Oporba rešetala Bačića o obnovi: On se kao ministar odjednom probudio i shvatio da zakon ne valja

OBNOVI
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Saborska oporba poručila je u srijedu uoči formalne rasprave o novom Zakonu o obnovi da rješenja za ubrzanje procesa dolaze prekasno, pri čemu je Marija Selak Raspudić (Most) rekla da se Branko Bačić odjednom kao ministar probudio i shvatio da dosadašnji zakon ne valja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Bačićev je paradoks što je kao zastupnik spavao i dizao ruku za zakone, a onda se kao ministar graditeljstva probudio i shvatio da HDZ donosi najgore zakone na svijetu, te da čak 60 posto Zakona o obnovi ne valja pa sada dolazi s rješenjem problema”, ustvrdila je Marija Selak Raspudić (Most) tražeći stanku, javlja HRT.

>Vanđelić upozorava: Obnavljaju objekte na Banovini i Zagrebu na razinu koja nije potresno sigurna

”Ili je Bačić od početka imao rješenja za obnovu, pa ih je prešutio i time izdao građane Banovine i Zagreba, ili i sada nema rješenje i tek želi politički profitirati”, dodala je Selak Raspudić najavivši da neće podržati četvrti po redu Zakon o obnovi od trećeg ministra.

”Zakon o obnovi je ‘too little too late’ (premalo i prekasno)”, ocijenio je Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) te i on podsjetio da su od početka upozoravali da javna uprava nije u stanju odgovoriti na potrebe ljudi u Zagrebu i na Banovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Vrtimo se u krug tri godine zbog Vlade koja nije dobro organizirala obnovu niti poslušala struku”, kaže i Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) poručivši da se debelo kasni.

>Važna informacija za stradale u potresima: Objavljen poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja

Bačić: Obnova javnih zgrada ne stoji tako loše

S ocjenama oporbe nije se složio ministar graditeljstva Branko Bačić, koji je predstavljajući novi zakon istaknuo da je obnova u javnom interesu Hrvatske i jedan od najvažnijih prioriteta Vlade.

Obnova je iznimno kompleksna i zahtjevna i nije moguće dati jednoznačnu ocjenu. Spora je i neučinkovita u dijelu obnove privatnih ili obiteljskih kuća, ali kada je riječ o obnovi javnog sektora i infrastrukture te javnih zgrada, stvari ne stoje tako loše, rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je novi zakon napisan prvenstveno zbog obnove obiteljskih i višestambenih kuća, napomenuvši pritom da za dio obnove koji se financira iz Fonda solidarnosti nikakav zakon više ne može promijeniti ništa.

”To je u završnoj fazi, ima još 22 tjedna do kada moramo potrošiti 1,03 milijarde eura i kakav god Zakon bio, taj dio obnove, koji je ogroman, ne može se promijeniti”, rekao je Bačić.

Novi Zakon donosi centralizaciju triju tijela, ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, ujednačivanje procedura, jedinstvenu javnu nabavu i ukidanje nepotrebnih dokumenata, a sve bi to trebalo znatno ubrzati procedure, naveo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Zakon o obnovi potresom stradalih područja trebao bi biti donesen u petak.
Ideja je da se Fond za obnovu i Središnji državni ured pripoje Ministarstvu, koje će obavljati sve poslove vezane za obnovu.

Novi pristup samoobnovi, jednostavnije procedure

Predlaže se novi pristup samoobnovi pa će se građanima cijeli iznos potreban za obnovu, odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati prije početka radova obnove.
Radi ubrzanja i pojednostavljenja obnove ukida se izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.
Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na braću i sestre vlasnika, odnosno bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera te neformalnog životnog partnera vlasnikova srodnika.

Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Građanima će se davati novčana pomoć za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske te pomoć za troškove izrade projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđa se stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava, a najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.