Obersnel kaže da su obnovu Titovog Galeba podržali bivši HDZ-ovi ministri

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Dvojbe o obnovi Galeba, ploveće rezidencije jugokomunističkog diktatora Josipa Broza Tita, koji je posljednjih deset godina u vlasništvu Grada Rijeke te ga gradonačelnik želi urediti u muzej, ovih su dana kulminirale, nakon što su otvorene ponude koje su pristigle na javni natječaj za obnovu čak 117 metara dugog broda.

Na natječaj za obnovu Titova broda pristigle su samo dvije ponude, obje znatno više od procijenjene vrijednosti nabave od 42 milijuna kuna s PDV-om. Ponuda tvrtke Dalmont d.o.o., koncesionara nekadašnjeg kraljevičkog brodogradilišta, iznosi 58,6 milijuna kuna s PDV-om, dok je drugi ponuđač, Brodogradilište “Viktor Lenac”, dao ponudu od 75,8 milijuna kuna s PDV-om, javlja Večernji list.

Čordašev: ‘Što god da se dogodi, Grad gubi velik novac’

Protivnici obnove Galeba, među kojima je najglasniji Tihomir Čordašev, vijećnik Akcije mladih, ističe kako su ponude pokazale da je obnova nerealna, da nema smisla i da je riječ o preskupom projektu koji će ugroziti proračun Grada Rijeke s obzirom na to da će Grad morati ići u nova zaduženja.

“Očito je da Obersnel ne može realno sagledati smislenost ovog projekta, već ga gura pod svaku cijenu, što nas je i dovelo do situacije da sad moramo izvlačiti grad iz ponora”, poručio je medijima Tihomir Čordašev. Naglašava kako je upornost prvog čovjeka Rijeke oko obnove Galeba dovela Grad u takvu poziciju da, što god da se dogodi, Grad gubi velik novac – ako se odluče za obnovu, treba im novo zaduženje jer izvođači traže više novca nego što je Grad osigurao, a ako se odustane od obnove, Grad gubi milijune iz EU fondova, odnosno 25 posto od odobrenih sredstava iz EU fondova. Čordašev stoga smatra da je jedina opcija da Vojko Obersnel ponudi ostavku na mjesto gradonačelnika s obzirom na to da je obnova Galeba njegov projekt.

Vijećnici koji su protiv obnove Galeba dodaju da je riječ o “rupi bez dna” kada je u pitanju točan trošak obnove jer se cijena podvodnih radova tek naknadno mora utvrditi, tu bi moglo biti novih iznenađenja.

Iz Kluba HDZ-a sada se boje, kažu, da bi Rijeka zbog neisplativog projekta obnove Galeba mogla ostati bez novca za obnovu zgrade Palače šećerane. Stoga tvrde da je na vijećnicima da na sjednici Gradskog vijeća spriječe gradonačelnika Obersnela da ugrozi obnovu Šećerane te da ga prisile da odustane od Galeba.

No, prvi čovjek Rijeke tvrdi kako obnova Titova broda nije upitna te kako su sve optužbe na njegov račun lažne. Smatra kako je još rano reći je li ijedna od dviju pristiglih ponuda prošla s obzirom na to da nadležne stručne osobe rade evaluaciju ponuda.

“Ne vidim razlog zbog kojeg se dio gradskih vijećnika protivi obnovi Galeba osim ideologije”, tvrdi gradonačelnik Obersnel.

Obersnel: ‘Institucijama Republike Hrvatske i EU projekt je dobar’

Zaštićeno kulturno dobro HDZ-ov bivši ministar kulture Božo Biškupić proglasio je brod zaštićenim kulturnim dobrom, a bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja Gabriela Žalac odobrila 10 milijuna kuna za ovaj projekt, kao i 10 milijuna eura EU sredstava, što je također moralo odobriti njezino ministarstvo. Dakle, institucijama Republike Hrvatske i EU projekt je dobar i spremni su ga sufinancirati, samo nekima u Gradskom vijeću Rijeke nije – rekao je V. Obersnel za riječki Novi list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list