Osječki HSS-ovci demantiraju podršku Beljaku: ‘Priopćenje Brune Zorića je najobičnija podvala i obmana javnosti’

Foto: HSS, Fah (fotomontaža: Narod.hr)

Predsjednik osječkog HSS-a Bruno Zorić u ponedjeljak je izvijestio javnost kako se ograđuje od izjava, koje su se u posljednje vrijeme mogle čuti i pročitati u medijima u kojima neki članovi traže Beljakovu ostavku te kako njegovi najbliži suradnici i on ‘apsolutno podržavaju’ sve odluke koje su donesene na Predsjedništvu i Glavnom odboru HSS-a kao i ‘legalno izabrano vodstvo na čelu s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom.’

Devetoro od 13 članova Gradskog odbora HSS Osijek zatražilo je ispravku netočnih informacija vezanih uz priopćenje koje je potpisao Bruno Zorić, predsjednik HSS-a Osijek te tvrde da je medijima poslano iz središnjice HSS-a u Zagrebu.

Priopćenje Gradskog odbora HSS-a Osijek prenosimo u cijelosti:

“1. Netočno je da najbliži suradnici Brune Zorića „apsolutno podržavaju“ sve odluke donesene na Predsjedništvu HSS-a i Glavnom odboru. Naime, Gradski odbor HSS-a Osijek nikada nije održao sjednicu niti donio bilo kakve zaključke u svezi navedenog. Riječ je o priopćenju koje je najobičnija podvala i obmana javnosti, a kako bi se iskoristila prilika za izražavanje podrške vodstvu i predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku. Osobni stav gospodina Brune Zorića nije i stav nas devetoro članova Gradskog odbora HSS-a Osijek.

2. U istom priopćenju podmeće nam se da „ne želimo sudjelovati u osobnim obračunima“. Članovi HSS-a Osijek ne sudjeluju ni u kakvim obračunima, a javnost nije mogla biti uskraćena za naše mišljenje o odlukama stranačkih tijela jer zaključke i mišljenja o tim temama nismo ni donosili.

3. Zbog obmanjivanja javnosti i članstva HSS-a te grubih manipulacija, s danom 22. siječnja 2019., tražimo da Bruno Zorić sazove sjednicu GO HSS Osijek i podnese ostavku na mjesto predsjednika HSS-a Osijek.

4. Tražimo da se povuče odluka o suspenziji Zvonka Pongraca, predsjednika ŽO HSS-a Osječko-baranjske županije te smatramo da je tom odlukom predsjednik HSS-a Krešo Beljak nanio veliku štetu stranci s nesagledivim posljedicama.

Time je članstvu poslana jasna poruka od strane prvog čovjeka stranke da se neće poštovati sloboda govora, odnosno sloboda izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja bez straha da će nas netko u tome spriječiti ili nas kazniti. Sloboda govora neophodna je za postojanje demokracije. Ujedno smatramo da nas se pokušajima ušutkavanja i kažnjavanja sprječava u aktivnom političkom djelovanju.”

>Pobuna u HSS-u: Traži se Beljakova ostavka

>Đakovački HSS-ovci traže Beljakovu ostavku: ‘Stranci prijeti totalno uništenje i nestanak s političke scene’

Demanti iz Osijeka potpisuju Ana Diklić, Damir Buljević, Dražen Bogdan, Toni Grcić, Ivan Zrno, Željko Kožul, Marina Vukadinović, Tatjana Jazbinšek, Francesca Tenžera i u njemu opovrgavaju podršku predsjedniku Beljaku koju je Zorić naveo te traže Zorićevu ostavku zbog lažnog navoda.

Također traže da se povuče odluka o suspenziji Zvonka Pongraca, predsjednika ŽO HSS-a Osječko-baranjske županije te smatraju da je tom odlukom predsjednik HSS-a Krešo Beljak nanio veliku štetu stranci s nesagledivim posljedicama.

Zvonko Pongrac suspendirani član koji je zahtijevao Beljakovu ostavku za Narod.hr je povodom objavljenog netočnog priopćenja rekao: “Beljak nema podršku članstva HSS-a i ovo je samo dokaz da se služi manipulacijama jer želi pod svaku cijenu ostati na vlasti.

>Suspendirani HSS-ovac Pongrac za Narod.hr: ‘Beljak će požaliti za svoje postupke. Imamo i dokaze da je ženskoj osobi uputio ponižavujuće riječi’

Prilikom pisanja članka pokušali smo stupiti u kontakt s glasnogovornicom HSS-a Tomićevom kako bismo zatražili očitovanje predsjednika stranke Beljaka o navedenim optužbama, no do zaključenja ovog članka nisu odgovorili na naše pozive.

>HSS-ovka Petin: ‘Stranka se mora vratiti politici centra, ne može politiku kreirati samo predsjednik objavama na društvenim mrežama’

HSS-ovci već neko vrijeme zahtijevaju Beljakovu ostavku i navode da je njegova politika centralistička te ne podržavaju smjer u kojem stranka ide, niti izjave poput ‘bratstva i jedinstva’.

“Uzima novac i troši ga kako on želi, a nas podcjenjuje, zato i zahtijevamo od USKOK ili DORH-a da ispitaju financijsko poslovanje HSS-a. Tražili smo kroz stranačka tijela i ne uspijevamo, možda uspiju istražitelji”, kazao je prošlog tjedna za Narod.hr Pongrac te dodao da je “HSS talac politike Kreše Beljaka.

>(VIDEO) Krešo Beljak na prijemu SNV-a: “Duboko vjerujem u bratstvo i jedinstvo srpskog i hrvatskog naroda

>HSS tvrdi: ‘Na Glavnom odboru nije bilo riječi o ostavci Beljaka i ponovnim izborima’

Marijana Petir: Beljakove lažirane skupštine ne mislim samo tako pustiti

Podsjetimo, o ponašanju predsjednika Beljaka, očitovala se i europarlamentarka Marijana Petir:

“Čula sam se kolegama koji su bili na Glavnom odboru HSS-a gdje je Krešo Beljak pokušao fizički nasrnuti na predsjednika regionalne organizacije Slavonije te ga izbaciti iz prostorije. Samo zato što on ima drugačije mišljenje”, otkrila je Petir te dodala da je Beljak uveo diktaturu u HSS. On suzbija svačije mišljenje odmah u začetku, a tko ne misli kao on nema što raditi u stranci.”, istaknula je Petir.

>(VIDEO) Marijana Petir: ‘Beljak je nelegalno izabran, a Ministarstvo uprave dokaze već 2 godine čuva u svojoj ladici

Također se osvrnula i na način na koji je Krešo Beljak biran za predsjednika HSS-a.

“Prije dvije godine sam predala sve dokaze o lažiranju skupština na kojima su ustvari nepostojeći delegati birali predsjednike županijskih organizacija i delegate za Glavnu skupštinu, a koji su opet birali Beljaka. Dakle, Beljak je nelegalno izabran. Ministarstvo uprave to već dvije godine čuva u svojoj ladici, a prijavila sam ga i Upravnom sudu. Ne mislim to samo tako pustiti”, poručila je Petir.

Zastupnica HSS-a Ana Marija Petin izjavila je da su iz “slavonske regije još prije par mjeseci upozoravali na ponašanje predsjednika prema članstvu”,

Istaknula je da dio članstva nije zadovoljan smjerom kojim ide HSS te da zbog toga traže sazivanje Izborne skupštine.

“Smatramo da nije dobar način na koji Beljak vodi HSS, vođenje iz centra u Zagreba nije dobro”, kaže Petin.

“Mi smo zatražili da predsjednik podnese odgovornost, da predsjednik više bude komunikativan sa svojim organizacijama. Smatramo da treba sazvati Izboru skupštinu i na taj način riješiti ovaj dio nezadovoljnog članstva”, kazala je Petin i dodala:

“Tražimo da se Glavni odbor s tim usuglasi, da se provede nova Izborna skupština, izabere novo vodstvo koje će slušati ono što članovi i simpatizeri na terenu govore.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr