Kreću brzinske izmjene Zakona o obnovi: Uključite se u javno savjetovanje, traje samo nekoliko dana

savjetovanje
Fah

Prijedlog novog Zakona o obnovi koji će značajno rasteretiti proces i samim time ga značajno ubrzati. I vi se možete uključiti u javno savjetovanje koje će trajati samo do 1. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog novog Zakona za obnovi dostupan je na portalu eSavjetovanja, a zainteresirana i stručna javnost u raspravu se može uključiti do 1. veljače.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić najavio je kako očekuje donošenje zakona po hitnoj proceduri, te da zakon bude najkasnije 15. veljače raspravljen u Hrvatskome saboru, a onda i usvojen.

Glavne promjene koje će se postići novim Zakonom su reorganizacija institucionalnog okvira obnove na način da će se Središnji državni ured i Fond za obnovu pripojiti Ministarstvu čime će se postići standardizacija postupanja, izbjeći će se dugotrajna razmjena dokumentacije i ključna tijela za obnovu će u okviru jednog upravljanja djelovati potpuno jedinstveno, priopćilo je resorno ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim Zakonom administrativno će se rasteretiti proces, što će pojednostaviti postupanje, kako građanima, tako i svima koji provode obnovu. Smanjit će se broj sudionika na način da će tehničko-financijsku kontrolu provoditi operativni koordinator i projektant, ukida se elaborat za uklanjanje za obiteljske kuće, ukida se izrada elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća.

Novi pristup samoobnovi

Vrlo je važno istaknuti i novi pristup samoobnovi. Građanima će se cijeli iznos, potreban za obnovu odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati unaprijed odnosno prije početka radova.

>Pitali smo ministra Bačića dvije stvari važne za stanovnike Banovine: Evo što nam je rekao!

Uređuje se i pitanje dokazivanja vlasništva u slučajevima u kojima se podaci iz zemljišnih knjiga ne podudaraju sa stvarnim stanjem ili zemljišna knjiga ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljuje se i obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra, olakšava se dokazivanje vlasništva, a ukida se i izvješće o obavljenoj kontroli revidenta za višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade na projekt za uklanjanje zgrade.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, a u proces obnove uključuje se Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama davanjem ovlasti za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

> Novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom: Hoće li građanima doista biti lakše upustiti se u samoobnovu?

Također se uvodi davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje svih uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, te novčane pomoći za troškove izrade projekta, a uređuje se i pitanje postupanja s djelomično uklonjenim zgradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućuje se gradnja zamjenske obiteljske kuće kada se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i drugih geoloških promjena koje su prouzročile promjenu temeljnih karakteristika tla.

> Proces samoobnove ne pomiče se gotovo nikud, priznali su nam:’Do sada nije isplaćen niti jedan predujam’

Omogućuje se i stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće, a poboljšava se i provedba privremenog stambenog zbrinjavanja dobavom montažnih energetski učinkovitih kuća.

Učinkovitija javna nabava

Učinkovitija i prikladnija trebala bi biti javna nabava koja bi se provodila po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima, a skraćuju se i rokovi za izradu projektne dokumentacije i njezinu reviziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje određivanja najviših cijena usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada, uz objavu na mrežnoj stanici Ministarstva, a radi veće transparentnosti i vidljivosti procesa obnove izradit će se cjelovita interaktivna mrežna GIS – aplikacija cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Provedba zakona financirala bi se sredstvima državnog proračuna, proračuna Grada Zagreba, odnosno Krapinsko-zagorske županije, te sredstvima iz drugih izvora pribavljenima sukladno posebnim propisima i drugim oblicima financiranja.

”Pozivamo stručnu i zainteresiranu javnost da se uključi u javno savjetovanje putem portala e-Savjetovanja davanjem argumentiranih primjedbi i mišljenja na prijedlog novog Zakona o obnovi”, stoji u priopćenju.

. Prijedlog zakona dostupan je na navedenom linku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.