Olujić: Porazom Praljka i ostale petorice hercegbosanskih Hrvata izgubila bi RH i hrvatski narod – bili bi osuđeni bez krivnje i Hrvati bi zauvijek ostali obilježeni kao najveći zločinci

Foto: fah

Na tribinu pod nazivom Pravno – povijesna neutemeljenost nepravomoćne Haaške presude hercegbosanskim Hrvatima sinoć su u prostorijama Hrvatskog slova govorili odvjetnik Željko Olujić, književnik Hrvoje Hitrec te urednik i novinar Mate Kovačević.

Nepravomoćnom presudom dana 29. svibnja 2013. proglašeni su krivima i osuđeni na drakonske zakonske kazne šestorica hercegbosanskih Hrvata, a tom osudom osuđena je i cijela RH te se nepravedno za zločinački pothvat moralno osuđuje i Franju Tuđmana.

Drugostupanjskom presudom, nakon 15 godina procesa, teško možemo očekivati oslobađajuću presudu suda, jer bi značila da su prijašnji suci u Haagu sudili loše i sporo,kazao je Olujić napomenuvši kako zbog toga možemo očekivati kompromisu presudu, kojom bi se šestorica osudila onoliko koliko su bili u zatvoru.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Nakon prvostupanjske skandalozne presude šestorici hercegbosanskih Hrvata u Haagu, stvar okrivljenika koju će crtu obrane odabrati, nitko nije dužan braniti niti RH niti hrvatstvo, već brani sebe, smatra Olujić.

Olujić je pred sudom u Haagu zastupao Brunu Stojića, no zbog sukoba interesa ga je sudac maknuo sa slučaj smatrajući da je kao prvi javni tužitelj RH, zadojen Tuđmanovom ideologijom, a zapravo se bojao da će strategiju postaviti na drugi način i da nema smisla prebacivati krivnju na RH ili hrvatsku zajednicu U BIH, kazao je Olujić.

Olujić navodi kako se hrvatski propusti u obrani šestorice, mogu ispraviti u žalbenom postupku, istaknuvši kako u propuste ubraja neisticanje činjenice da su sukob započeli Srbi u srpskoj ekspanziji te počinili najteže i najbrojnije zločine, a danas se govori o Hrvatima koji su počinili zločine u hrvatsko-muslimanskom sukobu.

Pojedinačni zločini za koje su šestorica optužena dogodili su se krivnjom usijanih osvetničkih pojedinačnih glava, a zločini se nikada nisu dogodili krivnjom hrvatske zajednice vodstva Herceg-Bosne, Hrvatske Republike Herceg Bosne, HVO RH, a najmanje krivnjom RH, navodi Olujić.

Pogreška je što se dopustilo da se šestoricu okrivi za zločine nad muslimanima u logorima, kad su logori prema međunarodnom, ratnom i mirotvornom pravu dopušteni i štite od odmazde i pravilno ih se opskrbljuje. U Haagu je trebalo prikazati pravilnost tretmana i nemogućnost u boljoj dopremi, te činjenicu da je RH udomila vise od pola milijuna izbjeglica i iz toga se vidi nije htjela ubijati ni protjerivati muslimane, kazao je Olujić.

Olujić je upozorio da to optužuje Aliju Izetbegovića i SDA za panislamistički ekspanzionizam – to znači da su se Hrvati branili.

Porazom Praljka i ostale petorice izgubila bi RH i hrvatski narod, bili bi osuđeni bez krivnje i Hrvati bi zauvijek ostali obilježeni kao najveći zločinci, istaknuo je Olujić.

Nakon što su na razini javnosti Praljka htjeli dodatno kompromitirati kao onoga koji troši novac suda, a istodobno raspolaže golemom količinom imovine te ga time i omesti u sudnici, jer su ih zabrinuli generalovi dokazi protiv optužnice, odlukom od početka kolovoza odlučili ponovo plaćati branitelje, istaknuo je Kovačević.

Pri Haaškom sudu dvije su različite politike: potopiti Hrvatsku i sve hrvatsko te ona kojoj je stalo do kakve takve međunarodne pravde, kao što smo vidjeli u slučaju Gotovine i Markača, kazao je Kovačević.
Kovačević je istaknuo kako je Gotovinu i Markača podupirao cijeli hrvatski narod u RH i dijaspori, uz iznimku političkih i medijskih elita, dok u slučaju šestorice, oni ostali i bez potpore javnosti.

Elite su ravnodušne kao da se ne radi o Hrvatima i presudi RH optuženoj za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu i agresiji na drugu državu te za etničko zajedničko čišćenje muslimana i uspostavu Banovine Hrvatske čime bi se ta područja izdvojila iz BiH i pripojila RH, kazao je Kovačević navodeći kako se u presudi navodi kako su na čelu pothvata bili Tuđman, Šušak i Bobetko.

