Iz DR Kongo u Hrvatsku posvojeno je 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna

djeca
Foto: iStock by GettyImages

Zambija već 3 tjedna drži u pritvoru 4 para iz Hrvatske. Privedeni su iz zračne luke zbog sumnje da su trgovali djecom iz DR Kongo. Prema navodima hrvatskog Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dva para su upisana u Registar posvojitelja. Isto to Ministarstvo je na pitanje portala Narod.hr odgovorilo da je u Hrvatskoj od 2014. međunarodnim posvajanjem došlo 4 djece. A parovi koji su već posvojili djecu iz DR Kongo tvrde da ih je u Hrvatskoj oko 180. I da su sva djeca posvojena na temelju iste procedure koja uključuje sudove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Kongu i u Hrvatskoj. Iako DR Kongo od 2016. ima na snazi suspenziju međunarodnog posvajanja djece, kako to u svom Godišnjem izvješću o međunarodnom posvajanju navodi američko Ministarstvo vanjskih poslova. Naime, DR Kongo je promjenom Obiteljskog zakona 15. srpnja 2016. suspendirao izdavanje dozvola za izlazak djece iz države radi međunarodnog posvajanja te je time, kako se navodi  Izvješću,  onemogućio zakonito posvajanje djece iz Konga. U Izvješću se također navodi da su predstavnici SAD-a imali sastanak s predstavnicima kongoanskog Ministarstva pravosuđa te da su ih zatražili objašnjenja oko rješenja o posvajanju koja, unatoč ovakvoj promjeni Obiteljskog zakona, donose kongoanski sudovi.

> Afera Zambija: MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji ne zna da su ta djeca posvojena
>Zašto mediji šute da je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima uhićena Noah Kraljević, vijećnica Možemo?

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj posvojeno oko 180 djece iz DR Kongo

Imigracijske vlasti u Zambiji počele su pratiti 4 hrvatska para s djecom iz Konga, jer DR Kongo već godinama zabranjuje izdavanje izlaznih dozvola za djecu radi međunarodnog posvajanja. Uključili su se u nadzor hrvatskih građana te su proveli kontrolu  putovnica u zračnoj luci  zambijskog  grada Ndoli. Iz iste te zračne luke, u pokrajini koja graniči s DR Kongom, posljednjih je godina, kako nam potvrđuju parovi koji su posvojili djecu iz Konga, s hrvatskim putovnicama, hrvatskim imenima i prezimenima otputovalo oko  180 djece.

Preuzimanje djece iz Konga u Zambiji

Posvojiteljima bi odvjetnici iz Konga koji su posredovali u posvajanju objasnili da se djecu preuzima u Zambiji, zbog nesigurne situacije u Kongu. Dakle, već godinama, djeca iz DR Konga preko Zambije ulaze sa svojim posvojiteljima u Hrvatsku pomoću hrvatskih dokumenata a da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi o njima išta zna. Putovnice bi u zračnoj luci Ndoli ili nekoj drugoj zambijskoj luci, prekontrolirali  carinici te bi djecu i roditelje,  s hrvatskim državljanstvom i urednim dokumentima, pustili da putuju iz Zambije u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ministarstvo za Narod.hr potvrdilo: Od privedenih u Zambiji nismo dobili zahtjeve za posvajanjem djece iz DR Konga
> Peternel: Ljudi povezani s Tomaševićem i ‘Možemo’ uhićeni su zbog trgovine djecom – zašto svi o tome šute?!

DR Kongo suspendirala je međunarodna posvajanja i izdavanje dokumenata za izlazak djece iz zemlje

Međutim, imigracijski ured koji je pratio 8 hrvatskih državljana početkom ovog mjeseca je, koliko je poznato, napravio dodatne provjere. I ustanovili su da su „hrvatska djeca“,  3 djevojčice i jedan dječak stari od 1,5 do 3 godine, s urednim dokumentima i  hrvatskim imenima i prezimenima, došla u Zambiju iz DR Kongo – susjedne države koja je suspendirala sva međunarodna posvajanja. I zabranila izdavanje dozvola za izlazak djece iz Konga radi međunarodnog posvajanja.

Kako su parovi iz Hrvatske posvajali djecu iz Konga?

„Informacije o posvajanju iz Konga dobila sam od para koji je prije nas posvojio dijete istom procedurom.  Uglavnom se informacije dobivaju u zatvorenim whatsap grupama. Mi smo prošli  obradu u Centru za socijalnu skrb u Hrvatskoj i dobili pozitivno mišljenje o podobnosti  i prikladnosti za posvojenje. Prošli smo i tromjesečni tečaj edukacije za posvojitelje. I dobili rješenje kongoanskog suda o posvojenju. To je rješenje zatim priznao općinski sud u Hrvatskoj. Nakon toga smo ishodili sve dokumente za dijete“, ispričala nam je posvojiteljica jedne djevojčice iz Konga.

Ministarstvo posvajateljima: “Mi nemamo ništa” s posvajanjem iz DR Kongo

DR Kongo je država s 92 milijuna stanovnika, stalnim oružanim sukobima, vrlo siromašna, druga po veličini afrička država. Nije potpisnik Haške konvencije o posvajanju i suradnji (1993). Cilj konvencije je zaštita djece od trgovine, zlostavljanja, iskorištavanja i dr. Zbog toga je hrvatsko Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi parovima koji su čuli da se može posvojiti djecu iz DR Kongo odgovaralo isto što su ovih dana govorili i medijima. Da se posvajanje, ako država nije potpisnica Haške konvencije o posvajanju, odvija u skladu sa zakonima države iz koje dolaze djeca. I da Ministarstvo s tim „nema ništa“. Ne bismo se  složili s ovom procjenom. Ali o tome drugom prilikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak posvojenja iz DR Kongo odvijao se u 3 koraka

Prema informacijama naših sugovornika, posvojitelja djece iz Konga, postupak se odvijao u 3 glavna koraka. Prvi korak je ishođenje potrebne dokumentacije u Hrvatskoj. Oni su već bili u registru posvojitelja. Odnosno, imali su mišljenje nadležnog centra za socijalnu skrb da su podobni i prikladni za posvojenje. Prošli su 3-mjesečni tečaj koji organiziraju udruge Adopta, Drugi način i dr. Odvjetniku iz Konga kojeg su im preporučili dostavi su su dokumentaciju. To je de facto ista dokumentacija koju je potrebno ishoditi za posvajanje djeteta u RH. Kod sudskog tumača preveli su na francuski, službeni jezik u DR Kongo, sve potrebne dokumente. Procjenu nadležnog  centra za socijalnu skrb da su podobni i prikladni  za posvojenje, potvrdu o nekažnjavanju, vjenčani list, potvrdu o psihičkom i fizičkom zdravlju, ispunjene obrasce sa svojim fotografijama te punomoć za odvjetnika.

>Zambija: Gitarist Hladnog piva i još 7 Hrvata u pritvoru zbog sumnje na trgovinu djecom
>Zambija: među pritvorenim Hrvatima i LGBTQ aktivistkinja koja je ‘promijenila spol’
> Vučemilović: Da nije bilo institucija strane države, Hrvatska ne bi reagirala na krijumčarenje djece iz Zambije

Rješenje suda u DR Kongo i priznanje tog rješenja o posvajanju u RH

„Nakon što smo osigurali svu dokumentaciju potrebnu za posvajanje u Kongu, u drugom koraku nam je kongoanski sud, posredstvom odvjetnika kojeg smo angažirali  izdao rješenje o posvajanju djece iz doma za siročad u Kongu“, objasnili su nam. Kao treći korak rješenje kongoanskog suda prevede se na hrvatski. Zakaže se ročište na općinskom sudu u RH. Naš općinski sud prizna stranu sudsku odluku o posvajanju iz DR Kongo. I onda se s tim dokumentom hrvatskog suda odlazi u matični ured. Dobije se  rodni list, pa domovnica. Pa se na MUP-u prijavljuje prebivalište. I vadi putovnica za dijete iz Konga s francuskim i hrvatskim imenom i hrvatskim prezimenom.

Prema navodima posvojitelja, s djecom bi se onda sastali u Zambiji te bi iz Zambije dolazili u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je slučaj otvorio niz pitanja vezanih i za institucije u Kongu i za institucije u Hrvatskoj. Naime, nije jasno, kako su hrvatski općinski sudovi mogli priznavati rješenja o posvajanju  kongoanskih sudova – kad DR Kongo ima na snazi suspenziju međunarodnog posvajanja djece i izdavanja dozvola za izlazak iz države zbog međunarodnog posvajanja. Kako to da Ministarstvo rada, mirovinskog osiguranja, obitelji i socijalnog rada nadzire posvajanje djece iz država potpisnica Haške konvencije o posvajanju, a uopće ne nadzire posvajanje djece iz država koje su zahvaćene ratom, nesigurne i nisu potpisnice Konvencije? I mnoga druga pitanja. Poput onoga je li lezbijski/transseksualni par Noah i Ivona Kraljević dobio potrebnu dokumentaciju u Hrvatskoj i u DR Kongo – kad je posvajanje homoseksualnim/transseksualnim parovima protuzakonito u obje države?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.