Omerbašić: Hasanbegović djelomično napadnut i zbog vjerske pripadnosti

Bivši zagrebački muftija, Šefko efendija Omerbašić, gostovao je u radijskoj emisiji “Intervju tjedna” u povodu 100. godišnjice pravnog i institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj. Omerbašić smatra da se ne bi mogao potužiti na odnose s hrvatskom državom, odnosno s hrvatskim društvom, kada je riječ o muslimanima.

“Hrvatsku se uzima kao primjer dobre integracije muslimana u zajednicu. No u Europi to nije dobro uređeno. Omerbašić je kazao da za to veći dio odgovornosti leži na muslimanima. To su stranci i za Europu potpuno nepoznata kultura. Proći će dosta vremena dok se oni ne integriraju. No i neke države snose krivicu. One koje su trebale više voditi računa o integraciji”, tvrdi Omerbašić. “Velika većina muslimana u tim državama ne radi. Bave se onime što ne priliči jednom čovjeku, a ne samo muslimanu. Može biti i da ima nekih animoziteta prema muslimanima”, kaže Omerbašić.

Smatra li Omerbašić da se islam i kršćanstvo mogu slagati, kazao je mogu skupa. Ovisi sve o ljudima na čelu tih vjerskih zajednica. Na pitanje zašto u Europi druga ili treća generacija muslimana odlazi s teroristima, Omerbašić je kazao kako se tu radi o propagandi tzv. IS-a. “Znate da je vrlo lako nagovoriti nekoga kada je u pitanju religija. Teško je naći formu zločina kojega tzv. IS nije počinio”.

Govoreći o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću kazao je kako smatra da su protiv njega uglavnom najviše kulturnjaci. “Ali morate priznati da je u akcijama protiv njega bilo i elemenata s obzirom na vjersku pripadnost”, rekao je Omerbašić. No novinarka Popović je inzistirala da joj kaže u čemu je to prepoznao. Omberbašić je tek odgovorio – čuje se svašta.

“Hasanbegovića nije imenovala niti predložila islamska zajednica niti bošnjačka organizacija već HDZ. Međutim to ne znači da islamska zajednica neće stati iza njega. Mi poznajemo Hasanbegovića još od njegove rane mladosti. Ja osobno znam da on nije nikakav ustašidni čovjek, a da je on desničar to svi znaju”, kazao je Omerbašić.

Prisjetimo se, petstotinjak ljudi okupilo se 2. veljače navečer na Trgu svetog Marka u Zagrebu na prosvjedu “izdajnika” koji je organizirala Radnička fronta želeći izraziti neslaganje s onim što, kako navodi, “nova vlast radi, govori i smjera”, kao i s time “tko se u njoj nalazi”.

Na prosvjedu se nije moglo vidjeti hrvatskih zastava, ali je zato bilo raznih drugih obilježja, kao i potpuno neprimjerenih plakata.

U prvom redu napalo se novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Hrvata, muslimana po vjeroispovijedi.

Zbog činjenice da je novi hrvatski ministar musliman, prosvjednici su ga vrijeđali natpisom: “IZDAJA je kad handžar-divizija vodi kulturu”. Više pročitajte ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: snimka zaslona