Hrvatski narod već desetljećima vidi da se maltretira njegove ponajveće sinove, ostaje dojam da se nikome čestitom ne isplati baviti politikom ili obranom naroda, a prema vani ostaje dojam da su svi Hrvati isti i da ih se može svrstati među najveće zločince, kazao je Olujić.

Interesi cijelog naroda vezani su sa sudbinom generala Praljka i njegovih suoptuženika, a sudbina će ovisiti i o biroktatskim neodstatcima Haaškoga suda, naveo je Olujić dodavši kako Haaško sudište nije povuklo bajku o udruženom zločinačkom pothvatu.

Hrvatski narod u BiH bio je stvarno, životno ugrožen državnim udarom, oktroiranim ustavom i vjerskim zakonima Izetbegovića, a Haaški sud imajući na umu da su muslimani u BiH bili najmnogobrojnije žrtve ratova i prihvatili su ih kao ljude koji nisu mogli počiniti kazneno djelo, što je nemoguće prihvatiti niti dokazati, naglasio je Olujić.

Presude većini Hrvata ne bi mogle proći ni najneozbiljniju provjeru u zapadnim nacionalnim sudovima, rekao je Kovačević dodajući kako su za Haaški sud dokaz što je radila Tuđmanova Vlada, te da je u Haagu ranije utvrđena srpska strana priče, a ovom presudom Hrvatska-zajednička agresija Srbije i Hrvatske, istaknuo je Kovačević.

Presuda je rezultat britanske politike, koja je potaknula sukobe, u Haagu konstruirala i stvorila zločine kako bi u međunarodnoj javnosti promijenili karakter velikosrpske agresije i podržali je, rekao je Kovačević.

Sve što je radila američka diplomacija tijekom 1993. na uspostavi ponovnog savezništva muslimana i Hrvata, britanska je uništavala, a Haaški sud se pretvorio u bojno polje za uništavanje Hrvata i američke politike; istaknuo je Kovačević

Haaški suci su ljudi koji ne poznaju ni rat ni ratnu logiku, nego dolaze iz različitih mirotvornih skupina, boraca za ženska i humanitarna prava, a završili su kao svojevrsne egzotične pojave zalutale u pravosudni život, kazao je Kovačević naglasivši da nisu svi takvi, a dašak čovječnosti ulio je američki sudac Theodor Meron, poznat po oslobađajućoj presudi Gotovini i Markaču.

Karikaturni oblik Haaškog suda očitovao se u presudama hercegbosanskim Hrvatima, a kao boomerang se vraća Zapadu u obliku presuda Islamske države zapadnim humanitarcima preko javnih smaknuća presjecanjem glava, što nije ništa drugo nego primitivnija varijanta haaškog sudovanja, istaknuo je Kovačević.

Kovačević je kazao kako su Hrvati i muslimani jednako žrtve velikosrpske agresije u BiH, a muslimani i Hrvati su u međusobnom sukobu činili zločine s obje strane.

RH je međunarodnim priznanjem prva u svijetu priznala BiH, RH nije počinila agresiju na BiH, a njezino vodstvo nije bilo u zločinačkom pothvatu, osim ako se njime, kako to nameće britanska politika ne želi označiti referendum za izlaskom hrvatskog naroda iz SFRJ, a da se ne radi o zaostatku te britanske politike, posvjedočio je i donedavni glavni analitičar predsjednika Josipovića Dejan Jović koji je doveo u pitanje narodni plebiscit, rekao je Kovačević.

Haaški sud funkcionira, a naša hrvatska pamet nažalost nije dorasla igri u haaškim sudnicama, pa nam ostaje oslonac na američkom osjećaju za pravdu koji jedini može spriječiti britansku politizaciju tog sudišta, istaknuo je Kovačević.

Kovačević smatra da je teško očekivati od naše sadašnje vlasti koja je pod nadzorom Londona i da će se založiti kod svojih mjerodavnih, za šestoricu pred sudom.

Velika je odgovornost na hrvatskom izbornom tijelu da skine čovjeka iznimno bliskog Londonu i izabere onoga tko će zastupati interese naroda na unutarnjoj, a poglavito na vanjskopolitičkoj pozornici, zaključio je Kovačević.

Hrvoje Hitrec opisao je optimističnu sliku kakvu vidi uskoro u Hrvatskoj. “Na vlast nakon parlamentarnih izbora konačno dolazi narodna hrvatska vlast svjesna sveukupnog hrvatstva. U BiH nastaje Hrvatska Republika BiH kao jedna od tri republike s najvećim pravom na postojanje, jer su Hrvati najstariji narod u BiH, koji je očuvao BiH na referendumu za neovisnost, obranio se u ratu, a jedini zajednički zločinački pothvat, osim srpske agresije i genocida te muslimaskog genocida u Srednjoj Bosni jest međunarodni pothvat za uništenjem Hrvata u BiH, koji upravo doživljava reviziju”, ispričao je Hitrec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah