Hrvatski dužnosnici se čude slučaju Zambija: Jesu li pročitali uopće ovaj dokument UN-a o mogućim ilegalnim posvajanjima?!

un
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona, Sun FM Zambia, iStock

Koliko su hrvatske institucije koje su mjerodavne za međudržavno posvajanje djece inertne i neupućene u problematiku, dokazuje i činjenica da su odbori za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) 29. rujna 2022. donijeli zajedničku izjavu o ilegalnim aspektima međudržavnog posvajanja djece u kojoj se točno može detektirati gotovo sve što je afera Zambija objelodanila u Hrvatskoj. To je dakle već dugo tema, a problematična posvajanja djece, obično u razvijene zemlje iz manje razvijenih zemalja, fenomen je o kojem se naveliko govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da na Zapadu raste svjesnost o često ilegalnoj pozadini posvajanja djece iz drugih zemalja dokazuje i podatak da je broj takvih posvajanja posljednjih godina u padu. No u Hrvatskoj je suprotan trend. To najbolje ilustrira podatak da je u pet godina u SAD iz DR Konga posvojeno 46 djece, a u Hrvatsku 68, o čemu je Narod.hr ranije i pisao.

>Otkrivamo: U pet godina u SAD je iz DR Konga posvojeno 46 djece, a u Hrvatsku 68!

Međudržavna posvajanja koja su posljednji desetljeća trend u zapadnim zemljama, a za posvajanje djece iz manje razvijenih zemalja odlučuju se i holivudske zvijezde poput Angeline Jolie ili pak “kraljica popa” Madonna, čije je posvajanje djece iz Malavija u Africi pod povećalom, posljednjih godina bilježe pad.

>Madonnu optužuju za trgovinu afričkom djecom – što je radila ‘kraljica popa’?

Naime, sve je veća svjesnost često i ilegalnih postupaka prilikom posvajanja iz takvih zemalja. U Hrvatskoj nažalost, tek nakon dramatične lekcije iz Zambije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u mainstream medijskom prostoru i dalje se odašilju poruke da ako se problematiziraju dosadašnja posvajanja djece iz afričkih zemalja, da se time diskriminira i ugrožava do sada posvojenu djecu koja godinama žive u Hrvatskoj.

Ipak, u svijetu se godinama govori o nerijetko ilegalnoj pozadini posvajanja djece iz manje razvijenih zemalja, a postoji niz slučajeva usvojene djece koja su, kada su odrasla, tužila zemlje u koje su posvojena.

>Stravična trgovina djecom: Dvije priče razotkrivaju kako majkama obećaju da će se dijete obrazovati i vratiti pa ih prodaju

Zbog nagomilanih problema oko međudržavnih posvajanja, 29. rujna 2022. odbori za ljudska prava Ujedinjenih naroda donijeli su zajedničku izjavu o ilegalnim međudržavnim posvajanjima koje donose obaveze država članica UN-a, a tu je naravno, i Hrvatska.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi se spominju i prijevare u izjavi o posvojenju te krivotvorenje službenih dokumenata

”Imajući razorne posljedice na živote žrtava, nezakonita posvojenja prati niz nezakonitih radnji ili nedopuštene prakse, kao što su otmica i prodaja i trgovina djecom, nezakonito odvođenje djece, kao i posvojenja uključujući prijevaru u izjavi o posvojenju, krivotvorenje službenih dokumenata ili prisilu, nedostatak odgovarajućeg pristanka bioloških roditelja, neprimjerenu financijska dobit od strane posrednika.

Ti akti i prakse ‘odražavaju nedostatke u sustavima zaštite djece koje iskorištavaju kriminalne mreže, često uz sudjelovanje državnih službenika ili kao rezultat popustljive državne politike”, stoji u izjavi.

> Iz DR Kongo u Hrvatsku posvojeno je 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna
> Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander o aferi Zambija: A kako su djeca?
>Aktivist za dječja prava iz Konga: Ne možeš s djetetom u Zambiju. Službenici koji to dopuštaju dio su mafije

Dalje se navodi: ”Kada se dogode nezakonita međudržavna posvojenja, krše se razna ljudska prava, uključujući pravo svakog djeteta da, bez ikakve diskriminacije, uživa mjere zaštite koju zahtijeva njihov status djeteta, od strane njihove obitelji, društva i drugih
država”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava se da obitelj igra temeljnu ulogu u razvoju i identitetu djeteta, te da dijete stoga ima pravo da, koliko god je to moguće, poznaje svoje biološke roditelje”.

”Djeca kojoj je nezakonito oduzet identitet imaju pravo na ponovnu uspostavu tog identiteta”

Ističe se da ilegalna međudržavna posvojenja mogu povrijediti pravo djece na očuvanje identiteta, na njihovo ime, nacionalnost i obiteljske odnose.
”Djeca kojoj je nezakonito oduzet identitet imaju pravo na ponovnu uspostavu tog identiteta”.

>Plenković o aferi Zambija: Dajemo svu pravnu pomoć; djeca su hrvatski državljani

Ključna načela UN-a

Navode se i ključna načela kako do ilegalnog međudržavnog posvajanja ne bi došlo.
Ističe se kako države imaju dužnosti spriječiti nezakonito međudržavno posvajanje donošenje i provedbom zakona, politika i drugih mjera.

Pritom se mora imati na umu četiri ključna načela:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Interes djeteta je najvažniji u svim slučajevima.
  • Međudržavno posvojenje mora poštovati načelo supsidijarnosti što podrazumijeva da se u zemlji koja je djetetova domovina, prije međunarodnog posvajanja, moraju iscrpiti baš sva moguća rješenja da dijete život nastavi u svojoj zemlji.
  • Zabrana neprikladne financijske ili druge dobiti. Ova stavka podrazumijeva naplatu samo razumnih troškova i izdataka posvojenja.
  • Međudržavna posvojenja mogu odobriti samo nadležna tijela koja utvrđuju
    da je posvojenje dopušteno s obzirom na položaj djeteta u pogledu roditelja, srodnika i zakona. Potrebno je i da biološki roditelji ili srodnici djeteta daju svoj informirani pristanak na davanje djeteta na usvajanje koji se temelji na odgovarajućem savjetovanju.

UN: Načela su prekršena kada je ”svrha posvojenja pronaći dijete za posvojitelje, a ne obitelj za dijete”

U zajedničkoj izjavi odbora za ljudska prava UN-a navodi se da su ta sva načela prekršena ”kada je svrha posvojenja pronaći dijete za posvojitelje, a ne obitelj za dijete”.

>Vučemilović: Ne zaboravimo da Zambija osporava podatak da su djeca hrvatski državljani

S obzirom na to da u zapadnim zemljama postoje mnogi slučajevi u kojima su djeca posvojena iz manje razvijenih zemalja tužila države u koje su posvojena te tražila svoje biološke roditelje, u izjavi se navodi da “države trebaju posebno omogućiti djeci da izraze svoje stavove i osigurati da se tim stavovima prida odgovarajuća težina u skladu s njihovom dobi i zrelošću u svim sudskim i upravnim postupcima koji se tiču odluka o međudržavnom posvojenju.”

Obuka sudaca, odvjetnika, socijalnih radnika…

”U tom smislu, države bi trebale razviti operativne standarde i procedure, osigurati obuku za suce, odvjetnike i socijalne radnike”.

Države se obavezuje da uspostave jedinstveni postupak za posvajanje koji uključuje ”holističku procjenu cjelokupnog spektra djetetovih prava” i da donesu “odgovarajuću regulativu o postupcima i zaštitnim mjerama uključujući i utvrđivanje posvojivosti”.

>Odvjetnik Novosel za Narod.hr o obratu u Zambiji i ministru koji miješa ‘kruške i jabuke’

Stroga provjera pozadine i dokumenata djece koja su proglašena siročadi

”Države će zabraniti privatna i neovisna posvojenja i osigurati da se međudržavna posvojenja provode samo preko ovlaštenih agencija. Države će uspostaviti transparentne,
učinkovite, prikladne i dobro opremljene mehanizme za nadzor i praćenje međudržavnih posvajanja, posebno u pogledu stroge provjere pozadine i dokumenata djece koja su proglašena siročadi.”

>MVEP i Grlić Radman krivo tvrdili da je optužnica u Zambiji odbačena, pa objava misteriozno nestala s weba ministarstva

Države također trebaju uspostaviti standardizirani informacijski sustav za dobivanje i dijeljenje točnih i pouzdanih podataka o međudržavnim posvojenjima, uključujući djecu koja su predmet posvojenja, njihovu obitelj i porijeklo.

UN o neprimjerenoj financijskoj dobiti

”Države će poduzeti sve odgovarajuće mjere da međudržavno posvojenje ne rezultira neprimjerenom financijskom dobiti za one koji su uključeni. Službene bi naknade trebale biti dostatne da pokriju troškove. Doprinosi i donacije trebaju biti jasno odvojeni od
”Treba kriminalizirati korupciju u bilo kojoj fazi procesa usvajanja”.

”Države će poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale da svi slučajevi nezakonitosti
međudržavna posvojenja istražuju na potpun, nepristran, marljiv i učinkovit način,
čak i u nedostatku formalne žalbe”.

>Intervju s prof. Hrabar: Nelegalno, nekontrolirano posvojenje nikome dobrih namjera ne smije biti cilj

Pravo na odštetu

”Poduzet će se odgovarajući koraci, prema potrebi, da se osigura da podnositelj pritužbe, svjedoci, žrtve i njihovi branitelji, kao i druge osobe koji sudjeluju u istrazi, zaštićeni su od bilo kakvog zlostavljanja ili zastrašivanja kao a posljedica pritužbe ili bilo kojeg danog dokaza”.

”Države će pružiti naknadu žrtvama nezakonitog međudržavnog posvojenja uspostavljanjem posebnih postupaka za reviziju i, prema potrebi, poništenje posvojenja, smještaja ili skrbništva koje je proizašlo iz prisilnog nestanka ili bilo kakvih nezakonitih radnji. Žrtve koje su pretrpjele štetu kao izravnu posljedicu nezakonitog međudržavna posvojenja, imaju pravo na odštetu”.

>Doneseni zaključci saborskog Odbora o aferi Zambija: Posvajanja iz ovih zemalja žurno zabraniti!

”Države bi trebale razmotriti uspostavljanje, prema potrebi, neovisno istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi s navodima o nezakonitom međudržavna posvojenja, utvrđivanje odgovornosti stranaka i predlaganje mjera odgovarajuću naknadu za žrtve. Cilj takvih povjerenstava je pomoći žrtvama u pronalaženje istine o njihovom podrijetlu i ponovno uspostavljanje njihovog pravog identiteta”.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.