Važna informacija za stradale u potresima: Objavljen poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja

najma
Foto: Narod.hr, Petrinja

Ministarstvo je objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koji se na području Banovine sada proširuje i na one sugrađane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, omogućuje se financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo- potrebne hitne mjere intervencije), N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a smješteni su u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije (u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama uz svoje kuće).

Prijavu mogu podnijeti i vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji koji su 22. ožujka i 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a nalaze se na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, priopćilo je resorno ministarstvo.

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.

>Kreću brzinske izmjene Zakona o obnovi: Uključite se u javno savjetovanje, traje samo nekoliko dana

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni od 9,3 eura za metar četvorni.

Najamnina izravno na račun najmodavca

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje. Mjera financiranja najma se primjenjuje do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine – Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

>Pitali smo ministra Bačića dvije stvari važne za stanovnike Banovine: Evo što nam je rekao!

Ministarstvo poziva i vlasnike stanova na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu dati u najam osobama kojima je utvrđen status osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan, da se obrate Ministarstvu te time iskažu interes za davanje svojih stanova u najam (obrazac za iskazivanje interesa nalazi se na mrežnoj stranici Ministarstva).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave građana za odobravanje financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje zaprimaju se do 5. svibnja 2023., a vlasnici stanova koji žele stanove dati u najam trebaju se javiti do 6. ožujka 2023.

Više informacija dostupno je u Javnom pozivu, a svi potrebni obrasci dostupni su na stranicama Ministarstva. Dodatne informacije mogu se dobiti svaki radni dan od 8:30 do 12:30 sati na telefon: 01/6448-900 ili email: financiranje.najamnine@mpgi.hr.

Podsjetimo, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dosad je raspisalo pet javnih poziva za financiranje najamnine osobama čiiji su objekti stradali u potresima po kojima je dosad zbrinuto 1.506 osoba. Za tu je namjenu isplaćeno 9,1 milijuna eura, od čega 5,1 milijuna eura za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 4 milijuna eura za financiranje troškova smještaja za 192 osobe u Hostelu Arena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.