Obuljen Koržinek se buni protiv ‘mržnje nad HDZ-ovcima’: Evo kako je branila Frljićeve predstave

markić hasanbegović obuljen
Foto: Fah, Narod.hr; fotomontaža: Narod.hr

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, komentirala je za N1 poruku riječkog vlasnika kafića koji je kazao da HDZ-ovci nisu dobrodošli u njegov lokal, ali i “performans” portala Index.hr. Naime Index je na pri ulazu na svoje stranice obavijesti čitatelje s porukom: “Ako želite pristupiti Indexu molimo vas da nam potvrdite da ste čovjek!” Ponuđeni odgovori bili su “Ne, ja sam član HDZ-a” i “Da, ja sam čovjek”. Odgovor “Ne, ja sam član HDZ-a” vodio na članke pod oznakom “zločinačka organizacija”.

“Ne bih rekla da čitav vrh stranke danima reagira na objavu kafića. Čitav vrh stranke je reagirao na ono što je objavljeno na jednom portalu. To je bio jedan vrlo ružan oblik diskriminacije. Ovo što se zbiva s tim kafićem, u medijski prostor lansirali su drugi. Ali, mislim da je jako važno ovo što je poentirano, da takav diskriminatorni diskurs u javnosti treba uvijek osuditi bez obzira na koga se odnosi i u kojim okolnostima”, kazala je ministrica i dodala: “Plenković je točno rekao: ‘Sad je HDZ, sutra netko drugi.’”

Obuljen je također kazala da je Plenković istaknuo problem dvostrukih kriterija te je dodala “u našem društvu je previše govora mržnje, previše je diskriminatornog govora, najčešće prema manjinskim skupinama. Ovaj put se ne radi o nekoj manjinskoj skupini, ali zakon je tu jasan”.

Ministrica je dalje komentirala to što je HDZ najavio “pravne korake” nakon ankete na Indexu.

“Radi se o članku koji se veže uz kazneno djelo”

“Ne znam baš da bi se to moglo nazvati anketom. Nije baš bilo u (toj) formi. Više je izgledalo kao neki cookie ili kolačić koji ste trebali prihvatiti ili ne prihvatiti da biste pristupili sadržaju”, kazala je Obuljen Koržinek i nastavila:

“Čim se to dogodilo, ja sam to sa svojim kolegama analizirala, jer se dogodilo u jednom mediju, kako mi vidimo tu situaciju. Po onome kako smo mi to analizirali, radi se najvjerojatnije o kršenju čl. 12. st. 2. Zakona o elektroničkim medijima. U tom slučaju trebate se obratiti Vijeću za elektroničke medije.”

“Za ovakvo kršenje zakona nije predviđen prekršaj, jer se radi o članku koji se veže uz kazneno djelo. Za one dijelove Zakona o elektroničkim medijima za koje su inače zapriječene kazne sukladno Kaznenom zakonu, Vijeće za elektroničke medije samo podnosi prijavu.”

“U elektroničkim medijima nije dozvoljena diskriminacija”, konstatirala je i zaključila da Vijeće za elektroničke medije djeluje samostalno i tako samostalno postupa.

Obuljen o Frljićevoj blasfemičnoj predstavi

Dok se premijer Andrej Plenković i njegova ministrica kulture pozivaju na dvostruke standarde kada je riječ o diskriminaciji, podsjetimo kako je Nina Obuljen Koržinek reagirala na neke druge istupe i performanse koji se mogu tumačiti kao govor mržnje ili diskriminacija.

Ministrica kulture je tako stala u obranu kazališnog redatelja i bivši intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci poznatog po blasfemičnim predstavama od kojih je jedna od njih predstava pod nazivom “Naše nasilje i vaše nasilje”.

>Raspudić ministrici Obuljen-Koržinek: ‘Ili copy-pastate zakon ili amnestirate nacizam, a žigošete nacionalizam’

Ona je na pitanja o galopirajućoj Frljićevoj mržnji na sve i svakoga što ima veze s Hrvatskom kao državom i njegovim igrokazima kojima ponižava političke neistomišljenike, te duboko vrijeđa vjerske osjećaje katolika i muslimana kazala da je zadatak Ministarstva kulture da potiče slobodu izražavanja i umjetničke slobode.

Za Ninu Obuljen u Frljićevom slučaju nije bio problem što se nečiji agresivan politički aktivizam financira novcem poreznih obveznika. U Splitu su 2017. čak održani prosvjedi protiv Frljićevog govora mržnje i prikazivanja Isusa Krista kao silovatelja i vrijeđanja hrvatske zastave – a sve to financirano novcem poreznih obveznika grada Splita i Hrvatske.

Predsjednica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić komentirala je u Bujici Velimira Bujanca taj slučaj te istaknula: “U toj predstavi sam ja, Zlatko Hasanbegović, biskup Bogović, Marko Perković Thompson, Klemm, vi i još neki drugi prikazani kao svinje koje se na kraju predstave ubija… Izrugivala se sveta pričest, Zlatko Hasanbegović je, kao musliman, prikazan kao svinja koja prima svetu pričest. Na hrvatskoj zastavi je prikazano silovanje žene druge nacionalnosti… Na kritike i prigovore koji su uslijedili, aktualna ministrica Obuljen odgovarala je u stilu da je to “umjetnost” i da to nećemo cenzurirati”.

Zbog te predstave protiv Olivera Frljića u Poljskoj je bila podignuta i optužnica, jer “predstava vrijeđa vjersko i nacionalno dostojanstvo građana”. U Češkoj su protiv Frljićeve predstave prosvjedovali čak i lokalni aktivisti Komunističke partije, a predstava je na kraju bila prekinuta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr