Općini Polača prijeti gašenje zbog financijske situacije: Sadašnji nezavisni i bivši HDZ-ov načelnik u svađi tko je krivac

Foto: fah

Općina Polača u financijskoj je situaciji toliko teškoj da joj prijeti – gašenje! Rezultat je to presude Trgovačkog suda u Zadru kojom bi, ukoliko postane pravomoćna, Općina iz svoje blagajne morala dati čak 4,7 milijuna kuna biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić kao naknadu štete i to bez kamata. S obzirom da je prihod proračuna općine pet milijuna kuna, načelnik Tomislav Prtenjača otvoreno  govori za Zadarski list kako im prijeti gašenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako im je jedina nada mogućnost da viši sud neće potvrditi ovu presudu, u protivnom mogu staviti ključ u bravu Općine. Naime, riječ je o presudi vezanoj za kupoprodaju općinskih terena u Polači i Tinju na kojima su se trebale graditi benzinske pumpe, međutim nastali su problemi s upisom vlasništva Trgo prijevoza koji se godinama nije mogao uknjižiti kao vlasnik terena. Očekivano, podigli su tužbu protiv Općine Polača tražeći odštetu, a načelnik Prtenjača danas kaže kako on sada mora rješavati financijske probleme koje mu je ostavila ranija vlast.

Čekaju pravomoćnost presude

Podsjetimo, Polaču je dugo godina vodio HDZ-ov Viktor Prtenjača koji je, pak, načelničko mjesto izgubio na zadnjim izborima od nezavisnog Tomislava Prtenjače. Bio je to udarac za HDZ jer su ovu jaku općinu godinama imali u svojim rukama, a na izborima ih je ‘potukla’ jedna nova nezavisna lista. Kako to u ovakvim situacijama biva, novi načelnik optužuje starog, a stari novog. U međuvremenu Općini prijeti gašenje, o čemu načelnik Tomislav Prtenjača kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca dovedeni smo u velike financijske probleme, što može dovesti do gašenja Općine Polača, pojašnjava Prtenjača, a zamoljen da preciznije pojasni ovu izjavu, odgovara:

“Dok presuda nije pravomoćna nije u redu da nešto govorim, a kada bude pravomoćna mora se tražiti nečija odgovornost. Volio bih da dobijemo postupak, a kako stvari stoje, nisam optimist. Ipak, ne gubimo nadu i nadam se da bi postupak mogli dobiti. Moramo vidjeti zašto se to sve dogodilo”.

Naime, načelnik je već upozoravao i na izvješće nezavisne revizije koje se odnosilo na poslovanje Općine, dok ju je vodio njegov prethodnik Viktor Prtenjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozivke za netransparentnost

“Cijelo vrijeme tvrdimo da nedostaju dokumenti koji moraju pokrivati tijek općinskog novca, a revizija je to sada dokazala. Trošeno je više nego je uprihođeno, najviše na nogometni klub, a najgore je to što se dugovi nisu vraćali. Dokazali smo da sve ono na što smo ranije ukazivali nisu bile puke kritike, već da se doista radilo na netransparentan način. Da sve bude gore, došla nam je i ovrha dviju tvrtki jer bivše rukovodstvo Općine nije rješavalo dugove, već su čekali do zadnje sekunde, što je dovelo do rasta kamata. Samo ove godine po pravomoćnim presudama moramo platiti 900 tisuća kuna zbog terena koje je Općina prodala i kasnije je došlo do sudskih tužbi. Eto, kako je radilo bivše rukovodstvo, to su brojke koje dovoljno govore”, izjavio je načelnik Prtenjača o nalazu revizora.

Prema tom izvješću, robu su nabavljali bez narudžbenica te su utvrdili i nepravilnost vezanu za isplatu sredstava temeljem vjerodostojne dokumentacije: »U velikom broju slučajeva za nabavljene robe i usluge ne postoji narudžbenica, odnosno plaćaju se robe i usluge za koje nije odrađena potrebna procedura nabave, iz koje bi bilo vidljivo za koje svrhe i potrebe je roba ili usluga nabavljena, odnosno plaćena. Navedeni način nabave može dovesti do nekontroliranog trošenja sredstava, a postoji i mogućnost zloupotreba«, stoji u nalazu.

Izvješće neovisnih revizora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prema izvješću neovisne revizijske kuće, bivše rukovodstvo Općine potrošilo je i na stotine kilograma janjetine, svinjetine, tuka, pršuta i paškog sira, kao i litre najboljih konjaka i likera. Nalaz revizora objavljen je i na internetskim stranicama Općine, pokazujući kako je riječ o ručkovima i domjencima u najboljim zadarskim restoranima, o nabavci najfinijih pića, pa čak i o najmu apartmana za 12.622,91 kuna, ali navodi revizor, ne piše za koga. Riječ je i o kupnji markirane sportske odjeće u vrijednosti od 8.702 kune za koju, stoji dalje u izvješću, nema nikakve popratne dokumentacije. Primjerice, za samo jedan domjenak u hotelskoj kući Ilirija potrošene su 33 tisuće kuna, spominje se i domjenak organiziran za 120 ljudi, za kojega također ne piše za koga je organiziran.

U izvješću je navedeno čak i to da se u razdoblju od 2010. do 30. svibnja 2017. godine “često događalo da su se nakon donošenja proračuna probijale određene stavke planiranih troškova, pa bi se napravio rebalans proračuna kako bi se rebalans uskladio s ostvarenim troškovima. U pravilu se događalo da su se određeni proračunski rashodi premašivali, dok se proračunski prihodi nisu ostvarivali. Navedena praksa je uočena za sve promatrane godine”.

Aktualno rukovodstvo stoga sada iščekuje hoće li presuda Trgovačkog suda postati pravomoćna ili će nova presuda Polaču spasiti od potpunog financijskog kraha i, kako je načelnik Prtenjača najavio, gašenja općine.

Viktor Prtenjača: Općini prijeti gašenje zbog načelnikova nerada i neznanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši načelnik Polače, HDZ-ov Viktor Prtenjača, kaže kako se slaže s načelnikom Tomislavom Prtenjačom da Općini prijeti gašenje, ali ne zbog njega, već zbog – neznanja i nerada sadašnjeg načelnika.

“Što se tiče slučaja vezanog za predmet Peraić, za vrijeme mojega mandata Općina je u svoju korist dobila i prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu te ne znam što se to dogodilo mojim odlaskom da su izgubili parnicu. Niti jednog elementa za njen gubitak apsolutno nije bilo i zbog dvaput dobivene presude ja jednostavno ne znam kakve su im to nove činjenice nastupile da bi sadašnji načelnik plašio svoje mještane i širu javnost s tobožnjim gubitkom statusa općine. I to na način da krivnju prebacuje na mene. Bilo bi mu bolje da se uhvati rada, s obzirom da su mu prošle već više od dvije godine mandata, a da nije povukao niti jednu jedinu lipu EU sredstava, niti je izradio ijedan projekt kojim bi mogao aplicirati za ogromna EU sredstva koja su mu na raspolaganju. Stoga samo mogu zaključiti da Polači doista prijeti gašenje, ali ne zbog nas koji smo radili prije njega, nego zbog njegova nerada i neznanja”, tvrdi Viktor Prtenjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Zadarski list

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.