilo se da je tvrtka Coning supruge Radimira Čačića, bivšeg ministra obnove koji je pokrenuo POS program, putem javnog natječaja ugovorila posao vrijedan 122,2 milijuna kuna za gradnju POS naselja u Španskom. Među tvrtkama koje su ugovorile izvođenje radova u POS programu u Sesvetama pojavila se i Ferbos inženjering u kojoj je za vrijeme natječaja bio Srećko Ferenčak, HNS-ov član u zagrebačkom gradskom poglavarstvu.

Godinu dana kasnije, 2005., Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je postupke protiv dvojice HNS-ovih zastupnika u Saboru Radimira Čačića i Srećka Ferenčaka. Iako su dvojica HNS-ovaca od Povjerenstva zatražili mišljenje o samo jednom slučaju u kojem ih se prozivalo za sukob interesa, Povjerenstvo je postupak odlučilo proširiti na sve poslove koje su Čačićeve i Ferenčakove tvrtke sklapale s državnim i tijelima lokalne samouprave od donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa do tada (IZVJESCE1).

Izabran s liste Hrvatske narodne stranke Ferenčak ulazi u Sabor u kojem je mandat obnašao od 2003. do 2008. godine. Tada je bio član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, potpredsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, član Odbora za obitelj, mladež i šport.

> Vrhovni sud ponovno ukinuo presudu u aferi “Nanbudo”

Srećko Ferenčak, zajedno je s kolegom Petrom Turkovićem u tzv. aferi Nanbudo proglašen krivim zbog zloporabe položaja jer je od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupio zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodao Konzumu.

Ferenčak i Turković su prema optužnici 1996. najprije posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od gotovo 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna. Prvom presudom su osuđeni su na godinu i pol zatvora, no Vrhovni sud je 2012. uvažio žalbe optuženih te vratio slučaj na ponovno suđenje.

Na ponovljenom suđenju u rujnu 2014. godine ponovno su nepravomoćno proglašeni krivima i osuđeni na djelomično uvjetne kazne od godine i dva mjeseca, a državi moraju vratiti po 1,9 milijuna kuna koliko su protuzakonito ‘zaradili’ na preprodaji gradskog zemljišta.

Nakon što je u ožujku 2010. zbog protuzakonite preprodaje gradskog zemljišta nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, 2012. je imenovan za novog člana Nadzornog odbora JANAF-a.

Imenovanje Čačićevog prijatelja i suradnika Srećka Ferenčaka u NO Janafa odigrano je bez znanja premijera Milanovića, SDP-ovi ministri nisu tada bili previše spremni komentirati to imenovanje, ali za Vesnu Pusić nije nimalo bilo sporno.

Ferenčak je ipak ubrzo opozvan iz Nadzornog odbora zbog nepravomoćne presude u slučaju Nanbudo institura i malverzacija sa zemljištem, ali je i dalje ostao glavni tajnik HNS-a.

> Tko je Srećko Ferenčak, dugogodišnji tajnik HNS-a i osoba od povjerenja Vesne Pusić?

U izbornom stožeru SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, među gostima i simpatizerima koji su čekali rezultate prvog kruga izbora u zadnjim danima 2014. moglo se primjetiti glavnog tajnika i člana Predsjedništva HNS-a Srećka Ferenčaka.

Tako se u stožeru proklamirane Josipovićeve ‘pravde i pravednosti’ našla osoba koja je malverzacijama oštetila državni proračun za više milijuna kuna i već po drugi puta nepravomoćno osuđena na zatvorsku kaznu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr