Orešković: dužnosnici nedovoljno upoznati sa zakonom o sukobu interesa

Predsjednica Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa Dalija Orešković istaknula je da razina upoznatosti dužnosnika s odredbama Zakona o spriječavanju sukoba interesa (ZSSI), u prošloj godini nije bila zadovoljavajuća.

“Strateški je cilj ostvariti pozitivne pomake u broju riješenih predmeta kako bi se ostvario i pomak u pozicioniranju Povjerenstva, kao relativno mlade institucije”, rekla je Orešković, podnoseći danas u Hrvatskom saboru izvješće o radu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa za 2013.

U izvještajnom je razdoblju održano 37 sjednica, doneseno je 118 odluka o pokretanju postupka radi utvrđivanja sukoba interesa, te 25 odluka o njihovom nepokretanju.

Od ukupnog broja pokrenutih postupaka, oko trećina ih je pokrenuta u povodu podnesenih neanonimnih prijava, a dvije trećine je pokrenuto na temelju vlastitih saznanja Povjerenstva.

Od 118 pokrenutih postupaka donijeto je 66 odluka, kojima se postupak pred Povjerenstvom okončava, od čega je u 58 odluka dužnosnicima izrečena sankcija zbog povrede odredbi ZSSI-a.

Povjerenstvo je, kaže Orešković, u 2013. godini, kao prvoj godini u kojoj je provedba ZSSI-a u nadležnosti stalnoga, neovisnog i samostalnog državnog tijela, pored rješavanja zaostalih neriješenih predmeta i nastojanja da kroz pojedine predmete primjereno odgovori na aktualna zbivanja iz kojih proizlazi sukob interesa dužnosnika, pokrene veći broj istovjetnih predmeta kako bi se, kroz usporedbu istovjetnih ili sličnih situacija, mogao uspostaviti određeni sustav kriterija, kojima će se Povjerenstvo rukovoditi prilikom odabira vrste i visine sankcije.

Prilikom izricanja sankcija, osobito zbog povrede zabrane članstva dužnosnika u upravnim tijelima i nadzornim odborima trgovačkih društava, Povjerenstvo je uvažilo okolnosti iz kojih proizlazi da je kod većeg broja dužnosnika, do povrede ZSSI-a došlo zbog neupućenosti.

“Povjerenstvo je u prvoj godini mandata prilikom izricanja sankcije obustave isplate dijela neto mjesečne plaće, unutar zakonom propisanog raspona između 2.000 i 40.000 kuna, dužnosnicima izricao relativno niže sankcije”, rekla je Orešković.

Pojasnila je da se usporedno s razvojem prakse Povjerenstva i podizanja razine svijesti kod dužnosnika o obvezama koje proizlaze iz povrede zakonskih odredbi, mora podizati i visina sankcija koje to Povjerenstvo izriče za one dužnosnike koji unatoč upozorenjima i dalje svoje postupanje nisu uskladili s zakonom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.