Odgođeno donošenje odluke o smjeni ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb, ona tvrdi: ‘Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti’

Foto: fah

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru u ponedjeljak je raspravljalo o propustima u radu ravnateljice Vesne Burčul čiju je smjenu, zbog tragičnog događaja na Pagu, predložila resorna ministrica Nada Murganić, no konačna odluka odođena je za sutra nakon što članovi vijeća prouče izvješća o provedenom nadzoru nad radom Centra.

Sjednicu Upravnog vijeća sazvala je Murganić kako bi se raspravilo o potezima ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb u čijem su radu, po riječima ministrice, uočeni teški propusti u slučaju zločina koji je otac počinio nad svoje četvero djece u Pagu.

Odluka će biti donesena nakon što se prouče izvješća o nadzoru i očitovanje prozvane ravnateljice, izvijestila je predsjednica Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković nakon sastanka Upravnog vijeća na kojem se očekivala smjena ravnateljice.

Burčul: Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti

Vesna Burčul je uputila priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Zbog brojnih upita novinara, koji posreduju u potrebi da i javnost dobije odgovore šaljem ovo priopćenje koje nije odgovor na vaša brojna pitanja ali je i novinarima i javnosti poziv na razmatranje i razmišljanje.

Podsjećam da se radi o četvero male djece koje je njihov otac bacio s prvog kata i tako ih pokušao ubiti. Kao odgovorna osoba, ali i kao socijalna radnica tvrdim da nitko ne može predvidjeti ovakvo ponašanje pojedinca. Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema ovoj djeci u posljednjih godinu dana. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju svojim djelovanjem. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti.

Centar za socijalnu skrb sa svim svojim stručnim radnicima, od kojih mnogi imaju dodatne edukacije i neprekidno se educiraju, ne može spasiti svako dijete.

Poslovica kaže „treba cijelo selo da se odgoji dijete“ a inačica bi bila „treba cijeli svijet da se spasi dijete“. Centar za socijalnu skrb ne može sam, kao ustanova, pomoći svakom djetetu niti svakom roditelju.

Smatram da je u našem društvu uz skrb o djeci vezana najveća količina licemjerja. Govorim to zbog činjenice da sva područja djetetova života, ali i njegovih potreba formalno pokrivamo ali ne i stvarno.

Da li ste se zapitali koliko djece na našem zadarskom području treba ranu intervenciju i čeka je 6 i više mjeseci, koliko je školske djece upisano kod jednog liječnika školske medicine i kako je moguće imati dobar uvid s tolikim brojem djece, koliki je broj djece upisan kod jednog pedijatra odnosno koji broj djece servisiraju malobrojni pedijatri u zadarskoj bolnici i koliki je broj djece u školama na jedan stručni tim, a brojne škole izvan središta niti nemaju stručni tim? Koliki je broj djece u vrtićima na samo jedan stručni tim? Sustav pravosuđa u kojem kaznene prijave za zanemarivanje i zlostavljanje djece čekaju ishod i pet godina ili prijedlog za oduzimanje prava na stanovanje s djetetom, aktualni slučaj 8 mjeseci čeka prvo sudsko ročište?

Kada je u Zadru pokrenuta inicijativa za osnivanje Poliklinike za zaštitu djece u Zadru, (i cijelog područja koje mu gravitira) za projekt koji je bio doveden do kraja nije bilo volje da se ona i osnuje 2007.

Ponavljam Centar za socijalnu skrb ne može sam, kao ustanova, pomoći svakom djetetu i roditelju. Treba osnažiti sve dionike u društvu da budu dobar servis i podrška i djetetu i roditelju. Centar za socijalnu skrb je samo dio guste mreže koja bi trebala postojati oko obitelji s djecom.

I nakon ovog strašnog događaja Centar za socijalnu skrb mora nastaviti raditi. Ono što dominira kod radnika je osjećaj bespomoćnosti i osjećaj straha.

Provjerite koliki broj stručnih radnika odlazi iz Centara za socijalnu skrb u cijeloj Hrvatskoj pa i iz zadarskog i koliko će ih nakon ovog događaja otići, koliko Centara ne mogu već godinama popuniti radna mjesta socijalnog radnika.

Sličan osjećaj straha, nelagode nepovjerenja sigurno postoji i kod naših korisnika.

Ako se bavite sustavom socijalne skrbi ili temom zaštite djece ne činite to parcijalno, površno i samo u svrhu praćenja jednog tragičnog događaja i ne tražite krivce samo u Centru za socijalnu skrb.”

Ministrica Murganić prošloga je tjedna izjavila da su upravnim nadzorom uočeni teški propusti u radu ravnateljice centra koji je bio nadležan za djecu na Pagu, te da će Upravnom vijeću predložiti smjenu Burčul.

Podršku ravnateljici dalo je danas četrdesetak djelatnika zadarskog Centra za socijalnu skrb koji su se prijepodne okupili pred centrom, a podržala ju je i Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Udruga ističe da se radi o traženju neutvrđene i neargumentirane odgovornosti pojedinih socijalnih radnika, bez sagledavanja načina upravljanja cjelokupnog sustava pružanja socijalne zaštite,

“Paušalni pristup i nasušna potreba donošenja stavova prije realnog, objektivnog i temeljitog sagledavanja svih okolnosti nekog slučaja te njihovo prezentiranje u javnosti dopušta stvaranje slike o krizi stručnosti i profesionalnosti pripadnika pojedine zdravstvene ili socijalne profesije, premda je općepoznato da se sustav zdravstvene i socijalne skrbi temelji na bezpogovornom i požrtvovnom radu upravo tih pojedinaca”, kaže predsjednik udruge Miran Cvitković.

Zvonimir Petrović, zamjenik predsjednika Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, upozorava pak da zaposlenici zadarskog Centra za socijalnu skrb nisu zadovoljni načinom rada, te da kronično nedostaje radnika koji su zatrpani papirologijom, umjesto da rade na terenu.

Vezano uz smjenu ravnateljice, Petrović je ocijenio kako je ona “osuđena” i prije nego li je Upravno vijeće donijelo odluku.

Plenković i Grabar-Kitarović: Ministrica Murganić ne treba dati ostavku

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović podržali su u ponedjeljak ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić, koju oporba proziva zbog slučaja obiteljskog zločina na Pagu i traži njezinu ostavku, poručivši da Murganić ne treba dati ostavku.

“Apsolutno sam uz ministricu, ona ima moju čvrstu podršku. A na sport traženja ostavke, na to sam se naučio radeći u Vladi”, rekao je Plenković novinarima nakon konferencije Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo”.

Poručio je kako je ključno pojačati sustav da se filteri u takvim suspektnim oklonostima prepoznaju ranije i da monitoring bude puno intenzivniji. “To bi moguće spriječilo ovakve tragedije, to nam je cilj”, kazao je Plenković.

Na novinarsku konstataciju da bi u nekoj od zapadnih zemlja svaki ministar podnio ostavku nakon ovakve tragedije, jer je riječ o političkoj odgovornosti, premijer je odgovorio “kako ovdje nije riječ o takvom slučaju.”

“Ovaj slučaj je izvan svih okvira, nema šanse da bi ga spriječio bilo tko da je bio ministar”, kazao je i poručio: “Nema ostavke. Ministrica ima moju podršku”.

Grabar-Kitarović: Krivi su oni koji nisu reagirali na lokalnim razinama

Predsjednica Grabar-Kitarović poručila je da su se takvi slučajevi događali i ranije, ne samo kad je riječ o djeci, već i o zlostavljanju žena.

“Ne držim da ministri trebaju odstupati ili davati ostavke, jer jednostavno ono što se dogodilo, dogodilo se zbog rada ljudi na terenu, očito su bili neki propusti. Zato treba jako dobro istražiti što i kako je bilo i gdje su se propusti dogodili”, kazala je Grabar-Kitarović novinarima nakon Večernjakove konferencije.

Smatra da Murganić nije mogla znati što se događalo na terenu i drži da se davanjem ostavke ministrice ne bi riješili problemi u sustavu.

“Može ministrica dati ostavku, ali problemi i dalje postoje. Treba sustav reformirati od samih početaka, od svakog mjesta gdje postoje socijalne službe i pratiti rad socijalnih radnika. Svakome se, nažalost, dogode nesreće, ponekad one jesu povezane prema ministrima, ponekad nisu, no držim da ovo ne treba riješiti na način da je se smjeni. Nije ministrica kriva za to što se dogodilo na Pagu, koliko god strašno bilo. Krivi su oni koji nisu reagirali na lokalnim razinama”, ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Poručila je i apelirala na građane da obiteljski problemi nisu samo tuđi problemi, nego kad primijete da postoji nasilje kod susjeda ili bilo gdje drugdje da se jave lokalnoj socijalnoj službi, a kad vide da ona ne reagira, da se jave višoj instanci.

Mišljenja je da bi trebalo više novca dati u sustav socijalne skrbi. Svjesna je, kaže, koliko je Vlada ograničena u proračunu, no vjeruje da će preraspodjelom proračuna odlučiti koliko treba dati sustavu socijalne skrbi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina