Okrugli stol: društvo treba učiniti još mnogo za oboljele od raka

Foto: Thinkstock

Kao društvo trebamo učiniti još mnogo za poboljšanje kvalitete života osoba koje se dugotrajno liječe od raka ili boluju od metastatske bolesti, a u svemu tome je aspekt radnih prava i radnog statusa oboljelih od raka neprepoznato područje, s kojim se Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u budućnosti spremno aktivno baviti, glavni je zaključak okruglog stola, održanog u četvrtak u Hrvatskom novinarskom društvu.

Okrugli stol održan je u sklopu trogodišnje kampanje “Mi možemo. Ja mogu.”, koju Koalicija udruga u zdravstvu provodi s udrugom SVE za NJU, a kojoj su se pridružile i udruge Europa Donna i Nismo same, s jasnim porukama – “Ja mogu učiniti da se moj glas čuje.”, “Ja mogu potražiti podršku.” i “Ja se mogu vratiti na posao.”.

Pod nazivom “Živjeti s rakom” okupio je stručnjake kojima je cilj podizanje svijesti o oboljelima, s obzirom na to da se o osobama koje se godinama bore s tom bolešću, njihovoj kvaliteti života i izazovima jako malo zna, ističe se u priopćenju.

Stjepko Pleština, predstojnik onkologije na KBC Zagreb, je iznio podatke o incidenciji metastatskog raka i metastatskog raka dojke, za koji iz Registra za rak nema dovoljno podataka zbog, prema njegovom mišljenju, neadekvatnih podataka koje liječnici daju, te mogućnostima liječenja i dostupnosti terapije.

Naglasivši kako dan uz primjenu inovativnih imunoterapija s metastatskim rakom postaje život s kroničnom bolešću, koja je neizlječiva, ali se znatno može usporiti, dodao je da Hrvatska danas ne zaostaje za europskim zemljama u odobrenim inovativnim lijekovima, no u vrlo skoroj budućnosti potrebna su znatno veća ulaganja.

Ivana Kalogjera, iz udruge Nismo same predstavila je CanWon deklaraciju koju su zemlje EU putem COST organizacije pokrenule za iznalaženje rješenja o povratku na posao oboljelih od malignih bolesti, s obzirom da je u Hrvatskoj je na godišnjoj razini oko 50% novo oboljelih u radno aktivnoj dobi.

Predstavila je i rezultate online ankete s oboljelima od raka o njihovom radnom statusu, njih 541, koji su pokazali da oko polovine oboljelih ima podršku poslodavaca i radne sredine i vratili su se na posao, dok ih čak devet posto nema nikakav izvor prihoda.

Vera Matejčić Lupić, iz Zagrebačke banke, predočila je primjer dobre prakse te kompanije – oboljelima se omogući vrijeme potrebno da se oporave, a u drugoj fazi kada zaključe da su spremni za povratak, pronalazi način da ih uključi s radom od kuće, skraćenim radnim vremenom prema dogovoru ili pronalaskom alternativnog radnog mjesta.

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Knežević Ivanković je izjavila kako uz programe “Živjeti zdravo” i druge inicirane od strane Hrvatske liječničke komore koje Ministarstvo rada podupire, prihvaća inicijativu da Ministarstvo sudjeluje u sveobuhvatnom istraživanju o radnom statusu osoba oboljelih od raka, uz jasno postavljene ciljeve istraživanja, a u suradnji s udrugama onkoloških pacijenata.

Ljiljana Vukota, iz udruge SVE za NJU je istaknula kako bolest mijenja kvalitetu života i brojne aspekte oboljelima, te im je na svim razinama potrebno pružiti podršku. Emocionalne smetnje kod oboljelih nikako ne smiju tretirati ni liječiti kao psihijatrijske bolesti, jer se tako ne pomaže njihovom psihičkom oporavku, naglasila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž