Obračun Vlade i MOL-a: Pred arbitražnim sudom u Parizu Hrvatska će danas zatražiti raskid svih Sanaderovih ugovora s Mađarima

Počinje konačan obračun Vlade i MOL-a. Pred arbitražnim sudom u Parizu Hrvatska će danas zatražiti raskid svih Sanaderovih ugovora s Mađarima, čime tim pod vodstvom ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka traži vraćanje upravljačkih prava. Nakon burnih posljednjih pregovora koji su završili prijetnjama i međusobnim optužbama – hrvatski tim odlučio se na šutnju, objavio je RTL.

Trenutak u kojem je potpisala ugovor s MOL-om hrvatska Vlada želi poništiti i od danas – pred arbitražnim vijećem Međunarode gospodarske komore u Parizu – iznosi dokaze da je ugovor o prepuštanju Ine Mađarima – nezakonit.

Počinje arbitraža koju je Vlada pokrenula još u siječnju. Glavni argument je pravomoćna presuda Ivi Sanaderu za uzimanje mita od Zsolta Hernadija.

Tročlano arbitražno vijeće kojim predsjeda Neil Kaplan, a članovi su još Jakša Barbić s hrvatske te Jan Paulson s mađarske strane odlučivat će o zahtjevu hrvatske Vlade da se ponište sporni Sanaderovi ugovori o plinskom biznisu te o prepuštanju upravljačkih prava Mađarima.

Iako nemaju 50 posto kompanije Mađari su tada dobili pravo na tri člana uprave kao i država – ali imaju šefa uprave čiji je glas presudan. U nadzoronom odboru MOL ima čak pet članova, Hrvatska tri, jedan je radnički predstavnik.

Uspije li Hrvatska u zahtjevu da se ugovor proglasi ništavnim, sve se u Ini vraća na 2003.godinu kada su i uprava i NO imali po sedam članova, samo dva iz MOL-a.

Ukratko – Ina se vraća na upravljanje državi. Mađari se od prve runde pregovora bore protiv toga.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak uporno tvrdi – MOL upropaštava INU. Vlada će stoga arbitražom tražiti i odštetu jer smatra da je MOL, zanemarivanjem rafinerija i zaliha nafte – propustio povećati vrijednost INE za čak 6 milijarda dolara. Mađari tvrde – to je smiješno.

Svaka od pet rundi pregovora hrvatske Vlade i MOL-a je završila fijaskom, posljednja prije samo dva tjedna.

Sada je na redu arbitraža, prenosi RTL.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: rtl.hr/narod.hr
Photo: fah