Obiteljski liječnici o Berošu: ‘Traži žrtveno janje za probleme u zdravstvu, dolaskom virusa nisu prestale ostale bolesti’

Foto: Fah

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u priopćenju navodi kako je izjava ministra Beroša neprihvatljiva i da ministar traži žrtveno janje za nagomilane probleme u hrvatskom zdravstvenom sustavu, koji prijeti ozbiljnim urušavanjem. Ističu kako nikada nisu odbili pomoći kolegama epidemiolozima.

“Itekako smo svjesni teške situacije u kojoj se nalazi hrvatski zdravstveni sustav. Zato smo, unatoč pojačanom vlastitom poslu, od prvog dana dežurali u tzv. Covid ambulantama.”, napisali su.

Podsjetimo, ministar Vili Beroš ustvrdio je kako obiteljski liječnici ne daju sve od sebe tijekom pandemije.

“Ovih dana primamo mnoge dojave o tome da obiteljski liječnici ne obavještavaju kontakte da su u riziku obolijevanja. Moramo se svi skupa angažirati po tom pitanju.”, rekao je Beroš.

Priopćenje Koordinacije hrvatske obiteljske medicine prenosimo u cijelosti:

“Ministre Beroš, KoHOM ne pristaje biti žrtveno janje! Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) apsolutno neprihvatljivom drži izjavu ministra zdravstva Beroša kojom je prozvao obiteljske liječnike optuživši ih da ne rade dovoljno.

KoHOM smatra da takvom generalizirajućom izjavom ministar Beroš traži žrtveno janje za nagomilane probleme u hrvatskom zdravstvenom sustavu, koji prijeti ozbiljnim urušavanjem.

Obiteljski liječnici savjesno i bez prekida u svojim ordinacijama rade od početka epidemije virusa Covid-19 i ne pristaju biti alibi za nerad i nesposobnost zdravstvene administracije.

Podsjećamo ukupnu javnost da obiteljski liječnici nikad nisu odbili pomoći kolegama epidemiolozima. Itekako smo svjesni teške situacije u kojoj se nalazi hrvatski zdravstveni sustav.

Zato smo, unatoč pojačanom vlastitom poslu, od prvog dana dežurali u tzv. Covid ambulantama. Svim svojim pacijentima sa sumnjom na Covid-19 dogovaramo testiranja, javljamo im rezultate (ako ih dobijemo!), savjetujemo ih, a one koji su oboljeli od koronavirusa – liječimo.

Ističemo da su najveći broj oboljelih liječili upravo obiteljski liječnici. Uz sve navedeno da olakšamo posao kolegama epidemiolozima preuzeli smo ukupno cijepljenje protiv gripe koje je još uvijek u tijeku.

Ponavljamo, i nećemo se umoriti od ponavljanja, da dolaskom virusa Covid -19 nisu prestale sve ostale bolesti.

Naši pacijenti i dalje imaju kronične i teške bolesti koje treba pratiti i liječiti: dijabetes, hipertenzija, kronična opstruktivna bolest pluća, astma, anksioznodepresivni poremećaji, maligne bolesti, razne povrede i invaliditeti, dječje bolesti i druge bakterijske i virusne infekcije koje nisu nestale…

Naši nepokretni, stariji ili teško bolesni pacijenti i dalje trebaju imati mogućnost da im obiteljski liječnik dođe u kućnu posjetu. Radno aktivna populacija također mora na vrijeme dobiti, i dobiva, svu potrebnu liječničku skrb u ambulantama svojih obiteljskih liječnika.

Problemi obiteljske medicine, a to je prvenstveno manjak liječnika i preopterećenost nepotrebnom administracijom, nisu nastali zbog epidemije.

Oni postoje godinama, na što KoHOM sustavno i redovito upozorava i javnost i zdravstvenu administraciju. Dolaskom virusa Covid-19 ta se loša situacija samo dodatno zakomplicirala.

Na žalost, ministar i zdravstvena administracija ne žele vidjeti, preuzeti odgovornost i barem pokušati riješiti problem. Iako je to njihov posao, posao za kojeg su dobili mandat i za kojeg su, u konačnici, plaćeni.

Još jednom radi istine, a to se može vidjeti iz svih naših dosadašnjih medijskih istupa i službenih priopćenja, ističemo da nikad nismo odbili posao ili rekli da nešto nećemo raditi. Međutim, obiteljski liječnici nemaju vremena “loviti” kontakte oboljelih od Covida-19 i onda ih upisivati repozitorij.

Ponovit ćemo: kad bi obiteljski liječnik morao telefonirati i “loviti” kontakte za samo jednog svog Covid pozitivnog pacijenta, u idealnim bi uvjetima na telefoniranje i administraciju, izgubio najmanje sat vremena.

Za dva Covid pozitivna pacijenta minimalno dva sata. I tako dalje. Vrijeme potrošeno na telefoniranje i administriranje morao bi oduzeti od vremena koje bi inače posvetio svojim bolesnim i potrebitim pacijentima.

U konačnici uopće ne bi mogli primati pacijente i liječiti ih. Stoga u cilju istinitog informiranja javnosti pozivamo HZZO da objavi točne podatke o dnevnom broju pacijenata obiteljskih liječnika, ne samo od početka pandemije nego unatrag nekoliko godina.

Do tih podataka godinama bezuspješno pokušavamo doći, zašto ih administracija skriva? Također pozivamo da objave podatke o liječnicima koji navodno nisu u svojim ordinacijama za vrijeme radnog vremena, a što HZZO sugerira.

Ministra Beroša pozivamo da objavi sve pritužbe koje dobiva od pacijenata, ne samo na račun obiteljskih liječnika već svih liječnika, ali i zdravstvene administracije.

Nakon što je predsjednik Vlade 26. svibnja 2020., uoči predizborne kampanje, proglasio pobjedu nad koronavirusom, bilo je dovoljno vremena da se sustav pripremi za očekivani drugi val. Obiteljski liječnici ne žele preuzeti odgovornost zato što to, unatoč relativno mirnim ljetnim mjesecima, nije učinjeno, a čemu, na žalost, svjedočimo ovih dana.

KoHOM izražava podršku svim kolegama liječnicima i svom zdravstvenom osoblju u ovom izrazito zahtjevnom razdoblju. Svoje pacijente obavještavamo da će obiteljski liječnici i dalje biti maksimalno dostupni u svojim ordinacijama i preko raznih online i mobilnih platformi.

Molimo vas za strpljenje i razumijevanje jer se, zbog pregleda pacijenata, vrlo često ne možemo javiti na telefon isti trenutak kada nas zovete. No, kao i do sada, učinit ćemo sve da naši pacijenti, bez obzira na to jesu li ili nisu Covid-19 pozitivni, dobiju svu potrebnu liječničku pomoć”, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr