Otvoreno pismo Miljeniću: Gdje je završila dokumentacija prikupljena nakon Oluje?

U četvrtak, 05. veljače, Hrvatska konzervativna stranka (HKS) je ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću uputila otvoreno pismo. Odgovor se, kažu, još čeka.

Autor pisma je zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika i dopredsjednika HKS-a Nikica Penđer, a pismo je upućeno povodom izjava ministra pravosuđa Orsata Miljenića koje je dao medijima nakon presude Međunarodnog suda pravde, vezano za tužbu Republike Hrvatske za genocid.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine ministre Miljeniću,

Kao lokalni politički dužnosnik i dopredsjednik Hrvatske konzervativne stranke presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi Republike Hrvatske za genocid protiv Srbije držim sramotnom i uvredljivom, ali smatram da ista ne dovodi u pitanje integritet hrvatske države i njezinih institucija ni približno koliko Vaša izjava za medije nakon njezinog izricanja. Kako su prenijeli domaći mediji, Vi tvrdite da na početku svog rada hrvatski pravni tim nije imao ni jedan dokument te kako ste materijal počeli dobivati tek nakon 2000. godine i otvorenog poziva građanima da predaju zaplijenjenu srpsku dokumentaciju.

Kao hrvatski branitelj osjećam se dužnim podsjetiti Vas da su tajne službe RH nakon vojno-redarstvene akcije “Oluja” prikupljale svu dostupnu dokumentaciju na području tzv. SAO Krajine znajući njezinu vrijednost jer je tzv. Krajina, iako paradržavna tvorevina, imala sve poluge vlasti. Stoga Vam želim postaviti sljedeća pitanja, za koja smatram da moraju biti javno odgovorena kako bi hrvatski narod saznao istinu, a hrvatski branitelji i žrtve Domovinskog rata konačno dobili toliko željenu zadovoljštinu.

1. Koje su osobe bile odgovorne za prikupljanje i obradu zaplijenjene dokumentacije nakon VRO “Oluja” i kako je moguće da je ista, kako kažete, propala?

2. Gdje je završila dokumentacija prikupljena od strane tajnih službi RH nakon VRO “Oluja”?

3. Jesu li nadležne institucije, uključujući Ministarstvo pravosuđa, pozvale na odgovornost nekoga zbog očitog propusta s dokumentacijom?

4. Ako se dana 2. srpnja 1999. krenulo u tužbeni proces za genocid bez ikakvih dokumenata, postavlja se pitanje kakvi su motivi stajali iza ove tužbe. Kome je bilo u interesu da se ovom presudom za sva vremena nesretno završi priča o genocidu koji je napravljen nad hrvatskim narodom, a za koji je Srbija trebala biti osuđena?

S poštovanjem,

Zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika