Odvjetnica Brune Stojića: ‘Nije me nitko kontaktirao, a država do sada nije ništa učinila da pomogne obranu’

Foto: narod.hr

Nakon što smo, vezano uz Analizu presude hrvatskoj šestorci u Haagu, kontaktirali Akademiju pravnih znanosti, koja nas je obavijestila da je provela analizu i dostavila ju Ministarstvu pravosuđa te nas, za sva pitanja, ponovno uputila na samo Ministarstvo, o tome smo upitali i odvjetnicu Brune Stojića, gđu Senku Nožicu.

“Ja o tome ništa ne znam. Nitko me nije kontaktirao.” – rekla je za Narod.hr odvjetnica Brune Stojića, gđa Senka Nožica, podsjećajući da je odnos države prema tom predmetu bio takav i čitavo vrijeme suđenja:

“Ja sam inzistirala na tim kontaktima s državom, tražila ustavnog vještaka… Nije se ništa poduzimalo tijekom suđenja.” – ističe.

Kaže također kako joj nije jasno zašto se pri izradi analize nije kontaktiralo odvjetnike:

“Mi bismo mogli doprinijeti kod te analize, ali nitko nas ništa ne pita.”

Documenta napala Ivanu Petrović zbog nagrade za izvještavanje o presudi hrvatskoj šestorki

Na pitanje vidi li mogućnost pronalaska novog dokaza temeljem kojeg bi bilo moguće osporavati šresudu, odvjetnica Nožica kaže da ne vidi takvu mogućnost i da bi u tom slučaju već pripremala podnesak.

O samoj presudi i dalje ima jednak stav:

„Smatram da Hrvatska nije učinila udruženi zločinački pothvat, naprotiv, smatram da je jako puno pomogla Armiji BiH u naoružavanju i borbi protiv Srba. I što se tiče obrane Brune Stojića, sve smo učinili kako bismo to dokazali.” – kaže, karakterizirajući presudu svojevrsnom političkom odlukom.

Luka Mišetić za Narod.hr: ‘Haški sud nije naveo dokaze da je hrvatski vrh namjeravao zločine protiv Muslimana’

“Što se tiče pojedinačne odgovornosti, Sud nije utvrdio stupanj odgovrnosti koji bi bio razmjeran kazni koju je odredio.” – kazala je odvjenica Nožica ističući da bi, u slučaju da je odbačena optužba za udruženi zločinački pothvat, bila sasvim drukčija pozicija za svakog pojedinca.

Pet mjeseci nakon presude šestorci: Kako je nakon niza doživljenih neugodnosti, pretučen i teško ozlijeđen junak koji je presudu doveo u pitanje

“Bruno Stojić dostojanstveno podnosi sve što ga je snašlo”

Upitali smo ju kako je njezin branjenik doživio presudu i kada bi mogao biti pušten na slobodu.

“Što se tiče mog branjenika, bila sam kod njega u pritvoru u Haagu. On dostojanstveno i hrabro podnosi sve što ga je snašlo.” – rekla je odvjetnica Nožica o Bruni Stojiću, za kojega će, nakon odsluženja dvije trećine kazne biti zatraženo puštanje na slobodu. Dodala je:

“Imao je puno povjerenje u obranu i ima je i danas. Svjestan je da smo on i ja napravili sve što smo mogli.”

Podsjetimo, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još je u prosincu, neposredno nakon haške presude šestorci, najavio da je njegovo Ministarstvo formiralo radnu skupinu koja će provesti njezinu analizu, na temelju koje će se odlučiti o daljnjim koracima koje je još moguće učiniti, s obzirom na eventualnu mogućnost revizije presude.

Nakon što u javnosti o toj analizi nije bilo govora nekoliko mjeseci, uputili smo upit Ministarstvu pravosuđa koje nam je prošloga tjedna, više od mjesec dana nakon upita, poručilo da je za ovaj zadatak angažirana Akademija pravnih znanosti Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr